Byta bank - så funkar det

Byt bank och sänk din ränta så att du kan lägga pengarna på viktigare saker. Vi berättar hur du gör för att bli en aktiv bolånekund.

Byta bank - så funkar det

Foto: Per Englund och medlemmen sir_daniel.

Nya bolånetagare har ofta bättre ränta än gamla. I snitt betalar gamla bolånetagare 0,12 procentenheter mer än de nya. Som husägare är det viktigt att du med jämna mellanrum ser över din ekonomi och ser till att du placerar pengarna där de behövs som mest. Kan du spara pengar på räntan kan du kanske köpa den där carporten tidigare än väntat.

– Jag har bytt bank flera gånger de senaste åren, men på olika delar. Bytena brukar för det mesta utlösas av att jag ser att jag kan få bättre ränta hos annat institut, och för Visa/Mastercardkort vilka förmåner som ingår, säger Byggahus.se:s medlem Andreas Karlsson*.

Han tycker absolut att det har varit värt det.

– Just nu har jag bara 0,19 procent högre låneränta än sparränta, korta perioder har jag faktiskt till och med suttit med högre sparränta än låneränta.

Även bankerna uppmanar dig att se över dina bolån med jämna mellanrum.

– Boendekostnaden är ofta den största utgiftsposten i ett hushåll. Så jag tycker absolut att man kontinuerligt ska se över sina bostadslån för att se vad man kan tjäna på det. Håll också koll på dina bundna bolån, när de är på väg att löpa ut kan det vara en god idé att ta en bankrunda, säger SBAB:s informationschef Karin Hellgren.

Eva Lindström

Eva Lindström

Eva Lindström vid Konsumenternas bank- och finansbyrå håller med om att detta är en god rutin och menar att ett bankbyte inte är särskilt komplicerat alls. 

- Svenska Bankföreningen har tagit fram en gemensam rutin för bankerna om hur det går till att byta bank. Den innebär att man kontaktar banken som man vill bli kund i, man lämnar en del uppgifter om de åtaganden man har i sin gamla bank, sedan löser den nya banken allting för kunden; så som att avsluta kort och konton och lägga upp nya konton, autogiron och så vidare.

Har du bundna bolån du vill lösa i förtid måste du dock ha stenkoll på ränteskillnadsersättningen. Det kostar nämligen pengar att lösa ett bundet bolån i förtid och för att kunna veta om bytet ändå betalar sig måste du veta hur mycket det kommer att kosta i just ditt fall. Konsumenternas bank- och finansbyrå har en kalkyl för att beräkna detta, du hittar en länk till denna längst ner i artikeln. Du kan även kontakta din bank och be dem hjälpa dig räkna ut kostnaden.

Det bästa är om du kan undvika bundna boräntor helt, för det har visat sig lönsamt i längden. Med bara rörliga boräntor har du då flexibiliteten att kunna byta bank när du vill utan stora merkostnader. Ett bra sätt är att under tider då räntan är låg sätta av lika mycket pengar som om räntan var t ex 5 % på ett sparkonto istället. När räntan sedan går över 5 % kan du ta av de undansatta pengarna.

Så byter du bank

De här sex stegen går du igenom när du byter bank:

  1. Jämför ränta. Kontakta de banker du är intresserad av och ta reda på vad de kan erbjuda för ränta, tänk på att förhandla om räntan så att du får ett bra erbjudande.
  2. Skaffa bank. När du bestämt dig för en bank kontaktar du dem och förklarar att du vill byta bank. Du får visa upp papper, det kan exempelvis vara anställningsbevis, lön, mm. När de godkänt dig öppnar de alla de konton du behöver och flyttar över autogiron med mera.
  3. Bolån. Ska du flytta bolån tar det lite längre tid än de 3-5 dagar som annars är rutin, detta eftersom de då även måste lägga upp nya lån, och du ska skriva under papper för dessa. Exakt hur många extra dagar du får räkna med vet banken ifråga.
  4. Stående överföringar och e-fakturor. Banken hjälper dig med att sätta upp stående överföringar och liknande som du haft tidigare och även vill ha nu. Men när det gäller e-fakturor måste du flytta dessa själv.
  5. Nya koder. Det tar ett par dagar att komma igång eftersom du måste vänta in din nya kodbox, din kod, ditt nya betalkort och koden till den.
  6. Avslut. När allt är klart avslutar din nya bank dina gamla konton.


Det mesta av arbetet gör banken åt dig. Det som är viktigt är att du först tar reda på vilken bank du vill ha och sedan meddelar dem det så att du får en personlig bankkontakt. Kontakten hjälper dig sedan att starta upp de nya kontona och avsluta de gamla.

- Att byta bank, när det kommer till vardagstjänster, ska enligt fastlagda riktlinjer normalt inte ta fler än 3-5 bankdagar. Men bolån ingår inte i rutinen och kan ta lite längre tid. De gör såklart flytten så fort de kan, och vanligen planerar du ju in en flytt av bolån till en viss dag. Den dagen bestämmer du då med din nya bank, säger Eva Lindström.

Tänk på att det finns så kallade ränterabatter hos flera av bankerna. När du hoppar på ett sådant erbjudande är det viktigt att du tar reda på hur länge rabatten gäller och att du får det inskrivet. Vid 3-månadersränta gäller rabatten vanligen ett eller två år, sedan är det upp till dig som kund att omförhandla den. 

– Du bör också räkna på om rabatten verkligen lönar sig. Om du exempelvis får rabatten i utbyte mot att du flyttar över hela ditt engagemang till den nya banken, och det kräver kostnader för nya betalkort med mera, bör du se över så att kostnaderna inte trumfar rabatten, säger Karin Hellgren.

Byggahus medlem Anderas som bytt bank flera gånger, tycker också att du bör överväga att dela upp ditt engagemang i olika banker om det innebär att du kan tjäna på det.

–  Man ska inte vara rädd för att plocka russinen ur kakan, man behöver inte hålla sig till bara en bank. Jag har till exempel en bank för mina lån, och en för mitt Visakort eftersom den banken hade bättre förmåner på det, säger han. 

Det finns också företag som arbetar med att förhandla fram ränteförslag åt dig. Du betalar då först när du bestämt dig för ett av förslagen, vanligen då ett fast pris på runt 1 000 kronor.

*Andreas är ett fingerat namn då medlemmen vill vara anonym.

Läs mer

Redaktionellt
Lista med alla bolåneinstitut
Varnar för att prata med flera banker om bolån

Forum
Vad har du för boränta?
Gå alltid bankrundan 

Externt
Kalkyl för att beräkna ränteskillnadsersättning