Byggde nytt igen för att få mindre hus och större garage

Tarja och Jonny Granlund har gjort två olika husresor – en på 90-talet och en alldeles nyligen. När barnen flyttade hemifrån byggde de ett mindre hus och ett riktigt stort garage. Här delar de med sig av sina erfarenheter av husbygge och långsamma myndigheter.

Deras hus är på 164 kvadratmeter nedtill, 40 kvadratmeter loft på ena gaveln.

Deras hus är på 164 kvadratmeter nedtill, 40 kvadratmeter loft på ena gaveln. Foto: Privat

Deras första husbygge skedde under 90-talet. Då som unga, med en annan ekonomi och en finanskris som gjorde att hustillverkaren LB-Hus gick i konkurs. 

– Vi var mer blåögda då. Vi valde att göra mycket själva, hustillverkaren stomreste och drog all el och vatten, därefter tog vi över, berättar Jonny.

Tarja och Jonny
Tarja och Jonny byggde hus för andra gången. Foto: Privat

Huset som de då byggde växte med åren och slutade med cirka 220 kvadratmeter fördelade på ett och ett halvt plan med pool och annat.

– Det var för stort och barnen flyttade hemifrån. Anledningen till att vi byggde nytt igen är att vi ville ha ett mindre hus och större garage och framförallt ett enplanshus nu när vi blir äldre. Nu blev det ju inte så mycket mindre, men på ett plan förutom loftet, berättar de.

Entré
Andra gången de skulle bygga ville de ha ett enplanshus. Foto: Privat

Kommunen tog ett år på sig att fatta beslut

Ja, 2017 var det dags igen. De hade mer skinn på näsan och större budget. Första steget var att hitta rätt tomt, i Eskilstuna. Men de flesta var för små.

 – Vi ville ha en rejäl tomt och hittade till slut ett område som en privat markägare ville sälja. Totalt 8 500 kvadratmeter, säger Jonny.

Carport
De byggde även en carport med ett loft. Foto: Privat

Detta var hösten 2017 och det var nu väntan började. För vid deras förhandsanmälan till kommunen fastnade den på grund av kommunala vatten- och avloppsfrågan. Det finns en samfällighet i området med egen anslutning till det kommunala VA. 

– Kommunen hänvisade oss till samfälligheten och eftersom de var osäkra på sin befintliga anläggningskapacitet tog det ungefär ett år innan de fattade beslut, berättar Jonny.

Efter ett ja där anmälde Jonny och Tarja tomtavstyckning till Lantmäteriet, så att de fick en tomt att bygga på – och därefter sökte de bygglov. Det tog också ungefär ett år innan det blev godkänt. 

Amerikansk veranda
När markfirman förberedde runt huset passade Jonny och Tarja på att förbereda för altan och trädäck. Foto: Privat
Matplats
Huset har frånluftsvärmepump och golvvärme installerat. Foto: Privat

– Tidsperspektivet har väl varit nackdelen i detta bygge och att vi fått så lite hjälp från berörda myndigheter. Den erfarenheten har varit mest skrämmande – att du måste veta så pass mycket som privatperson, om avloppsfrågor, tomträtt, avstyckningar och lantmäteri, för att kunna lämna in rätt ansökningar. Vi har fått söka svar bäst vi kunnat, berättar de.

Läs mer: Bygga hus checklista

Byggde andra huset på totalentreprenad och garaget själva

Smidigare gick det att bestämma husleverantör. De letade runt och föll för Fiskarhedenvillan.

– Mycket tack vare kemin med deras husförsäljare. De svarade snabbt och har gett tydliga och bra besked längs hela vägen.

Dubbelgarage
150 kvadratmeter garage med en lägenhet ovanpå. Foto: Privat
trappa på gavel
Trappan upp till lägenheten ger hela byggnaden hög mysfaktor. Foto: Privat

Även om de haft totalentreprenad och hustillverkaren alltså stått för all byggnation har Jonny och Tarja ändå funnits i bakgrunden, då de passat på att bygga ett kombinerat garage och lägenhet bredvid huset. Detta till deras barn och gäster när de är på besök. De byggde alltså garage med lägenhet själva förutom grunden, el, vatten och våtrum. 

Lägenhet ovanpåp garage
90 kvadratmeter fullt utrustad lägenhet på övervåningen av garaget. Foto: Privat

– Vissa snickerier tog vi in hjälp av hantverkarkompisar, annars så snickrade vi mycket själva. Till plåttaket och takfönstren tog vi hjälp av en lokal plåtslagare. Vi kunde samtidigt följa husbygget på ett bra sätt bredvid. 

“Det kostar alltid mer än du tror" 

Allt landade på cirka 7,5 miljoner kronor med alla anslutningsavgifter – ungefär vad de hade räknat med, även om de har växlat upp en del av standardvalen längs vägen (se nedan):

– Det är väl vårt bästa tips – att ta höjd för att det alltid kostar mer än vad du tror. Vi tog bland annat ett annat kök och elen var också dyrare. Nu ska vi inte bygga fler hus och då vill vi ha det rätt direkt. Med den erfarenhet vi har nu så har vi valt att bygga så som vi verkligen vill ha det och med valen som vi tycker håller över tid.

Kök
Köket. Foto: Privat
Badrum
Stora badrummet. Foto: Privat

Den 6 september 2019 – två veckor tidigare än beräknat – flyttade de in. Och även om Tarja kan ångra den bruna färgen på kaklet i hallen och att kranarna redan är utbytta, så är de väldigt glada över sitt nya hus:

– Det är vi! Vi har haft gott om tid på oss att fundera över alla val och är väldigt nöjda med alla stora ytor. Vi är i den fas av livet när vi inte behöver små rum utan kan ha det öppet.

Byggets tidslinje

1 år: För att utreda VA-frågan.
1 år: För bygglov. 
Cirka 8 månader: Att bygga huset från grunden – de fick bygglov i oktober 2018, sedan schakta och gräva, tillverkningsorder skickades till hustillverkaren vilket var klart i slutet av 2018. Hustillverkaren startade vecka 8 med grund och inflyttning skedde i september 2019. 

Kostnad för husbygget (cirka):

Tomt: 2,1 miljoner
Hus inkl. byggnation: 4 miljoner
Garage inkl. lägenhet: 1,1 miljoner
Avstyckning/bygglov: 0,1 miljoner
Övrigt: 0,2 miljoner
Totalt cirka: 7,4-7,5 miljoner

Gavel
Deras hus är på 164 kvadratmeter nedtill, 40 kvadratmeter loft på ena gaveln. Foto: Privat

Husmodellen och ändringar

Husmodellen heter Viggen. Tarjas och Jonnys ändringar från standard är att de valde att ha:

  • Ett större sovrum istället för två mindre och att flytta trappan till loftet. 
  • I tvättstugan valde de att ta bort en mellanvägg så att det blev större. 
  • Vid entréhallen förlängde de en vägg så att det endast blev en öppning till köket. 
  • De tog bort kapprum och gjorde istället en platsbyggd garderob med skjutdörrar av gamla dörrar. 
  • I köket byggdes det ett platsbyggt skafferi och de bytte ut köksserien från standard till Ballingslövs serie Gastro med en köksö. De bytte även ut vitvaror och kakel. 
  • De valde också andra innerdörrar och golv på hela nedervåningen. 
  • I badrummen valde de annat kakel och klinkers. 
  • Altandörrarna valde de hel-glas.

Läs mer

Jämför hustillverkare
Bygga hus checklista
Vad kostar det att stycka av en tomt?