Totalrenoverar townhouse i Landskrona - Husdrömmar
Imad Ibrahim och Natalie Lameri tog bort filtret på Hemnet och vips fick de upp ett townhouse i Landskrona. Det blev ett köp och nu ska de totalrenovera fastigheten för att bo där med sina 2 barn.
I det sjunde avsnittet av Husdrömmar 2022 möter vi Imad och Natalie från Malmö som köper sitt första hus, ett stort townhouse på tre våningar i Landskrona.
Imad är 34 år och Natalie 35 år och de jobbar ihop. De driver en digital byrå som sysslar med sociala medier, plus ytterligare ett företag. Tillsammans har de barnen Celine 4 år och Leon 2 år. Ingen av dem har alltså bott i hus tidigare.
En dag när de surfade på Hemnet tog de bort filtret och vips dök en fastighet/villa upp, som var ett helt townhouse på 354 kvm i Landskrona. De tyckte att 25 minuters pendling till Malmö lät helt OK och slog till och köpte fastigheten. I Malmö är bostäderna tre gånger så dyra.
Husets förra ägare är ett klädföretag som har gjort en snabbrenovering, med bland annat laminatgolv och lysrör i taket. Detta vill Imad och Natalie nu ta bort.
Fakta om huset
Inköpspris: 4,3 miljoner kr
Storlek: 354 kvm
Byggstart: Januari 2021
Budget: 2 miljoner kr
Inflyttning: Januari 2022
Planer för huset
Från början innehöll fastigheten lägenheter och 13 rum i 3 våningar. Nu ska plan 1 och 2 byggas om till en sammanhängande bostad. Bostaden är 100 kvm per plan. Innergården är 250 kvm.
Huset är byggt i början av 1900-talet och när de renoverar vill de framhäva det gamla och det har bestämt ”inga vita väggar”. Ritningarna är borta så det går inte att se hur det har sett ut från början. Det äldsta de har hittat är en bild från 50-talet.
Men de vill också ha hotellkänsla och tittar på olika hotell för att få idéer till inredningsdetaljer de gillar.
Alla golv och ytskikt ska bytas.
Den tredje våningen är separerad från de två andra och har en egen ingång från bakgården. Denna ska de bo i medan de renoverar och kommer att renovera den vid ett senare tillfälle.
På första plan ska de ha kök, matsal, vardagsrum och gästrum. Köket ska flyttas så att det ligger vid fönstret och en vägg ska tas ner. En vägg ska tas ner så att vardagsrummet blir öppet mot entréhallen.
Gert Wingårdh föreslår att de slopar gästrum och toalett, river ner innerväggarna och skapar ett enda rum av kök och matsal. De vill suga på karamellen.
Trappan upp planerar de att skrapa för att ta fram en brun färg.
På plan två ska de också ta ner väggar och skapa ett enda stort vardagsrum. Bakom vardagsrummet, mot gården, ska de ha föräldrasovrummet och ett stort badrum. Till höger följer barnens rum.
Gert flaggar för att det kommer att bli dyrt att riva så mycket väggar. Det kommer nämligen att dra med sig nya eldragningar också.
3D-printar gjutformar till betongplattor
Imad planerar att gjuta plattor bl a till deras blivande orangeri själv. Han skriver ut gjutformarna med en 3D-skrivare.
Det ska bli 400 plattor. När han väl gör jobbet sedan blir det väldigt enformigt och tråkigt.
Plattorna är 20x20 cm och han behöver 25 st till en kvadratmeter. Han ska ta fram många formar så att han kan gjuta flera i taget. Det tar ett dygn att skriva ut en enda form.
Mönstret är ”flor de Barcelona”, som fanns lite överallt i markbeläggningar i Barcelona när de var där.
På bakgården ska de bygga om ett litet gammalt hus till bastu och bygga ett orangeri i anslutning till det. De älskar hotellspa och bastu, något de besöker ganska ofta.
I april 2021 lägger de plattor själva där de ska bygga ett lusthus.
Mycket jobb med att riva bärande väggar
Rivningen av väggar blir ett mycket större jobb än de hade tänkt sig. Väggarna på plan 1 visade sig bära upp våning 2.
Det blir ett dyrt och omfattande jobb att förstärka med balkar för att behålla bärigheten i konstruktionen.
De ändrar sig efter hand om planlösningen på första våningen. De väljer att lägga matsalen till vänster framför köket istället och hoppar över vardagsrum på plan 1 helt. Istället gör de två gästrum och behåller toaletten bredvid köket.
För att få ordning på hur de ska inreda huset anlitar de inredarna Nina Yu och Magnus Andersson. Önskemålen till dem från Imad och Natalie är att de vill ha en känsla av industri och hotellobby.
Detta ska de åstadkomma bl a med en tegelvägg på övre plan.
Murar bastun
De bygger upp en mur som orangeriet ska monteras mot med hjälp av tegel som de har sparat vid rivningen inne i huset. Bastun reparerar de, fastän de murade väggarna är jättedåliga.
Attila Molnar som murar berättar att det är svårt att göra en bra mur med de gamla, ojämna tegelstenarna. Han använder stödfog och justerar dem en efter en.
Börjar med köket
När väggarna är rivna inne i huset och det är dags att börja inreda, börjar de med köket. En valnötspanel kommer att dominera intrycket. De monterar panelen utanpå höga skåpsluckor utmed väggarna. Panelerna kommer också att dämpa ljudet, en bieffekt de inte hade räknat med.
Det tar dem 1,5 vecka att lista ut hur panelerna ska monteras för att luckorna ska bli osynliga och ändå gå att öppna.
Renoveringen klar
I februari 2022 kommer Gert och Anne dit för att syna av slutresultatet.
Första rummet till höger om entrén.
Ett barnrum.
Köket.
Matrummet med en etanolkamin och skåp bakom valnötspaneler.
Föräldrasovrum.
Badkar vid fönstret, precis som på ett hotell.
Badrummet går i svart.
Vad har ni nu lärt er undrar Anne?
– Det går inte så snabbt som man tror, säger Imad.
Hade de vetat detta så hade de låtit det ta mer tid, och då hade dete varit roligare.
På gården står bastu och orangeri klara. På golvet i orangeriet ligger de 250 plattorna som Imad gjutit själv på plats. De tog ca 1 veckas heltidsarbete att göra det, men han har spritt ut arbetet över flera månader och gjort lite i taget.
De har anlagt grusade ytor på bakgården, kantade med corten. Lusthuset går i stil med orangeriet.
De blev klara på ett år som planerat, men gick 300 000 kr över budget.
Gert tycker det är bra jobbat då detta var deras första projekt. Både han och Anne tycker att det är fantastiskt att Imad och Natalie som aldrig har bott i hus tidigare har lyckats ro det här i land.
Kommentarer
48