Renoverar skola och pressar kostnaderna med billigt byggmaterial och hårt arbete

I det fjärde avsnittet av Husdrömmar 2021 får vi möta Casper och Elin från Helsingborg som har köpt sitt första hus i form av en skola i Billesholm. De har inte gjort någon slutbesiktning och när de tillträder fastigheten visar den sig ha större renoveringsbehov än de tänkt sig. Men de är unga, målinriktade, händiga och sparsamma. De tänker trots alla varningar de får totalrenovera den stora skolan, och det med en mycket snäv budget. Hur billigt kan man renovera egentligen?

Skola i Billesholm renoveras

Foto: SVT/Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

I det fjärde avsnittet av Husdrömmar 2021 möter vi Casper Radermacher och Elin Mathiasson, båda 23 år gamla från Helsingborg. De har varit tillsammans i två år. Elin är precis klar med sina studier och har börjat jobba heltid i en studentorganisation. Casper pluggar marknadsföring.

Stor familj

Båda har stora familjer som inkluderar bonusföräldrar och halvsyskon. Elin har drömt om att ha en plats där alla kan samlas.

Casper och Elin

Köpte huset utan att besiktiga

De hittade en skola som var så pass billig att de slog till direkt, utan att göra en överlåtelsebesiktning. Det var först när de fick tillgång till huset efter köpet som de såg allt som skulle göras. De tyckte att det luktade konstigt och avloppsrör såg ut att läcka. Toaletten luktade illa vilket de inte märkte på visningen eftersom dörren var stängd.

– Det var ett slag i ansiktet. Elin frågade om jag hade ångrat mig och jag sa, ja det har jag, berättar Casper.

Men de hade satsat alla pengar de hade i huset. Föräldrarna hade gått i borgen för lånet. Det var bara att bita ihop och sätta igång och jobba.

Deras erfarenhet av att renovera tidigare består i att de har renoverat en liten lägenhet i Helsingborg tillsammans och att Casper har hjälpt sin pappa med diverse byggarbeten. De lär sig hur man bygger efter hand genom att ställa frågor på internet.

Skolan från utsidan

Det är i april 2019 som Anne Lundberg och Gert Wingårdh besöker Casper och Elin första gången. Då har två månader gått sedan de köpte huset och påbörjade renoveringen.

Modell av färdigrenoverad skola

Fakta om huset

Byggnadsår: 1894
Storlek: 380 kvm + 60 kvm gästhus
Inköpspris: 1,4 miljoner kr
Renoveringsbehov: Golv, tak, väggar, kök, badrum, tak, 16 fönster, med mera.
Budget: 900 000 kr (inkluderar renovering hela huset, gästhus och trädgård)
Tidplan: klart julen 2020

Planlösning nedervåning

På nedervåningen blir det ett stort kök, vardagsrum, Caspers och Elins sovrum med walk in closet, ett badrum och tvättstuga.

Planlösning ovanvåning

På ovanvåningen finns två lägenheter och alltså två kök, två vardagsrum och två sovrum. Här ska Casper och Elin snabbrenovera för att ha någonstans att bo när de renoverar resten av huset.

Orenoverad gäststuga

Dessutom finns en gäststuga på 60 kvm som de ska renovera och inreda. Här ska Caspers storasyster flytta in.

Låga kostnader genom eget arbete och så billigt byggmaterial som möjligt

Budgeten är lågt satt för att totalrenovera en gammal skola med så pass stort renoveringsbehov. Men deras strategi för att lyckas består i att de ska göra så mycket som möjligt själva med hjälp av sin stora släkt, framför allt Caspers pappa. Dessutom ska de använda så mycket begagnat byggmaterial som möjligt, och andra lågprisalternativ.

Glespanel i innertaket

Ett exempel är att återanvända de gamla golvbrädorna som inte gick att rädda, till glespanel i taket. De köper golv till gästbadrummet för 50 kr och ett fint begagnat kök till gäststugan 5000 kr, inklusive diskmaskin. Trappräcken till gäststugan kostar bara tid, för de får ribbstolar från Caspers gamla skola gratis som de bygger om.

Casper och Elin jobbar

När det gäller golvet i vardagsrummet vill Elina lägga trägolv som kostar 60 000 kr och Casper vill att de lägger ett laminatgolv som kostar under 20 000 kr. Det blir som Casper vill, för pengarna räcker inte till och budget måste hållas.

Byggnadens historia och arkitektur

Skolan byggdes i slutet av 1890-talet då det var stor inflyttning till Billesholm. Stenkolsgruvorna som man var ensam om i landet lockade fattiga statare från Småland. Stenkolen gick till att driva industrier och järnväg. 

Gert tycker det syns att det inte satsades jättemycket pengar när man byggde den här skolan, den ser enkel ut från utsidan. Från insidan har den dock stora kvaliteter med högt i tak, stora fönster och vackra proportioner, som lyfter byggnaden till slottsdimensioner.

Läckande tak

Läckande tak och vatten i källaren

Huset visar sig vara i mycket sämre skick än de hade föreställt sig. Det regnar in och taket måste bytas omedelbart. Dessutom rinner det in vatten i källaren. En dränering skulle kosta minst 150 000 kr så det vill de helst undvika. Det ser inte ut att finnas någon takavvattning och det kanske räcker med att sätta upp det och leda ner vattnet i stenkistan. Stenkistan verkar dock igentäppt, så Casper ska gräva upp den och göra om den.

Caspers pappa Joakim Radermacher är till stor hjälp. Han ser till att arbetet går framåt och att det händer saker.

Joakim Rademacher

Sparar pengar genom att gjuta in golvvärmen i betong och fräsa lister själv

En sak som är dyr är flytspackel och Casper och hans pappa gjuter in golvvärmen i betong istället.

Casper fräser också listerna själv så att de får samma utseende som originalen.

Slöjdare

Slöjdar inredning i gott sällskap

Casper går på slöjd på sin gamla högstadieskola, tillsammans med ett glatt gäng slöjdare som peppar honom och gärna hjälper honom med hans byggprojekt. Där gör han bland annat bänkskivorna till köket, trappräcken, trappor och luckor tillsammans med sina kompisar. Alla maskiner finns där så det är väldigt behändigt.

Casper bilar

Bilar bort tegel och sätter in fönster

På kortsidan i det som ska bli vardagsrum är fönstren igenmurade och måste bilas upp. Casper har aldrig bilat förut, men lyckas bra ändå.

Casper vill sedan sätta in plastfönster, men det vill inte Elin. Hon vill ha likadana som satt där från början. Det får bli ett undantag. De köper 16 specialbeställda fönster som passar perfekt i originalvalven.

Gert ger råd

Gert ger råd om dränering och altan

När Gert kommer på besök passar de på att be om råd angående dränering och en altan de hade tänkt gjuta i betong. De vill helst inte behöva gör en dyr dränering om det kan undvikas. De vill också gjuta en altan i betong och gör man det så måste dräneringen verkligen vara löst innan, annars finns det risk att den kan behöva bilas bort om det blir akut läge. 

Gert tror inte det är så stor fara med lite fukt i källaren i ett så här gammalt hus och att de kan avvakta med dränering. 

Det visar sig att asfalten som låg runt huset lutar på fel håll, så den tar de bort. Det rinner fortfarande in lite i källaren efter detta dock. Det vattnet kommer från vägen. För att hindra det vattnet lägger de ner två markbrunnar i asfalten där vattnet rinner till en kostnad av bara ett par hundralappar. Nu har de sparat in 150 000 kr på att slippa dränera.

Stor terrass

Sedan berättar de att Elin vill gjuta en förhöjd terrass, medan Casper vill lägga den direkt på marken för att slippa kostnad för fyllnadsmassor. Gert menar att de bör satsa på en högre terrass som den Elina vill ha, av estetiska skäl. Har de inte pengar så bör de vänta med terrassen tills de får råd.

Till slut löser det sig genom att de kan återbruka de gamla takpannorna och använda som fyllnadsmaterial.

Terrassen klar

Klara före utsatt tid

I september 2020 kommer Gert och Anne dit för sista gången för att se hur det har blivit. Casper och Elin har blivit klara tre månader tidigare än det var tänkt. Med smarta lösningar och mycket djävlar anamma har de lyckats.

Färdigrenoverad gäststuga

Gäststugan är klar och har fått ett trädäck med inbyggd vinranka. Systern Malin har flyttat in.

Egenbyggd pool

Sedan har Casper börjat jobba med att bygga pooler och det har blivit en pool här också. Poolen har kostat 100 000 kr, något som de kunde kosta på sig nu när Casper fått en lön. En granne hjälpte till att gräva och forsla bort jorden och Casper har gjort allt arbete själv.

Köket
Hembyggt skåp i köket

De har byggt ett stort fint skåp till köket av begagnade bokhyllor med vitrindörrar som de placerat på en skänk och målat. Hela köket har kostat 55-60 000 kr.

Sovrum
Walk in closet

Bakom sovrummet finns en walk in closet.

Badrum

Badrummet.

Skolan är färdigrenoverad

Gert och Anne är fulla av beundran för deras arbete med huset. Det är smakfullt inrett och smått otroligt hur de kan ha lyckats med det här till utsatt budget och till och med snabbare än de hade tänkt sig.