Gästhuset tätt, inredning nästa
Niklas och Elin har börjat bygga på sitt semesterhus med tillhörande gäststuga. Idag är gästhuset tätt och de har så smått börjat bygga innerväggar. Redan har de lärt sig massor och vet vad de ska göra annorlunda när de bygger stora huset.
Planen är att Niklas och Elin ska ta ett antal år på sig för att färdigställa båda huskropparna, men de börjar med den lilla gäststugan så att de kan bo där medan de färdigställer det stora huset 2013. På det sättet lär de sig dessutom en del på det bygget och kan sedan göra justeringar i konstruktion och arbetsmetoder inför nästa.
I början av juni påbörjade de markarbetena och grunden. Niklas och Elin gjorde en del samordningsvinster genom att gjuta båda plattorna samtidigt, även om det stora huset inte ska byggas förrän om två år.
De tog in hjälp med att schakta och få kantbalkarna på plats. Alba-balkarna hade varit för tunga att placera ut för hand.
– Tyngden är dock en fördel med balkarna eftersom de ligger stabilt när man väl noggrant har lagt dem på plats, säger Niklas.
Sedan la de alla vatten- och avloppsrör, armering och isolering innanför balkarna, innan grunden skulle fyllas med betong. Arbetet innan betonggjutningen tog längre tid och mer kraft än Niklas hade räknat med. Många kvällar stupade han i säng.
– Är det något vi har lärt oss till nästa husbygge - för det blir fler - är kanske att lägga ut hela grundarbetet och sedan bygga själv från betongen och uppåt, säger Niklas.
Innan betongen sedan kunde fyllas i, provtryckte de golvvärmeslingorna och hade besök av sin kvalitetsansvarige för att besiktiga arbetet.
Den 20 juli tidigt på morgonen kom betongbilen. Betonggjutaren Ove Jansson hade satt ihop ett team på fyra man som jobbade fram till kl. 14, sedan var det klart. Två betongplattor på sammanlagt 140 kvm var lagda. Sammanlagt gick det åt 23 kbm betong. Men den sista halva kubikmetern blev dyrköpt.
– Vi hade oturen att behöva skicka efter en fjärde bil med bara en halv kubik betong, säger Niklas.
Sedan fick plattan torka någon vecka. Därefter var det dags att börja bygga ihop stommen till det lilla huset och resa den. Det gjorde Niklas i början av augusti, genom en veckas hårdkörning när resten av familjen reste till Stockholm.
Niklas såg till att ha allt byggmaterial på plats och att reglarna var raka och fina. Han sågade upp väggarna och förberedde dem som en byggsats. Därefter monterade han ihop dem med skruv, på platsen där de skulle resas.
– En granne som tittade förbi tyckte att jag var för noggrann, men jag ville inte göra några misstag. Det är otroligt kul att få jobba med dessa tunga träreglar, 45x220 mm, säger Niklas.
Niklas fick sedan hjälp med att resa väggarna. Två väggar reste de för hand, sex personer. De andra två väggarna reste de med hjälp av en grävmaskin.
Nästa steg var att få klart ett tätt tak. Här blev det hektiskt för det började regna mot slutet av sommaren. Takarbetet var slitigt och Niklas såg till att ta en paus efter några intensiva veckor.
– Jag var otroligt trött i kroppen. Men ett dygn med familjen på hotell med pool, var otroligt bra rehabilitering, säger Niklas.
Sedan var det bara att gå på igen. Niklas åkte och inhandlade stuprör och hängrännor.
Mot slutet av augusti började Niklas sätta panel på fasaden och innan månadens slut hann han också måla plankorna. I oktober fick de in fönster och en dörr, denna gång med hjälp av släktingar. Nu på hösten har Niklas också jobbat med takavvattningen, andra detaljer på fasaden och så smått börjat med insidan.
– Inom kort ska vi börja bygga innerväggar, därefter återstår elarbete, VVS och en del rörgenomföringar i taket.
– Här har vi hantverkare som vi kan bolla med, som låter oss göra mycket av jobbet själva så att vi håller nere priset, säger Niklas.
Stora delar av den lilla gäststugan är alltså klar och Niklas tycker att de har lärt sig jättemycket så här långt.
– Nu har vi koll på alla byggtekniska detaljer och behöver inte stanna upp och tänka så mycket.
Niklas säger också att han har fått koll på i vilken ordning man ska göra olika moment och bättre koll på vad hela projektet kommer att kosta i slutändan.
Inför bygget av det stora huset kommer de att detaljplanera logistiken ännu hårdare.
– Vi ska göra EN stor beställning av material, utan att behöva komplettera. Byggvaruhusets personal ska inte kunna känna igen oss när vi måste köpa något mer. Så sällan ska vi vara där!
Du kan läsa mer om Niklas och Elins husbygge på deras blogg NybyggarAnda.
Niklas och Elins tips till dig som ska bygga hus:
1. Inhämta kunskap alla de källor som finns därute; nätet, grannar, erfarna självbyggare med mera.
2. Lyssna på andra men bilda dig en egen uppfattning efter att ha pratat med flera.
3. Hitta hantverkare som ni kan anlita som också kan agera bollplank om du vill göra en del av jobbet själv.
4. Räkna högt på materialkostnader och de arbetsmoment du behöver hjälp med.
Läs mer:
Del 1: Elin och Niklas ritar och bygger själva
Del 2: Tomten spelade stor roll vid husritning
Del 3: Så konstruerar de sitt trähus
Kommentarer
4