De har byggt sin egen herrgård
Har du alltid drömt om att bo i en herrgård? Mattias Olofsson och Therés Lindén och deras två döttrar, sex katter och hund gör precis det. De har ritat sin herrgård själva och byggt i lösvirke, där de tog hjälp med grund och stomme till tätt tak. Resten har de byggt själva.
Du kan lätt tro att deras herrgård i Dalarna stått där i alla tider – men de byggde upp den större delen av Hemre gård först under 2018.
När de köpte ursprungsgården var den utan el och bostadshus. Den hade inte varit i bruk på närmare 50 år.
En arkitekt fick färdiga ritningar från paret att kontrollera så att regler hölls. Arkitekten tog i sin tur fram A- och K-ritningar och gav Mattias och Therés värdefulla tips inför bygget som de utförde själva.
– Vi fick förslaget att vi inte skulle vara rädda för att ta i med proportionerna. Vi trodde vi tog i med knutarna exempelvis, men hade lika gärna kunnat göra dem dubbelt så stora och färgvalet mellan fasad och snickerier fick vi också värdefull input på.
De har fokuserat på att hålla en röd tråd i 1860-talet som de varit ute efter och försökt få till en personlig touch utifrån det.
– Husmodellen i sig gör att gården får en speciell stil. Vi har sett till att den har rätt proportioner såsom takhöjder och snickeriers storlekar. Vi har också använt oss av bandtäckt plåttak med fotränna och målat i linoljefärg, berättar Mattias om gårdens viktiga detaljer för att återskapa forna tider.
Både snickerier och panelen är målade med linoljefärg. Panelen, 32 cm bred och 30 mm tjock, är hämtad från hälsingeskogarna där de sågat upp gammal tall.
– Invändigt har vi maffiga stuckaturer och bara naturliga val såsom natursten på golven och väggar samt massivt träkök. Fasta möbler i badrummen utgörs av antika möbler vi byggt om och trots att huset är 377 kvadratmeter så består större delen av ytan av representationsrum från 30 till 50 kvadratmeter, säger Mattias.
Att bygga själv, hur svårt kan det vara?
Vi ställer frågan till dem hur det kan komma sig att de klarar av att bygga så mycket själva.
– Vi har mycket självförtroende och tro på oss själva. Vi tänkte: 1. Hur svårt kan det vara? 2. Om det vore lätt skulle alla göra det, säger Mattias.
De tog in hjälp med el, vatten, bottenplatta, stomresning och lösvirke, bandtäckning och ventilation.
Bygget tog två och ett halvt år och prislappen landade på cirka fyra miljoner exklusive tomt. Tomten kostade 400 000 kronor och består av en lada på 300 kvadratmeter, tre jordkällare och 2,6 hektar skog och åker.
– Svårighetsgraden var inte så hög ändå. Nu slapp vi göra skalet, alltså konstruktionen av 170-regel och takläggning samt gjutning och det är ju något kritiska delar, säger Mattias och fortsätter:
– Medan det var mer kul att göra färdigt väggar och tak inne så var det fruktansvärt jobbigt att gräva jordvärme, måla alla fönster och karmar med linoljefärg. Det har varit sjukt jobbigt att spackla och slipa alla stora ytor.
Vi tycker att hantverksgrupper gör sitt jobb märkvärdigare än vad det är.
Mattias uppmanar också till att våga:
– Vi tycker att hantverksgrupper gör sitt jobb märkvärdigare än vad det är. Att göra tätskikt och sätta sten ter sig omöjligt om du pratar med folk, medan det i själva verket mynnar ut i god planering och noggrannhet. Sedan så måste man ju våga lite!
Mattias och Therés råd till andra som vill bygga hus i lösvirke i gammal stil
– Stå på er. Alla kommer tycka att ni är dumma i huvudet. "Beställ färdigt istället", “det går inte" och “det finns inte" är några av sakerna ni får höra, säger Mattias och fortsätter:
– Men viktigaste rådet av alla är: Jämför offerter på delarna som ni måste ta hjälp med och försök få fast pris.
Följ deras resa på Youtube.
Kommentarer
48