Arkitektritat vid Blekinge skärgård

Det går att få ett otroligt vackert hus till ett otroligt bra pris. Familjen Eriksen förverkligar drömmen, även om det kostar på att göra så mycket själv vid sitt bygge.

Provisiorisk trappa vid entrén.

Provisiorisk trappa vid entrén.

Det började med att Peter Eriksen och hans familj köpte en underbar sluttande tomt vid Karlskrona skärgård, 4 500 kvm stor och med utsikt över vattnet. 
– Min fru har jobbat hos en släkting till damen som ägde huset och när damen avled och huset med tomt skulle säljas ringde vi direkt innan det hade annonserats ut. Släktingarna var glada att få sälja till några de kände och fastigheten blev vår för 350 000 kr. På tomten stod ett hus byggt 1917 och en liten oisolerad pigstuga från 1890, berättar Peter.

Ingen brådska
Peter och hustrun Rode hade inte bråttom, utan funderade ett helt år innan de bestämde vad de skulle göra med huset. Samtidigt ville de sälja huset de bodde i och Peter fick skynda sig för att färdigställa alla renoveringsprojekt han hade igång. 
– Först funderade vi på att riva och bygga nytt, så vi letade i huskataloger efter ett hus som passade, säger Peter.
Men de hittade ingen husmodell som var riktigt klockren.

En av grannarna på nya stället hade låtit arkitekt Kenneth Karlegärd rita på en om- och tillbyggnad av sitt hus. Peter och Rode fick se ritningarna och tyckte att det såg väldigt bra ut. De bestämde sig för att kontakta honom för att diskutera sitt eget hus.

Arkitekten fick rita
Redan vid första kontakten kändes det bra. Karlegärd verkade förstå precis vad det var de ville. De bestämde att han skulle få göra en skiss på en om- och tillbyggnad, baserat på de här önskemålen:

  • Utgå från den ursprungliga stilen på det befintliga huset, vid tiden då huset var falurött och inte klätt i eternit
  • Det skulle finnas ett torn
  • Stora ytor
  • Ett rymligt kök där man kan umgås
  • Fyra sovrum, arbetsrum och gästrum
  • Gott om plats i tvättstugan

Så presenterade arkitekt Karlegärd sin första skiss.
– Redan efter den var man helt såld, berättar Peter. 
Arkitekten hade i sitt förslag utnyttjat tomtens nivåskillnader, tornet fanns med och stilen på huset passade både deras smak och miljön runt omkring – gammal blekingsk skärgårdsstil med moderna inslag. Det var en skiss av ett pampigt men inte vräkigt hus med oregelbunden form som utnyttjade tomtens sluttning och som hade en alldeles speciell charm med dess faluröda fasad och väl tilltagna fönsterytor. Boytan var på ca 180 kvm. 
– Vi ville bygga det här huset, men insåg samtidigt att vi skulle få göra en hel del jobb själva för att få råd. Jag tycker om att pyssla med renovering och har hållit på i stort sett hela tiden i det förra huset vi hade, både med att lägga om taket, byta kök och riva väggar. Jag visste att det skulle ta tid och vad det var jag gav mig in på.

Mitt uppe i bygget
Idag har Peter hunnit med en stor del av tillbyggnaden, även om tornet inte är påbörjat än och inte heller renoveringen av pigstugan och gången som förbinder den till övriga huset. Förra vintern blev Peter också pappa för tredje gången och då var det kärva tider. Rode fick foglossning och blev sjukskriven redan i november och barnet skulle komma i februari. Fast som tur var hade Peter bestämt redan från början att han skulle behöva hjälp med schaktning, grundläggning och att resa stommen på tillbyggnaden. Det hade varit för tungt för honom att göra själv. Det här jobbet gjorde en grävare och ett snickarlag under hösten 2003, så att det var klart innan vintern.

Från det att bygget påbörjades har Peter varit ute i stort sett varje dag och jobbat, förutom under perioden då Rode var sjukskriven. Då fick han vara hemma och hjälpa till efter sitt vanliga jobb han har mellan 7 och 16. Men han ville absolut inte att bygget skulle avstanna och åkte istället ut och snickrade på sena kvällar och inpå nätterna.
– Det här var en jobbig period, men det gick det med. På något sätt klarar man det alltid bara man har bestämt sig, säger Peter.

När vi skriver den här artikeln är han fortfarande mitt uppe i bygget och håller just på att inreda huset. Fönstren levererades för någon månad sedan, tillverkade med omsorg av en granne som är finsnickare, och sitter nu på plats. Peter har hunnit lägga in golvvärme på hela undervåningen av gamla huset och entrén. När han skulle välja system för golvvärme valde han att själv göra ett underlag och sedan lägga golvvärmeplåtar. Alternativet hade varit att lägga färdiga kassetter direkt på bjälklaget, men det hade blivit dubbelt så dyrt. Fast Peter tyckte att det var väldigt jobbigt att lägga in golvvärmen på det här sättet. Först hade han tänkt ha golvvärme på övervåningen också, men nu ska det bli vattenburna radiatorer där uppe istället. Peter är trött på att lägga golvvärmeplåtar.

Värmekällan är en värmepump som kombinerar frånluft med jordvärme. Den 150 meter långa slangen för jordvärme passade man på att lägga i ett dike som blivit på tomten när man grävde för dränering.

Köket är också på god väg att bli klart. Där har Peter murat med gammalt tegel han hittade i källaren och gjort en bänk för spishäll och ugn och satt in en gammal hederlig gjutjärnspanna, tillverkad 1939. Skåpen från IKEA har han också fått på plats. På golvet ligger det lutade och oljade furuplank. Även det mesta av elarbetena är klara. Peter har turen att ha både en bror och en svåger som är elektriker och har fått god hjälp av dem. Det har blivit många eluttag, uttag för dator i varje rum liksom förberedelser för att installera ett nätverk.

Planen är nu att göra klart det ursprungliga huset och tillbyggnaden så att familjen kan flytta in till sommaren. Någon gång under nästa år hoppas Peter att hela bygget kan vara klart, med torn och allt. Slutnotan för bygget kommer att hamna någonstans på 1,6 MKR, inklusive tomt.

Tips till andra som vill bygga själva
Det blir alltså ett mycket bra pris för det här fina huset, men rekommenderar Peter andra att göra så här mycket själv vid sitt bygge?
– Det beror på, säger Peter. Till dem som är som jag rekommenderar jag det. För det första är min familj med på att jag ska göra det här, annars hade det aldrig gått. Jag tycker sedan att det är roligt att hålla på och snickra och ordna med huset. Att ha det intresset är nog en förutsättning. Redan när jag var liten lärde mig min morfar att måla och tapetsera, eftersom han var målarmästare. Sedan har det rullat på med olika snickeriarbeten. Familjen äger en hyresfastighet och där har jag hela tiden hjälpt till med att riva väggar, bygga upp nya väggar, byta kök och annat som behöver göras kontinuerligt när hyresgäster flyttar in och ut. Jag har också konstant renoverat huset jag och Rode köpte 1996, bl a lagt nytt tak. Därför har jag ju fått en hel del övning i det mesta som har med husbygge att göra. En av de viktigaste sakerna är nog att jag tycker det är så roligt. Jag tror att man behöver ha ett intresse, mycket tålamod och uthållighet för att vara lämpad att bygga eller renovera själv. Jag tycker också att det ligger en tjusning i att allt hänger på mig. Om inte jag jobbar ordentligt så blir det inget hus, säger Peter.

Peters råd till andra som funderar på att bygga själva är:

  • Se till att hela familjen är med på det.
  • Planera noggrant innan du sätter igång, så att du kan se den slutliga bilden av huset framför dig. Peter löste det genom att ta hjälp av en arkitekt för att rita om- och tillbyggnaden av huset.
  • Tänk dig in i exakt vilka arbetsmoment du måste utföra för att uppnå målet och uppskatta tiden för varje moment.
  • Tänk efter om du är beredd att gå hela vägen. Här hjälpte det Peter att ha en buffert så att han kunde anlita snickare för att bygga krypgrunden och resa stommen. Reservpengar ger en flexibilitet som kan bli nödvändig.
  • Var inte rädd för att prova något du inte gjort förut. Det finns massor av bra böcker på biblioteket som beskriver det mesta. En annan viktig källa är tillverkarnas hemsidor. Peter hämtade t ex instruktioner för att dimensionera och installera värmesystemet hos tillverkaren av värmepumpen liksom instruktionerna för att lägga klinkers hos klinkerleverantören.
  • Tillåt dig inte att tappa sugen. Gör lite varje dag då du har möjlighet, även när det känns tungt. Även om du bara åker till bygget någon timma så betyder det mycket när du ska komma igång med arbetet nästa dag.
  • För dagbok. Peter skriver ner vad han har gjort varje dag och det hjälper till att hålla motivationen uppe. När det känns tungt kan man gå tillbaka och läsa hur mycket arbete faktiskt har fått gjort och sedan är man motiverad och igång igen.

Den här artikeln författades 2004-03-23.

Baksidan har utsikt mot havet.
Baksidan har utsikt mot havet.
Arkitektritat vid Blekinge skärgård bild 3
Arkitektritat vid Blekinge skärgård bild 4