Checkwatt och Homevolt - så funkar smart styrning av batterilager
Husägare som installerar solcellsbatterier kan idag tjäna en bra slant på att ansluta sig till marknaden för stödtjänster. Så här går du tillväga för att dra extra nytta av ett batterilager i hemmet.
Försäljningen av solcellsbatterier har ökat kraftigt under den senaste tiden. Det beror inte bara på att många husägare skaffar solpaneler och vill lagra egen el, utan också på att batterierna i sig har blivit eftertraktade komponenter i det svenska elsystemet. Batterilager kan nämligen länkas ihop och tjänstgöra som ett slags virtuella kraftverk för att reglera och upprätthålla frekvensen (50 Hz) i elnätet.
– Svenska Kraftnät, som ansvarar för driften av det svenska elsystemet, upphandlar så kallade stödtjänster för att säkerställa balansen i elnätet. Dessa tjänster har tidigare varit tillgängliga för större aktörer, men sedan något år kan även privatpersoner med egna batterilager delta på marknaden, berättar Erik Wallnér, rådgivare på Solcellskollen.se.
Så fungerar stödtjänster
Stödtjänsterna har visat sig vara en betydligt bättre affär än att enbart använda batterier för eget bruk, framhåller Erik Wallnér.
– Intäkterna från stödtjänster baseras på hur stor batterieffekt du tillhandahåller för att stabilisera elnätet. Ju högre effekt, desto högre intäkter. Detta skapar ett incitament att investera i större batterilager som kan användas för stödtjänster snarare än att dimensionera batteriet utifrån solcellsanläggningens kapacitet, som man tidigare gjort.
Man brukar räkna med att ett vanligt hemmabatteri på 10 kWh har en tillgänglig effekt på drygt 5 kW. Enligt energitjänstföretaget Checkwatts kalkyler ger hemmabatteriet (5,76 kW tillgänglig effekt) en årsintäkt på drygt 25 000 kr, exklusive moms. Ett större batterilager (16 kWh/9,6 kW) inbringar drygt 42 000 kr per år, exklusive moms.
– I takt med att marknaden expanderar kommer ersättningsnivåerna troligen att sjunka, men jämfört med traditionell användning av batterier är stödtjänsterna än så länge mycket lukrativa.
För att kunna ta del av stödtjänster behöver systemet (batterilager/växelriktare) vara uppkopplat mot en central frekvensmätare som skickar signaler när batteriet ska aktiveras mot elnätet. Kommunikationen sker via en styrenhet, som aggregerar (länkar samman) tillgängliga batterilager på balansmarknaden.
– I vanliga fall är det sällan batteriet i ditt hem behöver aktiveras, och om det sker handlar det bara om någon minut åt gången. Men det påverkar inte ersättningen, du får betalt för att batterilagret är tillgängligt.
Checkwatt och Homevolt med flera
Det finns idag några energitjänstföretag som erbjuder aggregatorer för stödtjänster. En av de ledande aktörerna är Checkwatt som flera solcellsfirmor runt om i landet tecknat avtal med.
Checkwatt har utvecklat en styrdosa som kostar omkring 10 000 kronor att installera. Dosan är idag kompatibel med några av de kändare fabrikaten av växelriktare.
Ett annat företag är Tibber som tagit fram batteriet Homevolt med inbyggd funktion för stödtjänster. Batteriet finns i två storlekar (6,6 och 13,3 kWh) och kommer att släppas på marknaden under 2024. Priset, inklusive installation, ligger på 90 000 kr för den mindre modellen och 130 000 kronor för den större (ca 46 000 kr och ca 67 000 kr efter grönt avdrag).
Företagen som utvecklat aggregatorer har slutit avtal med olika elbolag som är knutna till balansmarknaden för Svenska Kraftnäts stödtjänster. Det finns för närvarande ett 15-tal balansansvariga som lägger bud på stödtjänster.
– Detta innebär att du som elkund också behöver kolla upp om ditt elhandelsbolag har stöd för att använda tjänsten. Eventuellt kan du därför behöver byta till ett annat elbolag.
Som lekman kan det tyckas lite krångligt att hålla koll på teknik och villkor kring stödtjänstmarknaderna. Men enligt Erik Wallnér måste man inte nödvändigtvis hålla koll på alla detaljer.
– Energitjänstföretag, som till exempel Checkwatt, har varit mycket aktiva med att utveckla sin aggregator till en konsumentprodukt och knyta till sig intressenter. Det har resulterat i att ett flertal solcellinstallatörer idag har kunskap om hur stödtjänster fungerar och kan installera tekniken. Så den enklaste vägen för en privatperson är att kontakta en installatör och fråga om råd.
Stödtjänster vid äldre solcellsanläggning
Hur ska man då göra om man har en äldre solcellsanläggning och vill installera ett batterilager med kompabilitet för stödtjänster?
– Troligtvis kommer du att behöva byta ut den befintliga växelriktaren, eftersom den måste vara kompatibel med aggregatorn. Det kan förutom batteriinvesteringen innebära en merkostnad kring 20 000–25 000 kronor. Om den nuvarande ersättningsnivån för stödtjänster inte dyker alltför snabbt så skulle merinvesteringen ändå kunna löna sig, säger Erik Wallnér.
Vanliga frågor om batterilager
Vad kostar batterilager?
Priserna på hemmabatterier ligger idag kring 6000–7000 kr/kWh, exklusive grönt avdrag (48,5 procent). Ett batterilager på 10 kWh, utan tilläggstjänster, hamnar kring 35 000 kronor inklusive avdrag.
Hur väljer jag rätt storlek på batteriet?
En (tidigare) tumregel är att man dimensionerar batterilagret till solcellsanläggningens installerade effekt, exempelvis 10 kWh batteri är lagom för en anläggning på 10 KW. Man eftersträvar i detta fall att batterierna cyklas regelbundet för att ge ett ekonomiskt utbyte, det vill säga att man använder batterierna för att optimera hushållets energianvändning.
Hur mycket sparar jag på att lagra el i batteri jämfört med att sälja överskottsel?
För närvarande ger lagring av egen el i hushållet ingen större besparing jämfört med att sälja överskottsel, i kombination med skatteavdraget på 60 öre/kWh.
För att få ut mer nytta av batterilagret kan man satsa på ett system med smart styrning som anpassar laddning och urladdning efter rådande elpriser. Detta kan löna sig om priserna varierar mycket dygnsvis, men utslaget på ett år blir det oftast inte så stor förtjänst.
Kan jag använda batteriet vid strömavbrott?
En annan möjlighet är att använda batteriet för ö-drift, det vill säga att försörja en (begränsad) del av fastigheten med el från batteriet vid ett strömavbrott. För ö-drift krävs dock en mer omfattande elinstallation, med till exempel jordtag och nätskyddsrelä för att ge en säker frånkoppling från nätet.
Den växande marknaden för stödtjänster möjliggör betydligt större intäkter för ett batterilager. En förutsättning är att växelriktaren/batteriet är kompatibelt för tjänsten och att systemet är försett med en styrenhet (aggregator). Se mer information i artikeln om hur det fungerar.
Kommentarer
175