Så väljer du rätt eldstad - braskaminer, kakelugnar och pelletskaminer

Både funktion och design är viktigt när du ska välja en eldstad för hemmet. Ska du satsa på en klassisk braskamin, en smidig pelletskamin, en värmelagrande kakelugn eller en modern spisinsats? Vi guidar dig till rätt val för ditt hem och behov.

Det finns många typer av eldstad att välja på. På bilden ser du en braskamin.

Det finns många typer av eldstad att välja på. På bilden ser du en braskamin. Foto: Contura

Att välja rätt eldstad handlar om mer än bara mysfaktor – det gäller att hitta en modell som uppfyller dina behov för både uppvärmning och hållbarhet. Under 2000-talet har eldstaden ofta marknadsförts som en inredningsdetalj. Men idag är det tydligare fokus på dess funktion, förklarar Hans Wikström hos Svenska Brasvärmeföreningen.

– Vi såg ett tydligt trendbrott under 2022 när kriget i Ukraina bröt ut och elpriserna sköt i höjden. Sedan dess har allt fler kunder efterfrågat eldstadens funktioner, som värmelagring, kokmöjligheter och beredskap vid strömavbrott, säger han.

Rätt utseende och placering

Eldstadens utseende är fortfarande viktigt, och personlig stil kan kräva en högre prislapp. Standardplåt kan ersättas med rostfritt stål, täljsten eller härdat glas, och glasluckor kan få dekorativa detaljer eller spegelglas som reflekterar rummet när elden är släckt. Placeringen spelar också en avgörande roll för både trivsel och värmeekonomi – men också om det råkar inträffa ett strömavbrott. – För bästa värmeutnyttjande placeras kaminen på bottenvåningen eftersom värmen stiger uppåt. Du får bäst utbyte i en öppen planlösning och eventuellt kan kaminen kompletteras med en fläkt för att sprida värmen, säger Wikström.

Regler och anmälan till kommunen

Eldas kaminen rätt, med torr ved och god lufttillförsel, är den dessutom miljövänlig. Sedan 2019 har Boverket skärpt kraven på utsläpp från nya vedspisar och kaminer. Du ska anmäla till kommunen om du ska installera en eldstad.

– Vid köp av en ny eldstad ska det ingå prestandadeklaration, som innehåller uppgifter om miljöprestanda, verkningsgrad, energiklass och effekt. Detta dokument ska lämnas in vid bygganmälan till kommunen.

Reglerna är mindre tydliga när det gäller begagnade kaminer, förklarar Hans Wikström.

– Vid en nyinstallation kommer kommunen inte att godkänna en äldre kamin. Men om du byter ut en befintlig kamin mot en ”likvärdig” modell behövs ingen bygganmälan. Vi inom branschen kan tycka att denna regel går emot miljösyftet, men samtidigt kan vi förstå att man inte vill skrota en kamin som fortfarande fungerar hyfsat bra.

Energiklass och verkningsgrad

Energiklass och verkningsgrad är värden att ha i åtanke när du väljer en vedspis. Men i själva verket är det inga markanta skillnader mellan olika modeller, framhåller Wikström.

– De vanligaste fabrikaten har en verkningsgrad mellan 77 och 83 procent. Kaminer under 80 procents verkningsgrad hamnar i energiklass A, medan de mer effektiva modellerna får A+. Energiklassningen är dock inget exakt mått, så den bör inte vara ett avgörande kriterium vid val av kamin.

De vanligaste fabrikaten har en verkningsgrad mellan 77 och 83 procent.

Utbudet av eldstäder rymmer många segment, från de populära lätta braskaminerna som är enkla att installera till tyngre pjäser som kräver en mer omfattande installation. De tyngre eldstäderna kan å andra sidan ses som en mer hållbar investering för hemmet.

– Eldstäder som kakelugnar och täljstensugnar erbjuder en jämn och stabil uppvärmning på låg effekt. De kräver mindre skötsel och behöver sällan eldas mer än två gånger per dygn under vintertid. På så vis är de också mer bränslesnåla och energiekonomiska, säger Hans Wikström.

Pelletskamin en bekvämare lösning

Om du föredrar en ännu bekvämare lösning kan en pelletskamin vara ett alternativ. Förutom att kaminen är effektiv – verkningsgraden ligger i regel mellan 80 och 90 procent – är den nästintill ”självgående”, framhåller Anders Haaker, kanslichef på PelletsFörbundet.

– Du behöver inte oroa dig för att ”elda fel” när du använder en pelletskamin. Den drivs med automatik och kan gå dygnet runt, utan närmare behov av tillsyn. Kaminen har ett integrerat bränslemagasin som behöver fyllas på då och då, men ibland är det möjligt att ansluta den till separat pelletsförråd för automatisk matning.

Pelletskamin
En pelletskamin. Foto: Aduro

Utbudet av pelletskaminer har ökat och - i likhet med braskaminer - kan du finna både enklare kaminer för mindre utrymmen och större, mer avancerade modeller med funktioner som fjärrstyrning och olika designval. En nackdel är att det kan krävas lite extra research (och restid) för att hitta en återförsäljare som kan visa upp kaminerna.

– Hos de större värmebutikerna finns än så länge väldigt få, eller inga, pelletskaminer i det ordinarie sortimentet, men vi räknar med att flera butiker ska ta in kaminer nästa år. Det finns även några showroom på olika ställen i landet, bland annat i Stockholm, Sölvesborg och Forsbacka. Det är väl värt att besöka och jämföra hur kaminerna fungerar i drift, till exempel när det gäller ljudnivån som kan variera en del mellan olika modeller, säger Anders Haaker.

Eldstäder – en översikt

Braskamin

Vägghängd braskamin
En vägghängd braskamin. Foto: Aduro

Braskamin är ett samlingsnamn för fristående kaminer som främst tillverkas i plåt, ofta med värmeutsatta detaljer i gjutjärn. De enklare modellerna består av plåt med gjutjärnsdetaljer, medan de dyrare alternativen ofta har värmelagrande paneler i täljsten. Många moderna braskaminer kombinerar strålningsvärme med konvektionsvärme, vilket snabbt sprider värmen i rummet. För ännu bättre värmespridning finns modeller som kan kopplas till en eldriven fläkt.

Prisnivå: 25 000–60 000 kr.

Kommentar: Braskaminer finns i många utföranden och kan anpassas efter personlig smak med olika tillägg. Kokplatta är ett vanligt önskemål. Kaminen ger snabb uppvärmning men har i standardutförande begränsad värmelagring. En täljstensklädd kamin är tyngre och kan eventuellt kräva en förstärkning av golvet.

Gjutjärnskamin

Gjutjärnskamin
En gjutjärnskamin i gammal stil. Foto: Sekelskifte

Gjutjärnskaminen är en klassisk mindre kamintyp som vanligtvis sprider brasvärmen via strålning. Numera finns det även modeller som har ett enkelt konvektionssystem. Många gjutjärnskaminer tillverkas i gammaldags stil, men de finns även i modernt utförande.

Prisnivå: 15 000–40 000 kr.

Kommentar: Vissa begränsningar som värmekälla, men lätt att installera och möblera.

Spiskassett

Spiskassett från Jötul
Spiskassett installerad i befintlig öppen spis. Foto: Jötul

En spiskassett installeras i en befintlig öppen spis och ansluts till skorstenen via gjutjärnsrör, vilket gör det möjligt att effektivisera värmeutnyttjandet betydligt jämfört med en traditionell öppen spis.

Prisnivå: 20 000–30 000 kr.

Kommentar: Enkel installation och ett bra val för värmeekonomin, jämfört med en öppen spis.

Spisinsats

Spisinsats från Keddy
En spisinsats. Foto: Keddy

En spisinsats är en platsbyggd eldstad som du kan utforma för att passa husets inredning. Spisinsatser installeras vanligtvis i väggnischer eller skorstensanslutningar och ger högre verkningsgrad än öppna spisar. Spisinsatsen kan anpassas med material som sten, tegel, glas eller kakel för att matcha inredningen – ibland med extra fläktfunktion för ökad värmespridning.

Prisnivå: 40 000–100 000 kr.

Kommentar: Spisinsatsen ger möjlighet att kombinera god värmeekonomi med personlig prägel. Relativt enkel installation.

Murspis

Lätt murspis
En lätt murspis som heter Carisma. Foto. Keddy

En murspis är en fast, murad eldstad som kombinerar traditionell design med effektiv uppvärmning. Den byggs ofta på plats med en stomme av betong- eller lecablock som limmas eller muras ihop för att sedan putsas och målas i valfri kulör.

Prisnivå: 50 000–100 000 kr.

Kommentar: Installation av en murspis är relativt kostsam och kräver både mer utrymme och en stabil konstruktion. Uppvärmningen tar längre tid jämfört med lättare kaminer, men bevarar å andra sidan värmen längre. Ett bra val om du vill investera i en hållbar, klassisk ”värmemöbel”.

Kakelugn och täljstensugn

Ny kakelugn
Kakelugn i gustaviansk stil. Foto: Gabriel kakelugnar

Denna typ av ugnar kännetecknas av dess rökgassystem (fem kanaler) som bidrar till hög värmelagring och energieffektivitet. Du kan välja mellan traditionellt designade kakelugnar och modernare varianter. Vissa modeller kan kopplas till vattenburen uppvärmning.

Prisnivå: Kakelugnar 70 000–120 000 kr. Täljstensugnar: 70 000–160 000 kr.

Kommentar: Kakel- och täljstensugnar är tunga och kräver ett gjutet golvfundament och bra lufttillförsel, de bör ej placeras på ett träbjälklag. Installationen kräver en fackman. Ett bra val om du vill satsa på effektiv uppvärmning med låg arbetsinsats.

Pelletskamin

Pelletskamin
Pelletskaminer finns i många olika utföranden. Foto: Eurofire

En pelletskamin är en automatiserad eldstad som drivs med träpellets. De flesta modeller har en styrpanel med programmerbar termostat som automatiskt reglerar pelletstillförseln för att upprätthålla inställd rumstemperatur. Via styrpanelen kan både temperatur och brinntid justeras, och många kaminer kan programmeras för automatisk start och stopp och även styras via appar.

Vanligtvis ansluts pelletskaminer till en skorsten eller murstock, men skorstenslösa modeller finns också, med fläktanslutning genom yttervägg. För större uppvärmningsbehov finns vattenmantlade varianter, som kan värma både radiatorer och tappvatten.

Prisnivå: 25 000–50 000 kr.

Kommentar: Pelletskaminen är ett bekvämt val tack vare sin automatiska drift. Dock behöver kaminen askas ur regelbundet och rengöras någon gång per år - följ tillverkarens anvisning. Tänk också på att kaminen kräver elanslutning; en batteribackup kan vara ett bra alternativ för att säkra driften vid strömavbrott.

Mer information om pellets/kaminer finns hos Pelletsförbundet, där också en marknadsöversikt ska finnas tillgänglig under december 2024.