Bygger Naturhus i Lerum

Sylvia Ågren och Johan Lindström är ett sportigt par som har gjort grundlig research för att säkerställa att de väljer det mest miljövänliga alternativet i varje detalj när de bygger Naturhus i Lerum. Till och med traditionellt tätskikt i badrummet ratar de och vågar sig på en egen uttänkt lösning.

Bygger Naturhus i Lerum så miljövänligt som möjligt - Husdrömmar

Foto: SVT

I det femte avsnittet av Husdrömmar 2022 träffar vi Johan och Sylva som bygger Naturhus med eget kretslopp. Men de har dessutom ambitionen att bygga så miljövänligt som möjligt i varje detalj och har gjort en grundlig research innan de sätter igång att bygga.

Johan är 37 år och ljusdesigner, uppväxt på Majorna i Göteborg. På fritiden tävlar han i multisport och är med i svenska militärlandslaget i orientering.

Sylvia är 35 år och är uppväxt i den lilla byn Bygdsiljum i Västerbotten. Hon jobbar inom försvarsmakten och har bland annat haft utlandstjänstgöring i Afghanistan. Tillsammans har de dottern Elise 6 år och sonen Emil 3 år. När programmet börjar har de ytterligare ett barn på väg, Sylvia är gravid.

sylvia johan pa tomten
Foto: SVT

Sylvia kommer från den lilla byn Bygdsiljum i Västerbotten, mellan Umeå och Skellefteå. De träffades i samband med en Håkan Hellström-konsert i Slottsskogen.

I mars 2021 kommer Anne Lundberg och Gert Wingårdh till Sylvia och Johan på deras tomt. Där har de redan rivit halva sitt gamla hus och gjutit en platta för ett nytt hus på en del av tomten.

halva huset rivet
När programledarna besöker dem första gången är halva deras gamla hus redan rivet och plattan till nya huset gjuten och klar. Foto: SVT

Sylvia berättar att de ska bygga ett Naturhus, där en stor del av huset är ett växthus. Huset ska ha ett eget kretslopp med växtbäddar. Med det vill man göra ett minimalt avtryck på vår planet och att huset ska hjälpa dem att ge tillbaka till naturen.

modell av huset 3
Foto: SVT

Fakta om huset

Boyta: 212 kvm
Växthus: 123 kvm
Budget: 8 miljoner
Byggstart: Februari 2021
Planerad inflytt: Augusti 2021
Arkitekter: Margareta Diedrichs, PG Hillinge, Carl Hillinge, Henrik Fogelklou
Stomme: KL-trä

Så är huset utformat

Johan har varit delaktig i att rita huset, men har haft hjälp av 4 olika arkitekter. Både Johan och Sylvia är beroende av att träna och det är det de anpassar huset efter.

plan saneringsdel
Foto: SVT

I en del vid entrén ska sanering efter utevistelsen ske. Här ska man smidigt kunna spola av både cykeln och sig själv innan man går vidare in i huset. Till denna avdelning har man förlagt förråd, hall, tvättstuga och ett badrum.

Via en glaspassage kommer man sedan in husets bostadsdel, med vardagsrum, kök och matplats. Till höger och vänster ligger sedan två badrum och fyra likadana sovrum.

plan vardagsrum
Foto: SVT

På övervåningen ska det bli ett gym och ett arbetsrum samt en utgång till en stor terrass som blir en del av växthuset. I växthuset ska det finnas tre växtbäddar där det ska växa fruktträd och grönsaker. De ska odla så mycket som möjligt själva, även om de inte planerar att bli helt självförsörjande.

ritning avlopp
Foto: SVT

Allt avlopp från kök och toalett går ner i en kvarn som tar hand om allt. Sedan pumpas vattnet upp i bäddarna där det finns mikro- och makroorganismer som ser till att växterna sedan kan tillgodogöra sig näringen.

Smart lösning för att finansiera bygget

För att få pengar till att bygga sitt hus har de styckat av två tomter från sin stora tomt som de planerar att sälja med hus på. Det ska bli två st Naturhus till så att det känns som att de tre husen hör ihop. Denna försäljning pågår nu parallellt med husbygget.

Stommen monteras - sedan byter de snickare

Huset byggs upp av prefabricerade väggelement av KL-trä, som alltså utgör husets stomme. Ett snabbt och smidigt sätt att bygga hus, även om det inte är det billigaste. Dock ger det en tät konstruktion med passivhusstandard.

kl tra monteras
Foto: SVT

Sedan händer allt samtidigt. El, ventilation, takläggare och snickare är alla på plats på samma gång. Johan är väldigt insatt i alla detaljer på millimeternivå, eftersom han varit så inblandad i att rita huset. Han får många samtal per dag att han ska komma till byggarbetsplatsen och förklara hur det var tänkt att byggas.

Det är ganska slitsamt, monteringen av stommen har tagit ungefär dubbelt så lång tid som planerat. 17:16

– Nu gäller det att försöka få på taket innan det kommer regn, säger Johan i en scen.

fukt i andtraet
Foto: SVT

I nästa scen får vi se hur det spöregnar. De hann inte få på taket och nu läcker det in i konstruktionen. De täcker in så gott det går och hoppas att väggarna inte suger upp allt för mycket vatten.

Fuktskadorna försenar bygget eftersom det måste torka ut innan man kan fortsätta. De kör fläktar så mycket det går och tätar läckor.

De beslutar också att byta snickargäng, vilket även det leder till en paus på två veckor i bygget. Men det kan behövas, för deras tredje barn kom till världen under regnkaoset.

kurs permakultur
Foto: SVT

Permakultur - odling i harmoni med naturen

Vi får följa med när Sylvia åker till 23:57 till Baskemölla Ekoby på kurs i permakultur, som handlar om hur man odlar hållbart i harmoni med naturen. Det är så hon vill odla i växthuset.

För att kunna odla behöver man förstå hur jord fungerar, det är själva grejen.

Bygget startar igen

Efter några veckors paus blir det full fart på bygget igen. Solen skiner när de sätter in alla 39 fönsterpartier. Dessutom isolerar de med miljövänlig träfiber.

vaggens uppbyggnad
Foto: SVT

Väggen består av 100 mm KL-trä, sedan har du ett skikt som du fyller med isolering. Träfibern är lite dyrare.

– Vill man ha miljövänligt så kostar det mer, men känslan är så otroligt mycket skönare, säger Johan.

När man blåser in träfiberisolering börjar man med den nedersta metern. Det är för att man vill ha det packat i botten så att det inte sjunker med tiden. Mer fiber i väggen gör att du jämnar ut värmepuckeln en solig dag och är beredd om det blir en köldknäpp på natten, säger Andreas Löfgren som är isoleringsmontör.

andreas lofgren monterar isolering
Foto: SVT

I juli 2021 jobbar de vidare när byggarna har semester. De måste bl a sätta igen de hundratals hålen i väggarna där man hade sprutat in isolering.

Handlar växter till växthuset

Sylvia och Anne går på en plantskola för att titta på fruktträd till växthuset. Hon köper ett träd som heter Kalamondin, vars citrusfrukter används mycket i filippinsk matlagning.

kalamondin
Foto: SVT

Sylvias mamma kommer nämligen från Filippinerna, så hon är van vid att äta kalamondin. På Filippinerna driver Sylvias kusiner kokosodling på ön Leyte.

Badrummet byggs upp miljövänligt även det

När det är dags att bygga badrummet väljer de bort traditionell fuktspärr av plast och lägger istället microcement direkt på betongplattan.

badrum ekologiskt
Foto: SVT

Badrummens träväggar låter man vara som de är förutom i själva duschutrymmena där man har glasat fyra sidor. Resten är rent KL-trä.

Förseningar pga Corona

Det har varit brist på byggmaterial under Coronapandemin, men Johan och Sylvia kommer relativt lindrigt undan. Det de har fått vänta på är fasadpanelen, vilket drog ut 4 månader på tiden.

lerum oktober 2021
Foto: SVT

I oktober 2021 är det gamla huset rivet och familjen har flyttat in i det nya, två månader senare än de tänkt sig. Nu försöker de få växtbäddarna på plats så att växthuset kan bli klart innan vintern.

Växtbäddarna kommer på plats

Växtbäddarna består av flera lager makadam och lecakulor. Idag ska man få dit blandningen som växterna ska frodas i: biokol, lecakulor och träflis.

vaxtbaddar pa plats
Foto: SVT

De skapar så luftiga bäddar som möjligt för att möjliggöra för makroorganismerna att leva i jorden. Sedan ska husets avlopp skapa fukt och gödning till bädden.

I december 2021 är de frustrerade, de vill ju bara bli klara. Växthusleverantören lämnade dem den 17 november och vill inte komma tillbaka förrän våren 2022, trots att bara 3-4 dagar återstod innan de var klara. Nu letar de efter en annan firma som kan göra jobbet.

Under tiden gör Johan iordning källaren från gamla huset som ska användas som teknikutrymme.

naturhus  lerum
Foto: SVT

Så blev huset

Gert och Anne gör sitt sista besök för att syna resultatet en regnig dag i januari i 2022.

huset klart4
Foto: SVT

Huset är klart sånär som på växthuset.

pergola entren
Foto: SVT

Gert kommenterar pergolan vid entrén, hans stora käpphäst är ”ha aldrig pergolor vid entrén” för att regnet hänger kvar i pergolan även efter det slutat regna och blöter ner den som går där under. Fin är den i alla fall.

rymlig entrehall
Foto: SVT

Entréhallen är stor och praktisk som ett kapprum på förskolan, totalt 40 kvm inkl cykelförrådet. Den fungerar fantastiskt bra för deras behov.

tvattstugan i lerum
Foto: SVT

När man kommer från kapprummet och har tagit av sig de smutsiga kläderna kan man gå direkt in med dem i tvättstugan. Sedan kan man gå direkt in i duschen.

kok vardagsrum lerum
Foto: SVT

Kök och vardagsrum är fantastiskt ljust. Stora fönsterpartier längs hela väggen går att öppna ut mot växthuset.

trappa upp1
Foto: SVT

Inredningen är inte riktigt klar. Trappräcket är inte på plats än och sedan ska man bygga förvaring under trappan.

ljusinslapp till toa
Foto: SVT
badrum klara
Foto: SVT

På övervåningen är det glas i golvet som ger ljusinsläpp ner till badrummet.

fonster over horn
Foto: SVT

Alla fyra sovrum har ett fönster som går över hörnet.

Naturhus i Lerum klart
Foto: SVT

Husbygget var budgeterat till 8 miljoner och de landade på 8,7 - 8,7 miljoner kr. Det underlättar finansieringen att de har fått de två andra tomterna med hus sålda. Effektiv produktionstid har varit kanske 5 månader, sedan har tiden gått åt till att stå och vänta på material.

Gert och Anne är sugna på att komma tillbaka när växthuset är prunkande. Sylvia och Johan hälsar dem välkomna. Det ska bli intressant att se hur allt ser ut när växthuset är fyllt med grönska.