Suterränghus - fördelar och nackdelar
Har du en kuperad tomt kan du bygga ett suterränghus för att utnyttja tomten på ett effektivt sätt. Suterränghuset har sina för- och nackdelar och en del att tänka på om du ska bygga det.
Att bygga ett suterränghus är ett sätt att utnyttja en kuperad tomt. Det finns både fördelar och en del nackdelar med att bygga ett suterränghus. Byggahus experter byggnadsingenjör Charlotte Andersson och arkitekt Calle Posse hjälpte oss att lista fördelar, nackdelar och annat du ska tänka på om du bygger ett suterränghus. Har du egna förslag och tankar får du gärna skriva en kommentar efter artikeln.
Fördelar med suterränghus:
- Du kan bygga på sluttande mark där du inte kan bygga övriga byggnadstyper.
- Suterränghuset hamnar på en backe och du får då ofta fin utsikt från båda planen.
- I ett suterränghus kan du ha en våning för ungdomar och en för föräldrar, eller en avskild sovrumsdel och en social del. Det finns dock vissa problem som begränsar användningen av bottenvåningen eftersom den är en källare (se nackdelar och tänka på).
- Idag har vi krav om att bottenplan ska tillgodoses alla krav som ställs för att man ska kunna ha ett bra boende om man blir handikappad, kräver kök, badrum, vardagsrum och möjlighet att avskilja till ett sovrum. men i ett sutteringhus kan du göra huvudentrén på ovanvåningen, så att du får kök och vardagsrum på övervåningen ihop med en fin utsikt, och sedan ha sovrummen på bottenvåningen. Då kan du utnyttja den mörkare bakre delen som ligger mot jord till klädkammare och tvättstuga. Då har du både nära till tvättstugan från sovrummet och nära till utgång så att du kan hänga ut tvätten på tork.
Nackdelar med suterränghus:
- Dyrare säkerhetslösning för ett suterränghus. Om du vill skydda dig mot inbrott måste du sätta låsa på alla fönster och dörrar på bottenplan, och på soutterängshus blir båda planen bottenplan vilket gör det till en dyrare installation.
- Några av rummen på nedre plan får ingen möjlighet till dagsljusinsläpp i ett suterränghus.
- Ökad fuktrisk
- Ökad isolering krävs för att inte få problem med kondens.
- En lite dyrare och mer komplicerad byggnadstyp per kvadratmeter eftersom en del blir källaryttervägg mot bostadsutrymme, detta är dyrare att bygga än vad det är att bygga en yttervägg mot det fria.
Att tänka på vid suterränghus:
- Bara ett alternativ man tänker sig när markförhållandena lämpar sig för det och du inte kan bygga någon annan byggnadstyp än suterränghus.
- Välj duktiga och erfarna hantverkare som klarar av att bygga suterränghus.
- Tänk igenom entréplanet. Tillgänglighetsreglerna gör att du måste ha badrum, kök mm på entréplan och därför kan övre plan, där det är mer yta och ljus, vara ett bättre alternativ.
- Var försiktig med att inreda de mörka bakre delarna på bottenvåningen som bostadsutrymme, dels av brandsäkerhetsskäl och dels för att du inte har något dagsljus där.
- Tänk på brandsäkerheten i suterränghuset, sovrummet måste ha nära till en utgång mot det fria.
- Du får ofta högre backe bakom huset och vattnet rinner då ner mot huset. Det gäller att leda bort det vattnet så att det inte rinner mot källarväggen. Fundera därför över passande åtgärder på tomten som gör att vattnet leds från huset.
- Var noggrann med dräneringen.
- Undvik organiskt material på källarhalvan.
- Undersök radonförhållandena i marken. Ju mer av ett hus som har kontakt med marken desto större anledning att se över detta. Bygg gärna på ett sådant sätt så att du kan vädra bort eventuellt radon.
Kommentarer
2