Bygger själva med minimalt klimatavtryck i Fyledalen - Husdrömmar

Mea och Bruno kliver av ekorrhjulet för att bygga hus själva med sina egna fyra händer. Huset bygger de litet och av begagnat byggmaterial – för att ge minimalt klimatavtryck och för att vara skuldfria.

Mea och Brunos lilla husdröm.

Mea och Brunos lilla husdröm. Foto: SVT

I det sjätte avsnittet av Husdrömmar 2023 får vi följa när Mea och Bruno hoppar av ekorrhjulet i Köpenhamn och flyttar till Brunos mammas skånegård i Fyledalen. Där bygger de ett så litet hus de kan, både för att de vill vara skuldfria och för att göra så litet klimatavtryck det går. De bygger på den gamla gödselplattan bakom ladan och använder begagnat och ekologiskt byggmaterial. De vill ha en njutningsfull byggprocess utan stress.

Husdrömmar SVT
Här i Fyledalen ska Mea och Bruno bygga sin husdröm. Foto: SVT

Fyledalen i Skåne är ett naturreservat som ligger 17 km norr om Ystad. Här bor Brunos mamma Katarina på en klassisk kringbyggd skånegård. Men de ska inte bygga vid gården, utan bakom en av ladorna, i skuggan på gödselplattan.

I april 2022 kommer Gert och Anne till Fyledalen för att träffa Bruno och Mea. De har nu flyttat till Brunos mammas gård efter att ha bott 15 år i Köpenhamn. Även Brunos syster och hennes familj bor i en av längorna på gården.

Husdrömmar SVT
Paret Mea och Bruno har sålt sitt hus i Köpenhamn och ska själva bygga ett hus på gården Brunos mamma äger. Foto: Henrik Nordgren /SVT

Mea och Bruno Kleist har varit ett par i 15 år. Tillsammans har de döttrarna Elva 4 år och Naima 6 månader. De lämnade sina fasta jobb som modedesigners i Köpenhamn för att själva bygga ett hus på Brunos mammas gård i Fyledalen, bakom ladan på den gamla gödselplattan.

Fakta om huset

Yttermått: 50 kvm
Boyta: 40 kvm + sovloft
Mål: Så litet klimatavtryck som möjligt
Budget: 500 000 kr
Utfall: 550 000 kr
Byggstart: April 2022
Beräknad/faktisk inflytt: Feb 2023/april 2023
Byggmaterial: Trästomme, begagnat så mycket det går
Uppvärmning: Kamin och ev. luft/luftvärmepump

En modell av huset
En modell av huset. Foto: SVT

Huvudtanken med husbygget är att det ska ge så litet avtryck på miljön som möjligt. Därför bygger de litet, 50 kvm stort i yttermått. De ska använda så mycket begagnat byggmaterial som möjligt, dels det som redan finns på gården och dels genom att köpa begagnat. Vid designen har de utgått från vilka ytor som är absolut minimum, att skala ner så mycket som möjligt.

Husdrömmar SVT
Planlösning. Foto: SVT

I huset finns ett större rum som ska fungera som vardagsrum och kök. Det finns också ett litet sovrum till föräldrarna samt en toalett.

Husdrömmar SVT
Planlösning sovloft. Foto: SVT

Sedan ska de bygga ett sovloft där döttrarna delar på ytan. I kök och vardagsrum blir det öppet upp i nock, 5 meter. Det mesta av möblemanget ska de platsbygga.

Bruno och Mea har rest i Japan och tagit inspiration därifrån. Där har man riktigt små kök och toaletter.

Wingårdh tveksam till byggnadens placering

Huset ska alltså placeras i skuggan bakom ladugården, något som Gert Wingårdh är tveksam till.

Husdrömmar SVT
Paret väljer att utnyttja gödselplattan att bygga på och slipper på så vis gjuta ny platta. Foto: SVT

– I Skandinavien vill man gärna ha sol. Har man då en gård med en lada där ena änden är åt söder och den andra mot norr, då är det här den mest långsökta plats man kan tänka sig att bygga på - på norrsidan i skuggan, säger Gert.

Det är också så att då tar byggnaden inte fördel av solens värme för uppvärmning, med större energiförbrukning som följd. Men de motiverar det med att de återbrukar gödselplattan.

Husdrömmar SVT
Med tegelstenar och lite möbler testar Mea och Bruno ut ytorna de kommer ha att röra sig på. Foto: SVT

Varför just 50 kvm och hur litet kan man bo?

Det är flera anledningar till att de har bestämt att bygga just 50 kvm.

  • De har inte byggt förr, så projektet fick inte vara för stort.
  • De skulle ha trevligt när de bygger, inte för stor stress.
  • De vill inte ta lån, utan allt ska byggas med sparade pengar
Husdrömmar SVT
De har inget emot att leva compact living och hämtar inspiration från Japan. Foto: SVT

Men hur litet kan man då bo? Gert förklarar:

4 kvm är de minsta lägenheterna för boende som Gert har sett, de fanns i Hong Kong. Då finns där varken kök eller toalett.

10 kvm är de minsta lägenheterna i Tokyo, en annan stad med platsbrist och skyhöga markpriser. Även här räknar de bort kök och badrum från ytan.

I Sverige har vi en definition på trångboddhet: Det ska finnas vardagsrum, våtrum och kök. Sedan ska ett vuxet par som bor där dela på ett rum på 12 kvm. Varje ytterligare individ ha ett eget rum. Har man inte det, då är man trångbodd.

Enligt denna definition, som inte delas med resten av Europa, så är är 15% av svenskarna trångbodda. Den här familjen kommer också att bli trångbodda, men det är ju av egen fri vilja.

Valet av fasad

Mea ber Gert om råd för att välja färg på fasaden. Han menar att det finns två sätt att göra det - i analogi eller i kontrast.

Husdrömmar SVT
Gert är smakråd kring val av fasadfärg. Foto: SVT

Här menar han att det passar att göra det i analogi, dvs något som anspelar på husen på gården i faluröd färg och med sadeltak.

Husdrömmar SVT
Bygget påbörjas med förankring av armeringsjärn. Foto: SVT

De börjar husbyggandet med att förankra armeringsjärn ner i plattan. Sedan kapar de till gjutrör för att gjuta plintar som huset ska vila på. När allt är i nivå och utplacerat efter ritning sätter de igång.

Husdrömmar SVT
Gunnar hjälper Mea och Bruno. Foto: SVT

Idag har de hjälp av Gunnar som har koll på mur och puts.De använder så lite betong som möjligt. Det är bara i gjutrören de behöver betong.

Husdrömmar SVT
Resning av första stommen. Foto: SVT

I juni 2022 är golvbjälklaget på plats och de kan börja resa stommen. Redan när första väggen är rest tycker de det känns som ett hus. De gör allt tillsammans medan farmor passar barnen, som också de får vara med i husbygget så mycket som möjligt.

Bjuder vännerna på gratis gympa

Husdrömmar SVT
Efter att man bjudit in kompisarna på en gratis gympasession kommer de stora, tunga limträbalkarna på plats. Foto: SVT 

När de tunga limträbalkarna ska på plats klarar inte Bruno och Mea det själva. Bruno bjuder då in några vänner till ”gratis gympa”, för att få hjälp att bära upp de blytunga balkarna.

Avloppet fanns redan

Husdrömmar SVT
Farmor Katarina berättar om hur gårdens avloppsanläggning funkar. Foto: SVT

På gården fanns det sedan tidigare ett enskilt avlopp som de kan ansluta sig till. Farmor Katarina visar hur det fungerar. Avloppet kommer ut i brunnar, sedan rinner det ner till en övre damm, därefter till en annan damm och sedan är det rent.

Flera fördelar med generationsboende

Husdrömmar SVT
Foto: SVT

De ser många fördelar med generationsboendet. De hjälper varandra och lär av varandra. Farmor får lära sig att laga ny hälsosammare mat, till exempel.

– De ger mig ett rikare liv, skulle jag säga.

Husdrömmar SVT
Farmor Katarina njuter av att få dela vardagen och de små stunderna med sina barnbarn. Foto: SVT

Nu under byggtiden bor Bruno och Mea inne hos Katarina med sina två små barn. Hon tycker det är som att återuppleva det hon själv var med om när hon hade små barn, hur jobbigt det var. Nu har hon en annan förståelse för att man inte kan ha det perfekt runt sig hela tiden, smutshögarna kan vänta.

Nu njuter hon och tycker det är livet, rekommenderar det till alla. Hon vet nu att inget är bestående, det blir bättre. Om ett halvår kommer det att vara över.

Byter fasadpanel pga kriget

Husdrömmar SVT
Mea och Bruno bestämmer sig för att avstå från sibirisk lärk till fasaden, det blir faluröd granpanel istället. Foto: SVT 

Först hade tänkt klä fasaden i sibirisk lärk, men sedan kriget bröt ut är de inte sugna på det lägre. Alternativet värmebehandlad furu är för dyrt, fyrdubbla priset. Nu blir det istället vanlig granpanel som de målar i en klassisk faluröd, som kommer att passa fint med gröna fönster.

Husdrömmar SVT
Den faluröda panelen gör sig fint till de gröna fönstren. Foto: SVT

Plåtarbeten i koppar

Efter hand som fasaden kommer på plats börjar huset anta sitt slutliga utseende. Fönstren är målade i en grön kulör som ska matcha plåtarbetena i koppar, som ju blir gröna med tiden när de ärgar.

Husdrömmar SVT
Bruno återanvänder kopparplåtar som hans pappa sparat. Foto: SVT

Bruno hittade kopparplåtar från sin pappa i ladan som han nu vill återanvända i huset. Hans pappa var konsthantverkare och arbetade med emalj, gjorde emaljsmycken och emaljskålar.

Husdrömmar SVT
Foto: SVT

Koppar är ett mjukt och tacksamt material, som blir hårt när man arbetar med det. Pappan hade säkert uppskattat att Bruno tog hand om hans material så här.

Husdrömmar SVT
Det är inte bara kopparplåtar som Brunos far sparat på ...Foto:SVT

I den stora ladan på gården finns massor av saker som Brunos pappa har sparat som de nu kan använda utöver kopparplåtarna, bland annat ett fint keramikhandfat från ett tidigare boende och en hel hög med panel de tänker använda till innertaket.

Golvet inte som utlovat

När de köpte begagnat golv på annons stämde det inte med beskrivningen som var ”ekgolv”. Det är mer åt mahogny-hållet, mörkare med en röd ton. Men de behåller det och anpassar färgsättningen invändigt efter det.

Husdrömmar SVT
Nej, något ekgolv är det inte men Bruno och Mea bestämmer sig för att använda det ändå. Foto: SVT

De åker till Danmark för att köpa färg på Farveland. De hittar en bra rosa kulör till innertaket som kommer att matcha golvet.

Husdrömmar SVT
Vacker rosa färg som ska användas till innertaket. Foto: SVT

Rar och enkel som en fläskbit i en fläskpannkaka

I november 2022 när Gert kommer dit ser han först inte huset. Taket på deras lilla hus slutar exakt där taket på ladan bakom slutar, väldigt exakt inpassat.  Han tycker det ser ut som att det alltid har legat där ”rar och enkel som en fläskbit i en fläskpannkaka”.

Husdrömmar SVT
"Rar och enkel som en fläskbit i en fläskpannkaka”. Foto: SVT

Gert berättar om Kvarnhuset (2001) han ritade tillsammans med hustrun Karin. Även Kvarnhuset var litet, 7x7 meter. Det associerar till ett tehus. Träet på utsidan på alla fönster är bränt som man gör i Japan, sk Shou sugi ban.

Läs mer: Kvarnhuset – Wingårdhs mest uppskattade

Husdrömmar SVT
Mea arbetar med gräsisoleringen. Foto: SVT

Gert tittar på insidan där de håller på att isolera med gräsisolering från Holland. Det är inte odlat gräs, utan överblivet gräs som man torkar och gör isolering av. De frågar Gert om limträbalkarna också ska målas rosa, eller om det skulle bli bättre i en annan kulör?

Husdrömmar SVT
Mea och Bruno vill ha mycket färg. Foto: SVT

Gert tycker att de inte ska välja avvikande kulör, men att de ska välja en mörkare nyans av samma kulör. De vill att färgen ska göra det mysigt, det ska vara färg utan att det den skull är legofärger.

Husdrömmar SVT
Foto: SVT

Färg och form är väldigt subjektivt, man tycker olika. Gert blir gärna överraskad i det de väljer. Båda är ju skolade i färg när de studerade kläddesign.

Är det klart februari 2023 som planerat?

När december kom drabbades hela familjen av olika sjukdomar, varför bygget drog ut på tiden. När Gert och Anne besöker bygget februari 2023 när de hade planerat vara klara, har de ännu inte flyttat in och en hel del inredning återstår. Men utsidan är så gott som klar och kan avsynas.

Husdrömmar SVT
Gert och Anne gör ett sista återbesök i februari 2023 och då står, åtminstone, utsidan av huset klar. Foto: SVT

Nu har huset både koppartak, stuprör och hängrännor. Vi får inte reda på vad av all plåt de har köpt in och hur mycket de kunde använda från kopparplåtarna i ladan.

Husdrömmar SVT
Snygga häng- och stuprännorna i koppar strålar mot den faluröda fasaden. Foto: SVT

Invändigt är det inte klart, men Husdrömmar-produktionen har ritat upp hur det skulle kunna se ut med kök i trä, plommonröda väggar och platsbyggd soffa i alla fall.

Husdrömmar SVT
Insidan har inte hunnit blir klar men med hjälp av produktionen får vi en glimt av hur det kan komma att se ut. Foto: SVT

Barnen har varit prio 1 och bygget har fått stå åt sidan, därför är det inte klart ännu. Föräldrarna är ju de enda snickarna i det här husbygget.

Husdrömmar SVT
Här kommer kök och matplats vara.Foto: SVT

De håller på att lerklina innerväggarna. Utanpå isoleringen har de satt en byggskiva. Utanpå den sitter den lerskiva (där vi normalt sätter en gipsskiva) som de monterar en väv på som de sedan kan putsa lera på. Lerskivorna var det som var roligast att jobba med.

Husdrömmar SVT
Det rosa taket. Foto: SVT

De är inte ett dugg besvikna över att vara försenade i bygget. Ett delmål var att ha kul under processen och det har de haft, delvis pga att de inte har stressat.

Att bygga skuldfritt och att bygga själva har tagit bort en del av stressen och ångesten för att inte hinna i tid. 

Husdrömmar SVT
Foto: SVT

När de nu bygger köket snart ska de experimentera sig fram till något optimalt. Det är inte säkert att det blir traditionella skåp.

Husdrömmar SVT
En rendering av trappan till loftet. Foto: SVT

Husdrömmar-produktionen ritar upp en bild på hur det skulle kunna se ut när de är klara med huset åt andra hållet, med en trappa upp till loftet. 

Husdrömmar SVT
Foto: SVT

Bakom trappan kommer Mea och Brunos sovrum att vara, där det blir en enda säng som man dyker in i. Förmodligen kommer de att sova där allihop ett tag framöver, tills barnen är större och flyttar upp på loftet.

Husdrömmar SVT
Här kommer sovrummet att ta form. Foto: SVT

Hittills är de väldigt stolta och nöjda över resultatet.

Det är ett nätt litet hus med fina proportioner som det är lätt att tycka om.

Husdrömmar SVT
Norrläge till trots bjuds det på solsken när Anne och Gert är på sitt sista besök. Foto: SVT

Budget var satt till 500 000 kr. De tror att de kommer att hamna på 550 000 kr till slut. De tror att de kommer att kunna flytta in i april eller till pingst.