Smart teknik håller koll på huset
Med ett enda knapptryck släcker du lamporna, stänger av spisen, drar in markiserna och minskar värmen på elementen. Den smarta hustekniken är på frammarsch. Problemet är att finna hustillverkare och elinstallatörer som marscherar i samma takt.
Vem minns kylskåpet som skulle upplysa oss att om att ”mjölken är slut”? Medieintresset för det intelligenta kylskåpet – och det intelligenta hemmet – var enormt i slutet av 1990-talet. Men så kom IT-bubblan och teknikoptimismen sjönk. Idag talar teknikutvecklarna hellre om ”smarta funktioner” som gör vardagen tryggare och bekvämare än om intelligenta apparater som samspråkar med husägaren.
– Tekniken för att styra olika funktioner i huset utvecklas kontinuerligt. Men för att tekniken ska få ett genombrott på bred front krävs det att hustillverkare och elinstallatörer kan erbjuda det till kunderna, och ännu så länge är det inte tillräckligt många som har den kompetensen, säger Max Reiman, designansvarig på Schneider Electric.
Den smarta tekniken kan i princip omfatta all elektrisk utrustning i huset, men i huvudsak handlar det om att styra belysning, larm, värmesystem och ventilation. Förutom bekvämligheten och kontrollen över huset kan tekniken hjälpa husägaren att effektivisera sin energianvändning. Man kan begära att värmen sänks några grader när man lämnar huset och att alla lampor (som man lätt glömmer) släcks automatiskt. Allt kan hanteras med lämpligt placerade tryckknappar eller från mobilen eller webben, om man så vill.
– Den smarta tekniken lockar även den inrednings- och designintresserade. Det finns ett stort utbud av designade produkter, som tryckknappar av glas eller med inbyggd belysning. Knapparna kan också placeras där de passar användaren bäst, till exempel en knapp ovanför sängen som tänder, dimrar och släcker en eller flera lampor.
Hemautomation, tekniken för att styra apparaturen, kan antingen vara trådbunden eller trådlös. När det gäller trådbundna lösningar för bostäder dominerar idag KNX (Konnex), en internationell standard som beskriver hur funktionerna ska kommunicera.
– Fördelen med KNX är att det är en öppen kommunikationsstandard. Man blir inte hänvisad till en specifik tillverkare utan kan välja el-produkter från olika leverantörer, säger Max Reiman.
Snabbast går annars utvecklingen inom radioteknik, det vill säga trådlös kommunikation. Denna teknik är även lättare att applicera i befintliga hus där man slipper att bygga om hela elsystemet.
– Man kan testa i liten skala med att byta ut en strömbrytare mot en radiostyrd dimmer som styrs med fjärrkontroll. Om man vill använda det i större skala med fler funktioner är det lämpligast att göra installationen i samband med ombyggnad eller renovering.
Smarta hus är ännu så länge förknippat med exklusivitet. Möjligheterna att bygga in smarta funktioner begränsas enbart av plånboken. Om man nöjer sig med ett automationssystem i grundutförande får man räkna med en installationskostnad som åtminstone är 50 procent dyrare än en vanlig elinstallation. Å andra sidan får man mervärden som bekvämlighet, trygghet och större möjlighet att påverka energiräkningarna.
När det gäller framtiden kan man med säkerhet säga att det smarta huset blir ännu smartare. På Göteborgs universitet pågår till exempel forskning om så kallade spinntroniska oscillatorer som tros revolutionera den trådlösa datorkommunikationen – vilket inte minst kan komma till nytta i hemmet. Men vägen dit är lång. Och frågan är när byggbranschen blir redo?
Exempel på hemautomationspaket
KNX: trådbunden kommunikationsstandard (bussledning), anpassat för nybyggnation. Systemet är programmerbart och ger möjligheter att styra exempelvis belysning, värme, solskydd och larm.
X-Comfort: Trådlöst system som kan styra belysning, klimat och hemmets elektronik med hjälp av tryckknappar, fjärrkontroll eller mobiltelefon.
Elko Living System: Trådlöst system (som ovan).
Connect: Trådlös teknik baserad på Z-wave-standarden som ger obegränsade möjligheter för utbyggnad, lämpligt vid ombyggnad och renovering.
LexCom Home: ett öppet hemnätverk som gör det möjligt att ansluta TV, telefon, dator, skrivare med mera till i bostadens alla rum.
Villasystemet LUXOR: Komplett ljusregleringssystem, anpassat för nyproduktion. Innehåller funktioner som dimring från alla tryckknappar, närvarosimulering, central avstängning och tidsstyrning.
Smarta funktioner
Ljusstyrning: Ljuset kan regleras utifrån programmerade önskemål (”scener”), till exempel ”Titta på TV” och ”Umgänge”. Ett flertal ljuspunkter ställs in, med långsammare eller snabbare dimring.
Rörelsevakt: belyser gäster eller objudna besökare, lämpligt med trådlöst system.
Markisstyrning: Markiser, jalusier och gardiner kan styras med en central tryckknapp. Markiserna kan även anpassa sig till väderleken med hjälp av sol- och vindsensorer.
Ljudstyrning/multirum-system: betyder att man i olika rum (”zoner”) kan lyssna till olika ljud samtidigt, till exempel TV-ljud i vardagsrummet, CD i köket och iPod i badrummet.
Energismarta mätare
Energy Aware Clock: en väggklocka med inbyggd elmätare som visar förbrukningen i hela hushållet eller hos enskilda apparater. Klockan visar även statistik.
Saber: Energimätare som både ger uppgifter om värme- och varmvattenförbrukningen. Kan avläsas via webben.
Produkter
Produkter inom smarta hus-koncept finns idag tillgängliga hos de större byggvaruhusen Bauhaus, Clas Ohlson, Elfa, Elkedjan, Jula och K-Rauta.
Ta hjälp av en elinstallatör!
En behörig elinstallatör har fackkompetensen och kan hjälpa dig med val av produkter, råd och installation. Sök elinstallatörer på www.eio.se, eller via leverantörer av smarta hus-system.
Kommentarer
14