Energi, Bygga nytt hus

Erfarenheter av passivhus

2006 byggde Michael och Rebecca Malmborg i Lidköping Skandinaviens första passivhus. Efter åtta år kan de konstatera att entusiasmen kring att leva med nära noll-förbrukning har avtagit med åren.

Sveriges första privata passivhus.

Sveriges första privata passivhus. Foto: Michael Malmborg

2006 byggde Michael och Rebecca Malmborg Sveriges första passiva enfamiljshus i Lidköping. De hoppades på att konstruktionen skulle ge dem ett bra ventilerat hus till en låg driftkostnad.

Nu har det gått åtta år sedan bygget blev klart. 

- Det går inte en dag utan att jag tänker på vad välsignad jag är som haft möjlighet att kunna bygga ett hus jag trivs så bra i - det gör vi allihop i familjen. Men det är inte passivtekniken i sig, det är helhetslösningen och läget på huset, säger Michael Malmborg.

Passivhusets byggkostnad mot drift

Sedan Michael och Rebecca byggde sitt passivhus har det byggts ytterligare cirka 200 passiva enfamiljshus i Sverige.

På Passivhuscentrum räknar man med att det kostar cirka 5-10 procent mer att bygga ett passivhus än ett traditionellt hus, men menar på att den lägre driftkostnaden väger upp räntan på merinvesteringen flera gånger om. Michael och Rebeccas husbygge var dock inte representativt för ett passivhus vad gäller byggkostnader, eftersom de var om sig och kring sig och lyckades få ett riktigt lågt pris.

– Vi fick ett väldigt förmånligt pris av vår byggentreprenör och fick därför ingen direkt merkostnad. Sedan är det svårt att säga, vi har aldrig räknat på hur passivtekniken påverkat priset jämfört med traditionell byggteknik, säger Michael Malmborg.

Michael och Rebecca Malmborg

Rebecca och Micael Malmborg vid sin uteplats. Foto: Rasmus Malmborg

Huset är 175,4 kvm stort och kostade 2 miljoner kronor att bygga. Priset är exklusive tomt och övriga kostnader.

Trots att kostnaden för att bygga huset inte är representativ för ett passivhus, är det intressant att få veta hur driftkostnaden blev. Före bygget fick Rebecca och Michael höra att uppvärmningen skulle kosta 0 kr, men riktigt så blev det inte.

– Vi hade säkert klarat oss utan tillskottsvärme om vi accepterat dyngssvängningar från 17-22 grader om vi strikt försökt hålla värmeförbrukningen till ett minimum. Men ju längre man bor i huset desto mer förändras ens behov och engagemang. Glädjen över de låga kostnaderna ställs mot kraven på en högre inomhustemperatur än de 20 grader som huset var dimensionerat efter vad gäller passivhustekniken. Och barnen blir äldre och duschar längre, säger Michael Malmborg och menar att entusiasmen kring att leva med nära noll-förbrukning avtagit med åren.

De har även bytt ut lågenergilamporna mot vanliga glödlampor eftersom de inte var nöjda med ljuset de gav ifrån sig. De tycker även att det är fördelaktigt med glödlampor eftersom lågenergilamporna ger mindre strålningsvärme.

Utslaget på ett år räknar de med att uppvärmningen blir cirka 2 500 kilowattimmar. Under de åtta år det bott i huset har de haft en total fjärrvärmeförbrukning på cirka 60 000 kilowattimmar. Av det räknar familjen med cirka 12-14 kilowattimar per dygn för tappvarmvatten.

Värt besväret att bygga passivhus?

Trots att de inte hamnade på nollförbrukning av kilowattimmar är de nöjda.

– Hade vi fått chansen hade vi nog byggt ett passivhus igen. Vi har en trevlig inomhusmiljö med frisk luft som ventileras ut helt varannan timme. Vi mår jättebra i det här huset, säger Michael Malmborg.

Det enda negativa han har att säga om ventilationen är att den kan låta en del vid tilluftsventilerna. För den som är ljudkänslig riskerar detta att bli en källa till irritation.

– Men detta är inte specifikt för ett passivhus – det gäller alla hus med värmeväxlare kopplad till luftburet system, säger Michael Malmborg.

Han säger också att han kan tänka sig rekommendera andra att bygga passivhus förutsatt att de har möjlighet att vara närvarande och lägga ner mycket tid under byggprocessen.

– Det är många beslut som ska tas och mycket att läsa på om för att du ska få ett hus du trivs i. Det är också bra om du redan bott i ett par hus och vet vilka krav det ställer. För oss var inte passivhus lika enkelt som att bara peka ut ett hus i en huskatalog, säger Michael Malmborg.

Han ger ett exempel och nämner deras fönsterlösning där den faktiska fönsterytan motsvarar den i ett 70-talshus, men där fönstersmygarna är snedställda vilket skapar en ljusreflektion som gör att fönstret upplevs större och rummet ljusare.

– Men vet du inte sådana saker innan du bygger och din byggare inte kan sådana saker heller, så står du där sedan och riskerar att bli missnöjd, säger Michael Malmborg.

Ytterligare ett tips till de som funderar på passivhus är att se till att anlita en kunnig byggentreprenör.

– Det ska vara ett företag utbildat på passivhus. Minsta miss i tätheten under byggprocessen kan få stora konsekvenser, säger han.

Läs mer

Pionjärer inom passivhus
Baksidan av passivhus
Passivhus i gammal stil