Etanolkamin – fakta, utbud, priser
En etanolkamin är en mysig eldstad för att lysa upp där hemma och skapa trivsel, men den värmer förstås inte. Här tittar vi närmare på utbudet av etanolkaminer, hur de fungerar och deras för- och nackdelar.
Bild 1 av 10
Etanolkaminens användning och funktion
Kaminer som eldas med (bio)etanol har blivit en allt vanligare möbel och inredningsdetalj i svenska hem. Till skillnad från konventionella vedkaminer behöver du inte ansluta etanolkaminen till en skorsten, istället kan du placera den på önskvärd plats i bostaden. Du slipper även krånglet med bygganmälan till kommunen och behöver inte heller anlita en sotare för inspektion och kontroll av eldstaden. Kaminen kräver i princip ingen skötsel om den eldas på korrekt sätt.
En etanolkamin fungerar framför allt som trivseleldstad. Det är ett skäl till att etanolkaminer även brukar kallas ”dekorationsspis” eller ”dekorationskamin”.
I värmebutiker hittar du etanolkaminer bland ”skorstensfria kaminer”, ett begrepp som även inkluderar effektivare värmekällor som gasol- och fotogenkaminer och enstaka modeller av pelletkaminer. Det förekommer även begrepp som ”biokamin”, vilket syftar på bränslet bioetanol som kaminen eldas med.
Bild 2 av 10
Etanolkamin för uppvärmning?
Som värmekälla har etanolkaminen en högst begränsad funktion. En modell med normalstor brännare uppnår en effekt kring 2 kilowatt, vilket ger ungefär samma utbyte som en motsvarande elradiator.
Skillnaden är att eldstaden används temporärt och därför ger ett kortvarigt värmetillskott. Det blir inte heller någon lönsam form av uppvärmning, då bränslekostnaden är betydligt högre jämfört med el eller ved.
Bild 3 av 10
Utbudet av etanolkaminer
Etanolkaminerna fick sitt genombrott under 1980- och 1990-talen. Sedan dess har utbudet ökat enormt.
De traditionella varianterna påminner utseendemässigt om braskaminer eller öppna spisar med dekorativ spiselkrans. Men du kan även hitta små bordskaminer utformade som ljuslyktor och en stor mängd futuristiskt designade kaminer som kan påminna om en lyxig tv-skärm, skulptur eller levande tavla. Fristående golvkaminer är alltjämt det vanligaste alternativet, men även vägghängda modeller har kommit starkt. Under senare år har det även lanserats etanolkaminer som förankras i taket.
Vill du jämföra modeller är det enklast att söka information på nätet. Det finns ett flertal specialbutiker med ett stort sortiment av etanolkaminer. Även de etablerade värmebutikerna har numera ett rätt stort urval och du kan även hitta ett mindre utbud i byggvaruhusen.
Tips! Alternativet till att köpa en färdig etanolkamin är att inhandla en separat brännarenhet. Då har du möjlighet att bygga och formge en egen kamin.
Bild 4 av 10
Pris etanolkaminer
Priset på etanolkaminer varierar mycket, beroende på vilken modell du väljer. Material, design och storlek påverkar prislappen.
Billigast är bordsmodellerna som brukar ligga inom prisintervallet 500-3000 kronor.
De vägghängda modellerna kostar vanligen lite mer: från 2000 kronor och uppåt. Det finns vägghängd etanolkamin för över 60 000 kr.
Golvkaminerna brukar kosta från 3 000 kronor upp mot 15 000 kronor. Du kan även hitta exklusivare modeller över 20 000 kronor.
Bild 5 av 10
Etanolkaminens konstruktion
I likhet med traditionella braskaminer är många etanolkaminer byggda i rostfritt stål och kan invändigt vara försedda med keramisk beläggning. Kompletterade material som marmor och täljsten förekommer på de golvplacerade modellerna. De vägghängda kaminerna är av naturliga skäl lättare och smalare, i regel med ett djup kring 10-25 cm, och kan till exempel vara utformade i glas inramat i träfanér. Kaminernas brännare/brännarkassett består i regel av rostfritt stål.
Bild 6 av 10
Etanolkamin och säkerhet
Etanolkaminer omfattas hittills inte av några specifika produktkrav, typ CE-märkning, vilket till exempel gäller för skorstenskaminer. Det finns ett förslag om harmonisering av standarder för etanolkaminer som ännu inte är utrett. Däremot är det numera vanligt att brännarna har så kallad TÜV-märkning, vilket innebär att produkten är testad och certifierad av ett världsledande tyskt provningsföretag. Kaminens brännarenhet skyddas vanligtvis med härdat glas för att minimera brandrisk. När det gäller säkerhet bör du tänka på att vissa delar av kaminen kan bli het och att kaminen därför inte bör placeras nära brännbara material. Det bästa tipset är följa de säkerhetsföreskrifter som anges i instruktionsmanualen till kaminen.
Bild 7 av 10
Brännare och eldning
Etanolkaminen är utrustad med en eller flera brännare, som antingen hanteras manuellt eller automatiskt. På de manuella brännarna, som är vanligast, reglerar du lågan och släcker elden genom att stänga av syretillförseln, oftast via en justerbar metallplatta. Automatiska brännare tänds och släcks via en knapp som styr tillförseln av bränslet. De mest exklusiva och dyraste brännarna går att styra via en fjärrkontroll eller mobilapp.
Brännaren rymmer en behållare för påfyllning av spisbränsle. Flera olika storlekar finns, i regel från 1 till 5 liter. Tänk på att en mindre brännare ger kortare brinntid och måste fyllas på oftare. Normalt räcker 1 liter spisbränsle till 2-3 timmars eldning.
Du bör tänka på att eldning förbrukar syre i rummet och att en större kamin inte är lämplig att använda i mindre rum med dålig ventilation. En riktlinje är att en 1,5 liters brännare bör användas i ett rum som är minst 25 kvadratmeter.
Bild 8 av 10
Bränsle till etanolkaminen
Bränslet till etanolkaminer är bioetanol, som både finns som flytande vätska eller i form av gel. Produkten utvinns ur förnybara material, till exempel majs eller potatis, som fått jäsa. Det finns en mängd varumärken i handeln och kvaliteten kan variera, till exempel kan vissa produkter avge en kemisk lukt. Färgerna i eldslågan kan skvallra om produktens etanolhalt: hög etanolhalt ger ett gulaktigt sken, medan lägre halt ger ett blåaktigt sken.
Priset på etanolkaminens bränsle varierar något. En 1-liters flaska brukar kosta omkring 50 kronor. Billigast är att köpa större volymer, till exempel en 20 liters dunk vilket kostar omkring 600-700 kronor.
Även om bioetanol är ett miljövänligt bränsle är det inte självklart att eldningen är miljövänlig. Enligt ett test i Tyskland visade det sig att flera etanolkaminer släppte ut miljöskadliga ämnen på grund av otillräcklig förbränning.
Bild 9 av 10
Fördelar med etanolkaminer
Fördelarna med etanolkaminer är:
+ Hög trivselfaktor
+ Billig i inköp – om du inte väljer en exklusiv kamin.
+ Stort utbud av modeller
+ Kräver ingen skorsten – lätt att placera i hemmet
+ Ingen bygganmälan/bygglov krävs för installation
+ Minimal skötsel
+ Enkel eldning – utan rök, lukt och sot
+ Miljövänligt bränsle – när förbränningen fungerar korrekt
Bild 10 av 10
Nackdelar med etanolkaminer
Nackdelarna med etanolkaminer är:
- Duger inte som värmekälla
- Relativt dyr i drift
- Ingen garanti för kvalitet och säkerhet, då produkterna ofta saknar märkning
Kommentarer
2