De byggde nytt hus i gammal stil med en hustillverkare

Marie Alsér och hennes man har byggt nytt med delad entreprenadform. Nytt hus i gammal stil. – Till och med snickare har trott att vi bara renoverat, berättar hon.

“Vi är glada för alla som kommenterar att huset ser gammalt och bara renoverat ut. Det var precis så vi ville ha det.”

“Vi är glada för alla som kommenterar att huset ser gammalt och bara renoverat ut. Det var precis så vi ville ha det.” Foto: Privat

2016 flyttade Marie, hennes man Henrik och son in i en sommarstuga utanför Vimmerby. De var ute efter tomten, precis vid en sjö och hade tänkt riva och bygga nytt.

– Men det kändes som kapitalförstöring, så vi ändrade oss, köpte till mer tomt i anslutning och satte igång husprocessen.

Tanken var att det nya huset skulle stå klart mycket snabbare, men det dröjde till juni 2019 innan de kunde flytta in på nedervåningen i sitt nya hus.

Vinterbild
Snart är det dags för huset att inta vinterskrud. Foto: Privat

– Det berodde på livets omständigheter. Min pappa blev sjuk och min svärfar gick plötsligt bort. Från början skulle vi bygga i lösvirke, men offerten landade på en och en halv miljon mer än vår budget, så det blev en hustillverkare istället.

Ja, precis när de hade fått den saftiga offerten hämtade de också ut sin nya bil och visade av en slump sina ritningar för säljaren. Han nämnde då att Eksjöhus hade en liknande modell som hette Mellangården.

– Vi svängde om 180 grader och kände att: “Nä, då gör vi något bra av det här!” och hörde av oss till Eksjöhus, berättar Marie.

De svarade i vändande post på en måndag och snart var det klart att de skulle bli husleverantör.

Drönarbild
Här syns både nya huset och parets tidigare sommarstuga. Foto: Privat

De skrev på med Eksjöhus i mars 2018 och gjorde slutvalen i augusti samma år. 

De hade delad entreprenadform, hustillverkaren stod för leverans av huset och ett lokalt byggföretag, Ljungheden, från Västervik byggde ihop det. Huset kom den 22 januari 2019 och de flyttade alltså in i juni samma år. Sedan fortsatte bygget med övervåningen som var klar i april 2020.

– Åren i sommarstugan är en spännande del i våra liv. Den var jättenedgången, man hade rökt inomhus i 20 år. Vi hade ju inte trott att vi skulle bo där så länge, det kändes som en evighet, men tiden där gör att vi inte tar saker för givna idag. 

En av anledningarna till att det dröjde med nybygget var strandskyddsdispensen som tog ganska lång tid. Men när de väl hade alla papper klara och bestämt sig för Eksjöhus gick allt väldigt snabbt.

– De har nog inte varit med om snabbare beslut till genomförande. Vi hade kommit så långt i planeringsstadiet då. Vi hade ritat ett lösvirkeshus och visste mer eller mindre vad vi var ute efter.

Sjöutsikt
Maries bästa råd till andra som vill bygga hus i gammal stil med en hustillverkare är att framför allt låta platsen bestämma modellen på huset. “Vi har varit inne på allt möjligt – lådhus, enplans, ett och ett halvt plan och kvartersvilla innan vi insåg att här ska det ju vara ett sådant här hus. Det finns ju otroligt många snygga hus i olika stilar, så det är lätt att gå vilse. Så det är nog vårt första tips: Låt platsen bestämma mer än du själv.” Foto: Privat

– Från början hade vi en helt annan typ av hus i tankarna med betonggolv och mer industrikänsla. Men så började vi följa ett Instagram-konto som hade valt sekelskiftesstil och vi kände att det är ju precis så huset bör vara.

Viktiga detaljer för att skapa den gamla stilen har bland annat varit listverket med tillhörande skurklossar

Viktiga detaljer för att skapa den gamla stilen har bland annat varit listverket med tillhörande skurklossar, spegeldörrar, bröstpanel i hallen, pärlspont ända upp till taket i köket och inga överskåp där.

Detaljer i gammal stil
Skurkloss, lister, äggoljetemperamålad pärlspont och bröstpanel, furugolv, eluttag i äldre stil och spröjsen – detaljer som gör huset i gammal stil. Foto: Privat

– Vi hade velat ha plankgolv, men byggarna sa att det inte var bra val på grund av golvvärmen, så det blev furugolv som ska imitera ett gammalt hederligt plankgolv. Där fick jag ge mig. Det är ju jätteskönt när garantierna fungerar längre fram, säger Marie. 

Redan nu har golvet många märken, men för Marie och Henrik är det viktigt att se att folk bor i huset. 

– Första märkena är alltid jobbiga, men det ska synas att livet pågår.

Baby
Golvet – och livet som pågår. Foto: Privat

Nu har de dessutom fått sin andra son vilket gör att husets totalt 181 kvadratmeter nyttjas fullt ut. När övervåningen var på plats kunde de andas ut ännu mer.

– Det var ett kaosartat halvår när övervåningen skulle byggas.

– Det var ett kaosartat halvår när övervåningen skulle byggas. Vi hade använt den lite som förråd och i efterhand skulle vi väl byggt övervåningen samtidigt som nedervåningen, men finansieringen var inte klar. Dessutom var det skönt att landa in lite i beslut än att stressa ihop det direkt. Nu visste vi vad vi var ute efter.

Sovrum
Parets sovrum ligger på övervåningen. Foto: Privat

Familjen är supernöjda med Eksjöhus som husleverantör. Det enda som de så här i efterhand hade önskat var att få träffa entreprenören innan de gjorde själva slutbeställningen. 

– Det hade vi sparat pengar på. Och frustration. Eksjöhus anlitade alltså byggfirman som vi träffade först efter slutbeställning. När projektledaren där frågade vad vi skulle ha för tak till exempel och vi hade valt gipstak, men ville göra trätak senare sa han: “Tro mig, det kommer inte bli något senare.” Så vi gjorde trätak och hade 96 kvadratmeter takgips över. Det kunde vi förvisso använda till övervåningen, men ändå. 

En annan miss som de upplever som stor och som inte går att göra något åt nu är valet av spröjs.

– Vi sa ja till spröjs, men ingen upplyste oss om att det finns en miljon olika spröjs. Nu valde vi en där den horisontella linjen hamnar mitt i min siktlinje. Självklart är det ett delat ansvar, men viktiga detaljer att få reda på innan.

Fönster med spröjs
Spröjs-placeringen är inte Marie helnöjd med. Foto: Privat

Tanken var att Marie och Henrik skulle göra mer i bygget av övervåningen själva, men de väntade sitt andra barn och ville bli klara så fort som möjligt. De har ändå målat panel och lister. Och så fattat alla beslut. Några blev rätt – andra fick gå av bara farten. Val av trappa till exempel.

– Det finns jättevackra kurvade trappor. Men där vi var i livet kände vi mest: “Ge oss bara en trappa!”

– Det finns jättevackra kurvade trappor. Men där vi var i livet kände vi mest: “Ge oss bara en trappa!” Det är också det som är så fint med huset – att det är en utskärning av hur livet är, där och då, säger Marie.

Familjebild
Familjen Alsér. Foto: Privat

Mer fakta om Maries och Henriks hus

Husets storlek: Hus i två plan om totalt 181 kvadratmeter. Ett sovrum/pysselrum på nedervåningen plus vardagsrum, matplats och kök som flyter ihop. På övervåningen tre sovrum, stort allrum och stort badrum samt klädkammare/förråd. 

Bland materialvalen: “På övervåningen lyxade vi till med blandare från Tapwell som husets smycken. Verkligen bara för syns skull – de är supersnygga men inte jättesmidiga.”

Värmesystem/ventilation: Luft/vatten-värmepump. Golvvärme på bottenplan, element på övervåning.

Tomt: Var från början 2 000 kvm. Sedan köpte paret till åkermark om 7 000 kvm. 

Kostnad: Huset gick totalt på mellan 3,5 och 3,7 miljoner kronor. “Det blev lite extra kostnader med inkommande vatten, extra bärlager och sånt. Men vi var hyfsat inom budget och inga överdrivna felkalkyleringar från Eksjöhus eller byggföretaget.” Med originaltomten inklusive sommarstuga, extra tomtköp och övrigt tillkommande hamnar totalkostnaden på 5,5 miljoner.

Följ Maries och familjens husliv: @mitt_eksjohus