Så klarar du boendet när det blir kris
En majoritet av svenska folket är oroliga för hur den höga inflationen kommer påverka deras ekonomi. Särskilt villaägare har ofta fått det kärvt. Här är tips hur du kan må bättre.
På tolv månader har den ekonomiska stämningen i Sverige ändrats rejält. I oktober 2021 var Stockholmsbörsen på väg upp mot en ny topp och inflationen var kring 2 procent. Men sedan började kriget i Ukraina. I år har aktiekurserna backat 30 procent och konsumentprisindex stigit över 10 procent.
Fast det är inte ekonomisk kris i Sverige. Arbetslösheten har faktiskt minskat, jämfört med för ett år sedan har antalet arbetslösa minskat med 96.000 personer enligt SCB. Andelen arbetslösa föll i september till 6,5 procent, lika låg som innan pandemin.
Men stigande priser är svårt att klara för alla som har små marginaler i sin ekonomi. Studerande, barnfamiljer och pensionärer har ofta låga inkomster och därmed höga boendekostnader i förhållande till inkomsten, vilket ger problem att hitta besparingar som kompenserar när nödvändiga kostnader stiger.
Och även om du har hyfsade marginaler så ger den höga inflationen osäkerhet, hur mycket värre kan det bli? 63 procent svarade i augusti att de är ganska eller mycket oroliga för hur inflationen kommer att påverka deras privatekonomi, enligt en undersökning av Novus. Särskilt villaägare har anledning till oro, för de påverkas mer av rekordhöga elpriser och stigande boräntor. Dessutom är det mycket dyrare att tanka bilen och matpriserna har också ökat extra brant jämfört med förra året.
Fyra steg till bättre ekonomi
Oron kan vändas till en positiv energi, inspiration att granska din privatekonomi och rensa bort onödiga kostnader:
- Gå igenom vad som hänt på bankkontot de senaste 3 månaderna.
- Gör en lista på alla prenumerationer och abonnemang och bestäm vilka du ska avsluta.
- Kolla dina försäkringar och se vilka som är billigare hos ett annat bolag, etcetera.
- Nästa steg är att leta efter extra intäkter: vad äger du som du aldrig använder och skulle kunna sälja? Behöver familjen verkligen två bilar? Är det något du skulle kunna hyra ut?
Ett annat sätt att må bättre är att flytta fokus till släktingar, grannar och vänner. Vilka är det som har störst problem och hur kan du hjälpa dem? Genom att ta sig tid att prata med andra människor skapas möjligheter att hitta lösningar. Genom att göra någon en tjänst eller be om hjälp stärks gemenskapen och du mår bättre. Ett lass ved eller en elektrisk filt kan göra stor skillnad.
Värre är det om du personligen eller din familj har råkat ut för en faktisk kris, som arbetslöshet, skilsmässa eller långvarig sjukdom. Då har inkomsterna krympt, samtidigt som inflation och stigande räntor gör att de istället skulle ha behövt öka. Då behövs troligen mer drastiska lösningar. Tillfälliga räddningar som skapar en vecka eller en månads andrum är förstås bra, men räcker inte om grundproblemet sedan fortfarande är kvar.
Om du redan lever sparsamt är det svårt att sänka kostnaderna ytterligare. Bostadskostnaderna är till stor del fasta avtal som inte går att påverka, även om konsumtionen av värme och el går att sänka. Om du har bolån, ta kontakt med banken och försök få pausa amorteringarna. Om du har bil, går det att leva ett tag utan?
Extra intäkter hjälper till
Att öka intäkterna under en kris kan vara lättare. Den största potentialen finns ofta i din bostad, genom att till exempel hyra ut ett rum till en inneboende, eller att ibland hyra ut hela bostaden via Airbnb. Kanske kan du tillfälligt bo någon annanstans, hos en släkting eller genom att låna någons sommarstuga.
Att sälja ägodelar kan också göra stor skillnad. Bäst är om du kan sälja något som dessutom sänker dina kostnader. Tydligast är fördelen om du säljer en bil eller båt, då försvinner även kostnader för försäkring och service. Internettjänster som Blocket och Tradera är fulla av prylar som hittar köpare.
Men om du eller din familj har hamnat i en djup ekonomisk kris som ser ut att bli långvarig så är den effektivaste lösningen troligen att drastiskt minska boendekostnaderna. Kanske finns andra i samma situation som kan tänka sig att testa "compact living" och dela på en av era två bostäder. Eller så måste du flytta till en billigare bostad.
Som land står Sverige inför en tuff vinter. Men det är fortfarande ett rikt land med många resurser som inte utnyttjas fullt ut. Genom att fokusera på det du klarar, och göra något positivt varje dag, så går det att ta sig vidare från krisen. Många bäckar små. Prata med människor omkring dig om era ekonomiska problem, det är lättare att orka kämpa vidare när man har sällskap.
Kommentarer
84