Så var det att bygga med A-hus

Några torrsprickor och missförstånd, men ett husbygge som blev billigare än väntat. Dennis och Åsas husbygge visar att du vinner mycket på att vara en medveten och aktiv byggherre samt på att ha kommunicerande hantverkare.

Erfarenheter A-hus

Dennis och Åsa Dorch bor i ett 210 kvadratmeter stort 2-planshus i Strängnäs, med sina 3 barn. Huset är ett A-hus katalogmodell Vendelsö, dock med en del modifieringar. 

Vendelsö är nämligen ett 195 kvadratmeter stort 1,5-planshus med förhöjt väggliv i originalutförande. Men kommunen accepterade inte den 38-gradiga taklutningen och paret valde därför att minska taklutningen till 27 grader och göra om huset till ett 2-planshus. Samtidigt byggde de in balkongen för att få ett extra rum och valde bort väggen mellan kök och vardagsrum.

- Vi bodde i ett 70-talshus med ganska lite isolering och kalla golv. Men vi ville vi flytta ut på landet och samtidigt komma bort från alla de nackdelar som vårt gamla hus hade, säger Dennis Dorch.

Fyra hustillverkare
Kraven var ett energieffektivt hus med klassiskt utseende, golvvärme och fyra sovrum på samma våning. Paret väntade sitt tredje barn och behövde mer utrymme. De hade även krav på att de skulle kunna få totalentreprenad eftersom de byggde i ett annat län än det de bodde i.

- Vi använde oss av Byggahus jämförelse av hustillverkare och plockade fram ett antal hustillverkare som uppfyllde vår kravbild, säger Dennis Dorch. 

Första vändan stod mellan A-hus, Sävsjö Trä, Eksjöhus och Trivselhus, men Sävsjö Trä föll bort fort eftersom säljaren inte kunde ge dem ett totalpris.

- Han ingav inget förtroende, och vi fick hela tiden bara kvadratmeterpris men vi fick inte veta vad huset i sig skulle kosta utan exempelvis vitvaror. Det kändes inte seriöst, säger Dennis Dorch.

Med tre aktörer kvar föll valet slutligen på A-hus och kataloghuset Vendelsö. Valet handlade i grund och botten om ekonomi, det kunde lika gärna blivit någon av de andra om priserna hos dem inte legat högre. Dennis och hans fru hade begränsat sig till tre modulhus av ungefär samma standard som de kunde tänka sig att bo i, och när de fick offert på dessa, var Vendelsö helt enkelt billigast. 

- Det fanns inte incitament nog till att välja någon av de två andra tillverkarna, de hade inte tillräckligt många fördelar sett till priset. De låg 12 procent dyrare, säger Dennis Dorch.

Ändringar under byggets gång
Eftersom de bodde i ett annat län än det de skulle bygga i valde de totalentreprenad och att allt material och även vitvaror skulle ingå i priset.

- Det kändes tryggare. Då skulle vi bara få ett företag att kommunicera med. Nu blev inte riktigt totalentreprenad så som vi hade föreställt oss det, men det fanns både för- och nackdelar med det, säger Dennis Dorch.

Han syftar på att de i slutändan hade mer kommunikation med byggföretaget än med A-hus. Efter att de haft byggmötet med A-hus och bestämt alla ritningar bad de hustillverkaren om att hålla kontakt med respektive hantverkargäng och kontakta paret när det var dags för dem att börja. Men när Dennis en dag besökte huset av en helt annan anledning berättade snickaren att rörmokaren och elektrikern stod redo att sätta igång, vilket de inte blivit informerade om.

Tack vare snickaren fick de ändå samtalat med hantverkarna före start och gjorde ett par ändringar i den ursprungliga planen.

- Vi trodde det skulle kosta extra att ändra i efterhand, eller att det inte skulle gå alls. Men alla har varit väldigt hjälpsamma. Vi har till exempel öppet till nock i hallen och snickaren påtalade att fönsterbrädorna vi valt skulle sticka ut fult. Så vi fick chans att byta ut dem före monteringen. Han satte även upp en liten extravägg i hallen för garderoben utav det virke som blev över från stomresningen, säger Dennis Dorch.

Även elektrikern kom med förslag och tips. Han föreslog till exempel att de skulle ha lysdioder i fönstren, vilket de inte ångrat en sekund i efterhand. De fick även chans att justera placeringen av uttagen.

– Det är lättare att veta hur man vill ha det när huset är stomrest. Då ser man var soffan och tv:n ska stå, hur sängen ska stå och så vidare. Och därför blev det lite ändringar på ritningarna, säger Dennis Dorch. 

Så trots att de valde totalentreprenad blev det en hel del kontakt med hantverkarna, och desto mindre kontakt med A-hus.

- Bygget tog mer tid i anspråk än vad vi räknat med. Men det förde i slutändan bara gott med sig, säger Dennis Dorch.

Höll budget
Totalt kostade projektet nästan 100 000 kronor mindre än vad Åsa och Dennis hade räknat med. A-hus uppgivna kostnad för själva huset stämde, men paret hade räknat lite över på samtliga delar för att vara på säkra sidan.

- Totalt låg budgeten på 4,2 miljoner kronor för tomt, hus, dubbelgarage och grovplanering av tomt och vi höll den budgeten. Vi hamnade på 4 096 000 kronor, säger Dennis Dorch.

De hamnade under budget trots att de under resans gång gjorde en del tillägg, så som lysdioderna i fönstren och trots att markentreprenaden blev dyrare än väntat.

– Han fick gräva djupare än tänkt. Men vi hade ju läst mycket om att detta kunde hända så vi hade budgeterat en större kostnad än vad som sades, vi hamnade ändå på ett pris som låg inom ramarna, säger Dennis Dorch.

Han ser det som att de hade flyt när de byggde sitt hus. Han hade läst flera skräckhistorier i forumet hos Byggahus.se där folk beskrev hur de blivit lurade av säljare, fått hus som inte alls uppfyllde deras förhoppningar med mera. Detta oavsett tillverkare.

Att de nu i efterhand fått lite torrsprickor och att kommunikationen inte alltid var 100-procentig under bygget tycker han därför inte var så farligt.

– A-hus hörde ju ändå alltid av sig. Att det uppstår några små missförstånd längs vägen får man nog räkna med. Och våra tre torrsprickor var färre än vad vi räknat med och de kommer ju att åtgärdas nu under tvåårsbesiktningen, säger Dennis och fortsätter:

– Jag är nöjd och skulle vi någon gång bygga ett nytt hus skulle jag absolut ta med A-hus bland mina val igen om de har ett hus som vi tycker om.

Läs mer
Byggahus jämförelse hustillverkare
Så var det att bygga med Älvsbyhus
Så var det att bygga med Eksjöhus1