Bättre ekonomi med smart familjekalender
Första steget är att planera, men det svåra är att sedan komma ihåg även det tråkiga. Och genomföra projekten. Ett bra nyårslöfte för en bättre ekonomi är att redan trettonhelgen välja delmål 2014 och sedan lägga in påminnelse i en gemensam elektronisk kalender.

Organisera familjen för bättre koll på ekonomin 2014. Foto: Marlén Eskilsson
En bra förbättring i moderna mobiltelefoner är att går att synkronisera flera kalendrar. Kanske har du redan en kalender på jobbet och en privat som visas tillsammans?
Nästa steg är en extra kalender för familjens gemensamma aktiviteter, som visas och påminner i alla familjens smarta telefoner. Skapa ett nytt konto hos t ex Google, planera gemensamma aktiviteter under 2014 och lägg in i kalender, samt se till att alla familjens mobiltelefoner synkroniserar med den nya kalendern.
Men för att få med sig hela familjen gäller det att ha ett positivt mål, att prioritera det viktiga och att ta vara på det som olika familjemedlemmar kan bidra med. Om målet t ex är att ha råd med en gemensam resa på höstlovet, så hjälper både ökade inkomster och minskade utgifter.
Första aktiviteten i kalendern kanske behöver vara att försöka skapa överblick genom att granska utgifterna de senaste månaderna och försöka summera vart pengarna har tagit vägen. Det kan också hjälpa att göra de stora fasta kostnaderna mer synliga, genom att starta extra bankkonton för t ex bilen med en överföring dit varje månad och ändra så att autogiro för bensin- och bilkort dras där. Någon kanske märker att en kassabok där utgifterna noteras behövs för att få koll.
Varje förbättring kräver tid, ingen hinner allt. Realistiskt är kanske att välja ut de tio projekt som är viktigast för att nå målet och sedan välja en helg varje månad då ni tillsammans fokuserar på att genomföra en förbättring.
Exempel på projekt kan vara att byta elleverantör, städa källaren och sälja onödiga saker på Blocket eller Tradera, leta billigare försäkringar, påbörja ett månadssparande, byta till en billigare bil, kolla om familjen har rätt mobilabonnemang, ansöka om billigare bolån, eller fixa ett sommarjobb till äldsta barnet. Om familjen lyckas med en sådan förbättring varje månad så tycker jag att ni ska vara nöjda.
Fast för att få ordning på en ekonomi som sällan går ihop tror jag nyckeln är att minska andelen fasta kostnader, alltså de utgifter varje månad som inte är valfria. Annars dyker det upp för många oväntade kostnader och budgeten spricker. För att få pengar över krävs ibland svåra förändringar, som att hitta ett nytt jobb med högre lön eller flytta till en billigare bostad.
Kommentarer
2