Bygga badrum med mönstrad våtrumsskiva - kostnad och steg för steg
Hur bygger man ett badrum med mönstrad våtrumsskiva som väggmetod? Och vad kostar det att bygga badrum med våtrumsskiva? Byggahus.se har undersökt saken.
Den som bygger badrum har i princip att välja mellan fyra olika metoder: keramiskt badrum (kakel och klinker), badrum med plastmatta, våtrumsmålat badrum eller badrum med mönstrad våtrumsskiva. De två senare kombineras med någon av de två första eftersom golvet till dessa kräver antingen plastmatta eller klinkers.
Läs mer: Jämförelse 4 metoder för att bygga badrum
Numera finns det alltså våtrumsskivor med mönster, avsedda för att ha som ytskikt på badrumsväggen, vilket är ett kostnadseffektivt alternativ. I den här artikeln går vi igenom både planering, vad du ska tänka på samt alla arbetsmoment (steg för steg) när du bygger badrumsväggar med sådan våtrumsskiva.
Vi har undersökt vad det kostar att bygga ett 10 kvadratmeter stort badrum med våtrumsskiva - dels vad materialet kostar, dels hur lång tid det tar och därmed vad arbetsinsatsen kostar. Dessutom har vi undersökt hur arbetet går till i detalj.
Vi utgår från ett rum med redan reglade väggar men tar inte med kostnaden för rördragning eller el. Skivsystemet vi har valt är Fibo eftersom de är störst på marknaden och de man ofta stöter på när man letar våtrumsskivor i bygghandeln.
Totalkostnad för badrumsväggar i ett 10 kvm badrum med Fibo: 51 258 kr
Arbetskostnad: 22 200 kr (37 h a 600 kr/h)
Materialkostnad: 29 058 kr
Avgår ev ROT: 6 660 kr
Totalt efter ROT-avdrag: 44 598 kr
Material
Väggskivor, 12 pkt
Fibo Seal, 4 st
Sockellist, 6 st
Innerhörn 2-delat 90 gr, 4 st
Fibo Screw 200 st/pkt, 3 st
Fogkloss, 1 st
Fibo Wipes, 2 st
Fibo Clean, 1 st
Fibo Grip, 1 st
Fibo Tapping tool, 1 st
Konstruktionsplywood (12 mm), 12 st
Planering
Du som bestämt dig för att bygga badrum med våtrumsskiva inser snabbt att du tidigt måste bestämma dig för vad väggskivorna ska kombineras med för lösning på golvet. Antingen kan du ha klinkers eller plastmatta. Du behöver bestämma dig för golvtyp tidigt eftersom golvet måste vara klart innan du sätter upp skivor på väggarna.
Våtrumsskivorna kan inte användas på golvet av tre skäl: Golvet behöver ha ett fall och styva skivor är därmed inte ett passande val, skivorna är inte konstruerade för den typen av påfrestning som uppstår på ett golv samt så skulle de bli väldigt hala att gå på när du får vatten på golvet.
När du vet vilken typ av golv du ska är det dags att bestämma dig för design. När det kommer till våtrumsskivorna har du en mängd olika kombinationer av mönster och färger att välja mellan. I den här artikeln har vi valt våtrumsskivor från Fibo Trespo och de har i skrivande stund mellan 600-700 olika mönster- och färgkombinationer i sitt sortiment. Hitta en snygg kombination med det klinker eller den plastmatta du har valt att ha på golvet.
Slutligen behöver badrummet förberedas för monteringen. Har du ett befintligt badrum behöver det rivas. Ta bort allt så att du endast har reglarna i väggarna kvar och eventuell el/VVS som ska behållas. Är det istället en nybyggnation behöver väggarna reglas upp. I det här skedet förbereder man även el och rördragning.
Steg 1: Förbereda för montering
För att enkelt kunna skarva våtrumsskivorna fritt samt för att få ett badrum som följer branschens rekommendationer börjar man med att montera en 12 millimeter tjock konstruktionsplywood på reglarna.
Därefter gör man klart golvet - som antingen klinkas eller får plastmatta på sig.
Steg 2: Sockellist och hörnlist
Innan man börjar sätta upp skivorna ska en sockellist monteras längs golvet och en hörnlist sätts upp i det hörn där man ska påbörja monteringen. Det är viktigt att allt hamnar i våg och lod för att du ska få ett korrekt resultat.
- För att få ett perfekt resultat är det viktigt att sockellisten är 100 procent i våg och första skivan i hörnet hamnar 100 procent i lod, precis som när du gör ett golv och lägger första raden, eller när du tapetserar och första våden styr resten av rummet, säger Mikael Nordh, landschef hos Fibo.
Sockellisten ska sitta minst 60 millimeter upp från golvet och löpa runt hela rummet. Den monteras utanpå golvets tätskikt med tätning bakom listen för att förhindra kapillär vandring av fukt upp i konstruktionen.
Det finns sedan två varianter på hörnlist. Den ena fogar man, den andra består av två delar där den yttre delen (locket) är en aluminiumlist. Skillnaden på dem är främst utseendemässig, men det blir även viss skillnad i utförande eftersom du i ena fallet måste foga och i andra fallet ska trycka dit ett lock.
Steg 3: Montera skivorna
Nu är det dags att montera skivorna. Du börjar vid hörnlisten som du satte upp. Monteringen går sedan till sedan ungefär som när du lägger ett klickgolv - du klickar ihop skivorna. De skruvas även i sponten så att du får en dold infästning. När du sätter dit nästa skiva lägger du en fogmassa i skarven för att täta den.
Detta förfarande upprepas tills dess att du kommer till nästa hörn. Där sätter du en hörnlist och fortsätter sedan på samma vis som tidigare.
När man har gått rummet runt beror det lite på vilken hörnlist du har valt om du ska foga alla hörn eller sätta dit lock.
Skivorna vilar i nederkant på sockellisten. Den är utformad som ett trappsteg och när man sätter dit skivan blir det ett mellanrum mellan listen och skivan som man nu som avslutning ska fylla med fogmassa.
Steg 4: Montera blandare, handdukshängare mm
På vissa ställen kommer du att behöva ha genomföringar i skivan, det kan vara allt från en blandare som ska hängas upp till rena rörgenomföringar.
Har du rörgenomföringar beror metoden på vilket rör det är som kommer ut ur väggen. Vissa rör behöver du bara använda Fibosil för att täta, medan andra kräver en kombination av Fibo Seal och vulktejp - tillsammans med tillverkarens tätningsringar om du har väggboxar.
Allt som ska skruvas upp i Fibo-skivan ska först förborras. Du gör ett 5 millimeter djupt hål i samma diameter som VVS-skruven som du sedan ska använda. Sedan fyller du upp hålet med Fibo Seal och skruvar fast det du tänkt skruva upp, exempelvis en duschvägg, handdukshängare, spegel eller liknande.
Badrummet är färdigt
Nu är du klar och kan ta ditt badrum i bruk. Förutsatt att allt har gjorts rätt har du 15 års garanti. Teknisk livslängd anges till minst 20 år under förutsättning att du sköter underhållet korrekt.
- Underhållet består av att kontrollera fogarna och se till att du inte får skador på dem eller påväxt. De sitter synligt så det är lätt att se om du behöver underhålla dem. Annars handlar det om att hålla rent dem såsom du gör i vilket annat badrum som helst, säger Mikael Nordh.
Godkänd metod?
Något som ofta diskuteras är huruvida våtrumsskivor är en godkänd metod för badrum - så att du får ersättning om en olycka skulle inträffa. Samtidigt använder flera stora hustillverkare materialet när de bygger badrum i nya småhus.
När vi på Byggahus.se pratade med Folksam uppgav de att de godkänner badrum med våtrumsskiva så länge de är byggda enligt tillverkarens instruktioner. Är du osäker på vad som gäller hos ditt försäkringsbolag kan du alltid kontakta dem för att säkerställa vad som står i deras villkor.
Skivorna testas av RISE enligt samma metod som keramiska badrum och badrum med plastmatta, för att se så att de uppfyller Boverkets krav på badrum. Boverkets krav är de som försäkringsbolagen följer.
- Vi som tillverkar och säljer system med våtrumsskivor har ingen branschorganisation att luta oss mot. Vi kan aldrig bli godkända hos exempelvis BKR eller GVK eftersom vårt material inte är en plastmatta eller keramik. Här uppstår det ibland förvirring bland konsumenterna. Men vi har valt att testa skivorna enligt samma metod hos RISE i Sverige och hos SINTE i Norge och att sedan ha en ETA, European Technical Approval, detta eftersom vi säljer runtom i hela Europa. ETA:n säger att skivprodukten klarar av det vi säger att den klarar av, säger Mikael Nordh.
Kommentarer
5