Varför byter inte fler bolånebank oftare?
Listräntorna hos storbankerna ligger på 2,25% och snitträntan för alla bolån i Sverige ligger på 1,59%. Det är dock jätteenkelt att få mycket lägre räntor än så. Det handlar om att byta bolånebank då och då. Men varför gör inte fler det oftare?
Kostnaden för bolånen är den absolut största kostnaden för majoriteten av svenska hus- och bostadsrättsägare. Större än kostnaden för att värma upp huset och dyrare än hemförsäkringen. Ändå verkar många ha dålig koll på vad de har för bolåneränta. Det allra enklaste sättet att få en lägre bolåneränta och lägre bolånekostnader är att byta till någon av uppstickarbankerna - som trots allt har funnits ett tag nu.
Det är lätt att byta bank
Anledningen till att gemene man inte byter bolånebank då och då kan så klart variera. En av de vanligaste är dock att många fortfarande tror att det är krångligt att byta bank. Men idag är det varken krångligt eller tidskrävande att byta bank. Oftast räcker det med mobilt bankid och själva bytet brukar inte ta mycket längre än 15 minuter.
Det kan också vara så att många inte vet att det går bra att bara flytta bolånet, och inget annat. Du behöver alltså inte byta ut din befintliga internetbank som du är van vid. Du behöver inte skicka in något nytt lönekonto till din arbetsgivare. Du behöver inte hantera några autogiron. Du behöver inte skaffa några nya betalkort eller komma ihåg några nya pin-koder.
Idag är det varken krångligt eller tidskrävande att byta bank.
I Sverige finns det 2 miljoner villor och 1,5 miljoner bostadsrätter. De flesta av de som bor i dessa har ett bolån. Den genomsnittliga storleken på ett bolån för en villa ligger på 2,1 miljoner kronor. I Stockholm är priserna högre och där är också genomsnittslånen högre - 3,6 miljoner kronor.
En annan vanlig orsak till att folk inte byter bank - kanske den vanligaste - är att de är inlåsta i sin bank.
Undvik dela upp bolånet i flera olika bindningstider
Historiskt har bankernas privatrådgivare (som är säljare för bankens produkter) rekommenderat Sveriges låntagare att dela upp lånet i flera delar. En del på 10 år, en annan del på 5 år och en tredje del rörligt. Denna rekommendation görs tyvärr fortfarande dagligen och är sannolikt en av skälen till storbankerna fortsätter erbjuda höga listräntor som är mer än en halv procent högre än SBABs allra högsta boränta.
Det som händer då är att du inte kan ta del av de nya erbjudanden hos bankens konkurrenter.
Bankens rådgivare (säljare) menar att då minskar din risk för att påverkas negativt vid en framtida räntehöjning. Men det som inte framgår är att du då samtidigt förbinder sig att vara kund hos dem på hela lånebeloppet så länge det bundna lånet gäller (i exemplet 10 år).
Det som händer då är att du inte kan ta del av de nya erbjudanden hos bankens konkurrenter. Man blir alltså som bolånekund inbunden i samma bank. Och när en kortare bindningsperiod gått ut - eller när ens eventuella ränterabattstid (allt från 6 månader till 2 år) gått ut - så får du normalt en sämre ränta på just den delen.
Resultatet blir att du får betala alldeles för mycket utan att kunna göra något åt det eftersom du är bunden till din befintliga bank och eftersom andra banker så gott som aldrig tar emot dig om du inte samtidigt flyttar hela ditt bolån. Det kan bli dyrt på grund av att du då måste lösa de bundna lånen och betala en saftig så kallad ränteskillnadsersättning.
Betala inte för mycket i onödan
Listräntorna hos storbankerna Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea och Länsförsäkringar ligger på 2,25% och snitträntan för alla bolån i Sverige ligger idag på 1,59% (även om snitträntan bland våra besökare är lägre än så). Men det är jätteenkelt att få mycket lägre räntor än så.
Skandia erbjuder till exempel 1,09% i bolåneränta till alla som har en belåningsgrad på maximalt 50% och som har eller flyttar sin tjänstepension till dem.
Landshypotek erbjuder alla som bor i villa, inte lägenhet, en bolåneränta på 1,19% om man har en belåningsgrad på maximalt 60%.
Avanza erbjuder (tillsammans med Stabelo) alla som har en belåningsgrad på maximalt 60% en bolåneränta på 1,29%.
Och Hypoteket erbjuder alla som har en belåningsgrad på maximalt 65% en bolåneränta på 1,33%.
Alla dessa räntor får du direkt utan någon förhandling.
Vad tror du är skälen till att alla inte flyttar sina bolån från storbankerna höga boräntor till uppstickarnas lägre boräntor?
Jämför din boränta med andra i vår boräntetabell
Skriv in din boränta och få en gratis analys som beskriver hur bra din ränta är
Kommentarer
89