Dekorplast i badrum - okej eller ej?
Har du köpt ett hus med ett relativt nytt badrum men gillar inte utseendet? Dekorplast är ett sätt att snabbt och billigt förnya ytskikten i olika rum, men funkar det verkligen i fuktiga utrymmen som ett badrum? Vi pratade med BKR, GVK och försäkringsbolagen.
Dekorplast är en tunn plastfilm som du kan montera på olika ytor för att ge dem ett nytt utseende. Du kan till exempel ha det på kakel i köket, eller på tapeter i barnrummet. Men badrummet är ett rum med en lite tuffare miljö. Här gäller det att tänka till ett extra varv innan du sätter igång med projektet.
BKR och GVK - detta gäller om dekorplast enligt branschreglerna
Du bör exempelvis inte stänga in fukt. Tar sig vatten in under filmen torkar fukten inte ut lika fort.
– Har du ett korrekt tätskikt bör det inte vara några problem rent tekniskt. Men en kaklad vägg är inte hundra procent slät, den har fogar och kaklet kan också ha struktur. Där kan det leta sig in fukt, och då kan exempelvis limmet släppa, säger Magnus Lundgren, teknisk expert på Byggkeramikrådet.
Han avråder därmed inte från dekorplast i kaklade badrum rent generellt, men säger att det är en billig ytskiktsförbättring som mest troligt inte håller mer än ett par veckor eller månader eftersom det är svårt att få tätt.
När det gäller dekorplast på plastmatta i badrum är Frida Johansson, projektledare teknik vid Svensk Våtrumskontroll GVK, inne på samma spår: att det kan vara svårt att få det att fästa ordentligt och hålla över tid. Men hon tillägger även att det kan vara problematiskt med två täta material på varandra. Om det letar sig in fukt som har svårt att torka ut kan det uppstå mögel.
– Plastmattor som är installerade som ytskikt är testade, godkända och avsedda för just det. Alltså är de egentligen inte avsedda att ha ytterligare ett material eller lager ovanpå. Det är säkert möjligt att ha det på vissa ytor, men då rekommenderar jag att man kontaktar leverantören av plastmattan och rådfrågar dem i första hand.
Forumdiskussion: Fräscha upp badrum med någon form av dekorplast
Vidare är plast halt, medan plastmatta för badrum är konstruerad för att inte bli hal. Att då ha plastfilm på golvet i badrummet kan innebära en halkrisk.
Självhäftande dekorplast av olika typer
Vill du göra en ytskiktsförbättring med dekorplast finns det olika sorter. Dekorplasten kan ha olika tjocklek, vara gjord av olika typer av plast och ha olika typer av lim. Vanlig tjocklek är mellan 1-2 millimeter och materialet är oftast PVC (vinyl).
Den kan köpas som hela våder eller så kan du köpa den som kakeldekor och sätta på enskilda kakelplattor. Plasten är vanligen självhäftande.
Se till att du köper en sort som tål att sitta i fuktiga miljöer. Garantier är en annan viktig detalj. Utöver att kunna reklamera felaktiga varor, bör du även säkerställa att den produkt du köper - som saluförs som en produkt lämplig för badrum - har en garanti på att den faktiskt håller i den miljön och att du annars kan få tillbaka pengarna.
Prisexempel dekorplast badrum
Paxlux
Cirkapris: 70 kr/m (50 cm bred)
Tålighet: ”Vattentålig och går bra att placera i något våta utrymmen”
Material: PVC
Utseende: Betongimitation
Läs mer: Dekorplast metervara betongimitation
Hornbach MySpotti badrum
Cirkapris: 395 kr för 70X150 cm
Tålighet: Vattenavvisande
Material: Självhäftande vinyl
Utseende: En självhäftande “dekorvägg” (ungefär dubbelt så tjock som “vanlig” dekorfilm, i en mörk betonglook
Läs mer: MySpotti dekorplast badrum
Dekorplastbutiken
Cirkapris: 82,40 kr/10 st 15x15 cm
Tålighet: “Vår dekorplast fungerar bra även i badrum och fuktiga miljöer. Håller inte för montering på golvet”
Material: 100 % PVC
Utseende: Terrazzo
Läs mer: Terrazzo kakel klistermärke
Vad säger försäkringsbolagen?
Försäkringsbolagen säger varken bu eller bä om dekorplast i badrum. Det viktiga när det kommer till försäkringen är att du kan visa att skador inte uppkommit på grund av dekorplasten.
– Om det skulle uppstå en skada i ett badrum där kunden satt upp dekorplast och det visar sig att dekorplasten är orsaken till skadan så kontrollerar vi i aktuell branschregel för det specifika tät- och ytskikt som finns i badrummet, om det är godkänt att klä in ytskiktet med plast. Jag vill även förtydliga att vi alltid gör en individuell bedömning av varje enskild skada, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert vid Trygg Hansa.
Därför är det en god idé att säkerställa att det ytskikt du har kan täckas in med plast om du ska klä hela väggen med våder. Vidare är det viktigt att göra rent ytan ordentligt så att du får god vidhäftning.
Försäkringsbolaget If påpekar att du alltid ska följa tillverkarens anvisningar.
– När man sätter på dekorplast så handlar det i första hand om att följa tillverkarens anvisningar. Man bör inte sätta något som täcker fogarna, då det kan bli dålig lukt och mögel. Halkrisk är en annan aspekt att ta hänsyn till om man sätter det på golvet.
Vanliga frågor
Var köper man dekorplast?
Dekorplast finns att köpa hos välsorterade byggvaruhandlare som t ex Bauhus och Clas Ohlson. Det finns också hos specialiserade onlinebutiker som Paxlux och Dekorplastbutiken.
Hur tar man bort dekorplast?
För att ta bort dekorplasten, värm med en hårfön först så släpper klistret lättare så att du enkelt kan dra bort den. Ibland släpper den lättare och kan enkelt dras bort utan förvärmning.