Renoverar radhus i Gamla Enskede - Husdrömmar
Elin och Gabriel från Stockholm har renoverat flera lägenheter tidigare. Nu sätter de tänderna i ett av Sveriges första radhus i Gamla Enskede. På tre månader och med 1,5 miljon kr ska huset vara förvandlat till deras husdröm.
Veckans avsnitt av Husdrömmar som är det åttonde för säsongen 2022 tar oss med till ett litet radhus i Gamla Enskede. Där får vi träffa Gabriel och Elin Stuart som tidigare har renoverat 6 lägenheter på 7 år. Nu har de köpt det här radhuset som de ska renovera på bara 3 månader.
Det är i oktober 2021 när Gert Wingårdh och Anne Lundberg kommer till Gabriel och Elin som precis har fått husnycklarna. Det höga, smala lilla huset är 68 kvm stort och rummen är små.
Gabriel är 34 år och driver egen arkitektbyrå. Elin är 32 år och jobbar som social media manager. Tillsammans har de dottern Leni som snart fyller 3 år.
Gert Wingårdh tycker att de små rummen är underbara och säger att de absolut inte ska riva några väggar här.
Och de tänker bara riva en liten kil i en vägg i köket. Den här renoveringen står i bjärt kontrast till förra veckans renovering av ett townhouse i Landskrona, där det programmets huvudpersoner rev merparten av husets innerväggar, även bärande sådana.
Fakta om radhuset i Gamla Enskede
Byggår: 1909
Storlek: 68 kvm
Inköpspris: 8,9 miljoner kr
Budget renovering: 1,5 miljoner kr
Projektstart: Oktober 2021
Planerad inflytt: Januari 2022
På bottenvåningen finns vardagsrum, kök med matplats och hall.
På andra våningen finns en toalett och två sovrum.
De ska göra om källaren till ett yogarum/förvaring, förråd, tvättstuga ett badrum och en extra toalett.
Här kommer de att dra nya avlopp till badrummen, dra in fjärrvärme och sänka golvet, förhoppningsvis 10 cm, och lägga golvvärme. Boytan ska bli ytterligare 34 kvm med den inredda källaren.
Gert Wingårdh ser många faror med detta. Överraskningar kan dyka upp och risken är att det blir dyrt. Men de ska ändå ge sig på det.
Planer för huset
De ska byta alla ytskikt, byta ut 70-talsköket och badrummet i källaren. Planen är att renovera huset i gammal stil med moderna inslag - en samtida ton som slår an till ursprunget.
Planlösningen ska de bevara, förutom en liten kil i köket, som de tar bort för att skapa plats.
Gert menar att man framtidssäkrar ett sånt här hus genom att inte inreda vinden eller källaren. Men de har planer på att gräva ur källaren för att få högre takhöjd, Gabriel slår nästan huvudet det låga taket.
Asbestsanering
Det börjar inte så bra. Det finns asbest runt rören på vattenledningarna i källaren, i limmet under linoleummattan i köket, hallen, trappan och bakom kaklet.
Det blir till att ta in en firma som sanerar. Det jobbet tar två veckor.
Ångrar sig om att sänka golvet i källaren
Efter asbestsaneringen ger sig hantverkarna på att bila upp golvet i källaren, men Gabriel har en klump i magen. Vad ska hända? Blir det en vattenskada?
Det slutar med att de avstår från att gräva ut mer, utan bara isolerar golvet, gjuter golvvärme och istället minskar de höjden i mellanbjälklaget och tre centimeter högre i tak på det sättet. Det blir dyra centimeter, men Gabriel är nöjd.
Snålt med betong i betongbilen
I november 2021 är isolering, armering och golvvärmerör monterat i källaren och det är dags för gjutning. Det enda problemet är att betongen knappt räcker till. Men de lyckas skrapa ur det sista från betongbilen och bära in med hinkar, så det klarar sig precis.
Gabriel drar ur och sparar gamla handsmidda spikar, kan vara bra att ha. De känns väldigt värdefulla tycker han. Så tillverkar man inte spik idag.
Om radhus
Radhusen i Gamla Enskede - som förmodligen är Sveriges första radhus - byggdes för mer än hundra år sedan för Stockholms arbetarklass, med inspiration från den engelska trädgårdsstaden. De hade planerat bygga 300 stycken, men de blev ett fiasko, för då ville ingen ha dem, de var för små och de låg på landet. De gick inte ens att hyra ut. Därför byggde man bara de här 6 radhuslängorna här på Margaretavägen.
Idag upplevs det charmigt att radhusen ligger på landet, fast ändå mitt i staden nära Globen. Och radhus har det byggts i mängder över hela landet vid det här laget.
Gert gör ett besök på Norra Fäladen i Lund där det finns radhus som smälldes upp i miljonprogrammet.
Väljer färg från England
Elin sköter inredningen.
Man ser när hon sitter och väljer från Farrow & Balls färgkarta, bland Oval Room Blue som blir snyggt till French Gray som de ska ha på snickerierna.
Köper marmor från Estland
I fyra månader har de väntat på marmorskivor till kök, badrum och tvättstuga som de köper från Estland. Första leveransen av bänkskivan till köket har gått sönder i leveransen.
Vi den andra leveransen sitter hålen fel och dessutom är den högblank och med raka kanter istället för rundade. Det verkar som att de behåller den och försöker polera den på plats för att få den matt. För att få stänkskyddet där hålen sitter fel att passa måste de dra om eldragningarna i väggen. Gabriel blir enorm stressad.
Elin jobbar med en tavla hon har gjort av fogskum.
Bygget sliter på hälsan
Mot slutet blir Gabriel akut sjuk i inflammerad bukspottskörtel. Elin hittar honom i vardagsrummet med andnöd och akut smärta i magen.
Han har jobbat mycket både själv vid bygget och med att samordna bygget. Han stressat väldigt mycket och kroppen säger ifrån. Nu får han ta det lugnare.
De blev klara i tid och på budget
I februari 2022 kommer Gert och Anne till Margaretavägen i Gamla Enskede för att avsyna resultatet hemma hos Gabbe och Elin - exakt 100 dagar sedan de var där när projektet började.
I hallen har de bröstpanel med pärlspont, målad i French Grey från Farro & Ball.
I det lilla vardagsrummet har de satt in ett glasparti som får rummet att kännas större, på samma gång som det ser ut som att det alltid funnits där. Helt perfekt i stilen.
Elin lyckades hitta och köpa en kakelugn från 1909 som de kunde montera ner och flytta hit. Fåtöljen hittade Gabriel på tippen.
Den lilla toaletten anspelar på gammal stil med handfat i en benställning och pärlspont på väggarna.
I toataket har Gabriel gjort en installation med torkade blommor.
De har jobbat heltid och har ett litet barn, ändå har de lyckats bli klara i tid med den här omöjliga tidplanen. Gabriel har jobbat väldigt mycket, men han tycker också att de har haft smidiga och flexibla hantverkare.
Gert hyllar att de har målat med en så enhetlig färgskala. Det är ett trick att ta till i små hus för att få dem att kännas större.
Takhöjden i källaren slutade på 2.01. Det betyder att de har tjänat 3 cm pga att de rev i taket. Det blev dyra centimetrar.
De blev alltså både klara i tid och på budget. Fördyrningen med asbestsanering kunde de ta igen med att de inte hade räknat med ROT-avdrag när de satte budget.
– Det blev precis så bra vi hade velat, till och med lite bättre, avslutar Gabriel.
– Här är gatorna tysta och människorna väldigt trevliga. Det har varit värt allt slit.
Elin säger att här kommer de att bo i minst 5 år.
Kommentarer
84