Lyckligare om du äger ett hus?
Både jämförelser med hur andra har det, ”flow” och kopplingar till livets goda gör att ett eget hus kan verka avgörande för ett lyckligt liv. Fast kanske är det en omväg?

Foto: Marlén Eskilsson
Ett skäl att många människor trivs bra med att bygga eller renovera hus är att vi uppnår ”flow” – för vi människor mår bra om vi under långa pass får fokusera på att göra något som vi är bra på och som är lagom svårt.
Men det är inte samma sak som att lyckan finns i huset. Inte heller är det säkert att det som skulle göra att huset stiger i värde (för att andra människor tror att dessa förbättringar kommer att göra dem lyckliga) är det som faktiskt skulle höja din eller min lycka.
En sammanfattning av kunskapen om lycka från 100 experter i 50 länder finns i ”The World Book of Happiness”. Experterna är överens om att när vi väl har tillräckligt med pengar och plats för de grundläggande behoven, så ger mer pengar eller större hus väldigt liten långsiktig positiv effekt.

Mycket mer permanent effekt kan vi uppnå genom att träna, genom att fokusera på att känna tacksamhet och ha kul, för förmågan att känna lycka är som en muskel. Därför är det viktigt att få kontroll över sin tid och öka sin frihet att välja. Nära vänskap och att hjälpa andra är också viktigt för att hitta en positiv spiral som får dig att må bättre. Men även vänner tar tid.
Problemet då är att tid och pengar hör ihop, eftersom det brukar ta tid att tjäna pengar och de som har gott om pengar kan köpa tjänster av andra. Dessutom tar det tid att konsumera och tid att ta hand om alla sina prylar. Och det tar mycket tid att renovera ett hus.
Därför är jag inte förvånad att en undersökning gjord av CFK i Göteborg visar att de enda riktigt starka sambanden mellan konsumtion och lycka finns vid konsumtion av utlandsresor, välgörenhet och mat. Utlandsresor är logiskt, eftersom de ofta ger starka positiva upplevelser. Orsaken till att regelbunden välgörenhet har extra effekt kanske är att det stärker en positiv självbild. Att konsumtion av dyr mat extra tydligt ökar vår upplevda lycka är svårare att förklara. Kanske är det för att måltider ofta är sociala eller att god mat ger starkare positiva upplevelser.

Kopplingar till olika delar av ”livets goda sidor” som umgänge, mat, dryck och vila hjälper säkert till att bostaden ofta ses som ett centrum för lycka. Särskilt att ha ett stort fint kök. Men att lägga en stor del av sin tid och pengar på att skaffa ett större hus är alltså enligt forskarna inte en bra väg att bli lyckligare. Många som läser detta tycker nog att forskarna har fel – det är värt allt slit och alla pengar att skaffa en större bostad. Och de som har flyttat till större är oftast nöjda.
Förklaringen är nog att jämförelser har stor effekt på vår upplevelse av lycka. Det viktiga är inte bara vilken bostad vi själva har, utan även om den är stor eller bra jämfört med andra omkring oss. Därför är det bättre att bo i ett normalstort hus intill ett område med små radhus, än att bo i ett exakt likadant hus i ett annat område där övriga hus är större och flottare. Effekten gäller även inkomst i allmänhet - det är lättare att känna sig nöjd om man tjänar mer än grannarna. Och det är extra tydligt att barn jämför med varandra, så välj inte en skola där de flesta andra har mycket rikare föräldrar.
Fast jag tror inte det finns ett rätt svar för alla, det beror på individens behov och vad som är bäst för att göra just dig lycklig. Men för alla gäller att det är viktigt att fundera på och diskutera vad vi ska lägga tid och pengar på.
Kommentarer
27