Allt om skorstenar: Från renovering till nyinstallation – experten tipsar
En väl fungerande skorsten är en förutsättning för säker och effektiv eldning, oavsett om du använder en kamin eller värmepanna. Här går vi igenom vad du bör tänka på inför en nyinstallation eller anpassning av skorstenen.
Skorstenen ska inte bara skapa bra drag och hålla en jämn temperatur, utan också vara rätt dimensionerad för din eldstad. Här får du guidning till skorstenar av skorstensfejarmästare Petri Tuomela på Stockholms Sotare Fluetec.
Anpassa äldre skorstenar
I äldre hus är det vanligt med murade tegelskorstenar som innehåller kanaler både för rök och ventilation. Om du vill installera fler eldstäder kan de befintliga kanalerna ibland användas, men de behöver ofta först tätas eller renoveras.
– En vanlig metod är att montera insatsrör i kanalen eller att använda glidgjutning, där kanalväggarna putsas med keramikbruk. Om kanalen är rak är glidgjutning ofta den enklaste och mest kostnadseffektiva lösningen, förklarar Petri Tuomela.
Stålskorsten och blockskorsten i nybyggt hus
I moderna hus är det vanligare med fabrikstillverkade skorstenar, som stålskorstenar eller blockskorstenar av pimpsten eller keramik. Dessa är billigare och enklare att montera än traditionella tegelskorstenar.
–Stålskorstenar är enklare att hantera och montera, men de är inte lika hållbara som blockskorstenar, säger Tuomela.
Anpassning vid byte av värmesystem
Om du installerar en värmepanna med högre effekt kan det krävas att skorstenen anpassas.
– Storleken på rökkanalen måste vara dimensionerad efter eldningsanläggningens kapacitet och mängden rökgas som den producerar. Om kanalen är för smal kan det i värsta fall ryka in, så att man inte kan använda pannan eller bara elda i mycket begränsad skala.
Istället för att skaffa en ny skorsten går det i vissa fall montera en rökgasfläkt uppe på skorstenen som hjälper till att suga ut rökgaserna. Att själv försöka bygga om skorstenen efter ett pannbyte är däremot både dyrt och riskabelt, menar Petri Tuomela.
– En ombyggnad är förenat med risker eftersom man gör åverkan på det material som finns. I detta fall är det bättre att låta en skorstensfejarmästare kontrollera och bedöma vad som bör göras med skorstenen.
Olika typer av skorstenar
En traditionell tegelskorsten har lång livslängd och kan, om den underhålls, användas i flera generationer. Men tegelskorstenen har också nackdelar, påpekar Petri Tuomela.
– Tegel i sig är ett ganska dåligt isolermaterial vilket gör att det inte håller värmen särskilt länge och att värmen fördelas ojämnt längs skorstenen. Den ojämna värmefördelningen kan göra att rökgaserna kondenserar i skorstenens övre delar, vilket ökar risken för soteld. Därför är det viktigt att regelbundet inspektera och underhålla tegelskorstenen, påpekar Tuomela.
Stålskorstenar har en kortare livslängd (20–25 år) än blockskorstenar, men är bättre isolerade och lättare att installera.
Blockskorstenar, å andra sidan, är robustare och kan hålla i flera decennier.
– Moderna stålskorstenar är bättre isolerade och mer värmetåliga än tidigare modeller, vilket gör dem säkrare att använda, förklarar Petri Tuomela.
Vad kostar en skorsten?
En typgodkänd stålskorsten kostar omkring 2000 kronor per löpmeter, medan en blockskorsten ligger på cirka 2500 kronor.
Montagekostnaden är dock högre för en blockskorsten som måste putsas och målas, men är man händig brukar det går bra att göra jobbet själv.
Stålskorstenarna dominerar på marknaden, främst för att de är flexibla och enkla att montera. Nackdelen är att man inte kan laga en stålskorsten som gått sönder och att konstruktionen inte är lika säker som en blockskorsten – om du eldar fel.
– Ur säkerhetssynpunkt ska man aldrig elda med mer bränsle än vad som rekommenderas i anvisningarna för eldstaden. Om du stoppar in för mycket ved i en liten vedkamin så blir kaminen bara marginellt varmare, istället går överskottsvärmen ut i skorstenen vilket kan medföra en brandrisk i takbjälklaget, säger Petri Tuomela.
Läs mer: Hälsoeffekter avvedeldning - elda på rätt sätt
När du bestämt dig för att byta skorsten finns det några saker som är bra att känna till. Skorstenen bör vara CE-certifierad för att du ska vara säker på att den godkänns vid besiktning. Om du ska göra en nyinstallation bör du inte heller glömma att göra en bygganmälan.
– På vissa håll är kommunerna restriktiva mot nya installationer av eldningsanläggningar. Det gäller speciellt i tätbebyggda områden. Det är alltså en bra idé att kontakta kommunen först.
Viktiga råd vid installation eller byte av skorsten
- CE-certifiering: Se till att den nya skorstenen är CE-certifierad för att uppfylla säkerhetskraven vid besiktning.
- Bygganmälan: Vid nyinstallation krävs i regel en bygganmälan till kommunen. Kontrollera vad som gäller i ditt område.
- Rätt höjd och säkerhet: Skorstenen bör vara minst en meter högre än takytan. En säker takstege är också viktig för underhåll och inspektion.
- Isolering: Rökkanalen ska vara så väl isolerad att temperaturen på intilliggande byggnadsdelar aldrig överstiger 80 °C.
- Kontroller och underhåll: Skorstenen bör inspekteras och täthetsprovas regelbundet av en skorstensfejarmästare. Gamla tegelskorstenar riskerar att bli otäta med tiden och bör därför kontrolleras extra noga.
Mer information om sotning, skorstenar och eldningsanläggningar hittar du på Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund och hos Brandskyddsföreningen. Se även din kommuns hemsida för lokala regler och råd.
Vanliga frågor
Får man montera skorstenen själv?
Det är tillåtet att montera skorsten själv. Dock får den inte tas i bruk innan en auktoriserad sotare har godkänt installationen.
Måste en skorsten gå över nock?
Det kan krävas att skorstenen går över nock, men det beror på husets form och lokala förhållanden. Oftast ska den löpa en meter upp från där den kommer ut. Kommunen bestämmer vilken höjd skorstenen behöver ha.
Varför heter det skorsten?
Ordet skorsten har vi fått från medellågtyska schorstên, troligen av bildat av orden schor som betyder ‘stöd’ och stên som betyder ‘sten’.
Kommentarer
7