Varning för Voltbox - den minskar INTE din elräkning

Se upp för produkter som lovar att sänka din elförbrukning. Voltbox eller Voltplugg, kärt barn har många namn, men den här produkten har ingen effekt på elförbrukningen i ditt hem.

Varning för Voltbox - den minskar INTE din elräkning

Foto: Marlén Eskilsson

Per Samuelsson Elsäkerhetsverket. Foto: Elsäkerhetsverket
Per Samuelsson Elsäkerhetsverket.

I reklam på nätet lovar tillverkaren att Voltbox och Voltplugg kan minska elförbrukningen med upp till 90 procent. Men enligt flera experter fungerar inte den här typen av strömbesparingsprodukter, dels för att produkten är för liten för att den skulle ha någon direkt funktion, dels för att vi inte mäter reaktiv effekt hos svenska hushåll.

– Det kan vara så att den fungerar, men den blir meningslös i Sverige eftersom vi här beslutat att inte mäta reaktiv effekt hos privatpersoner, säger Per Samuelsson som är avdelningschef hos Elsäkerhetsverket.

Han förklarar att produkten är tänkt att fungera som så att den ska kompensera för fasvridning. Elnätsföretagen mäter reaktiv effekt från industrin. Inom industrin driver elmotorer sådant som fläktar, pumpar och andra saker, och dessa motorer bromsar upp strömmen. Det orsakar i sin tur problem för elnätsägarna och deras andra kunder. Därför mäter elnätsägarna den reaktiva effekten, och de företag som orsakar problem får då också betala för detta. Så då försöker man kompensera för det genom att använda en kondensatorbank som lagrar energin så man inte orsakar problem på nätet.

Men eftersom det hos husägare handlar om försumbara problem, så pass små att de inte ens utgör ett reellt problem för elnätsföretagen, så har man beslutat att inte mäta reaktiv effekt hos dessa.

Ulf Stenberg, chefsjurist Villaägarnas Riksförbund
Ulf Stenberg, chefsjurist Villaägarnas Riksförbund

– Hos husägare är elmotorerna sådana som sitter i typ dammsugare, torktumlare med mera, de påverkar inte elnäten negativt så man mäter inte reaktiv effekt hos privatpersoner. Så även om produkten ifråga skulle fungera, alltså att den kompenserar för fasvridningen, så spelar det ingen roll för det blir då automatiskt en bluffprodukt, säger Per Samuelsson.

Han tror heller inte att produkten i sig skulle ha fungerat även om man hade mätt reaktiv effekt hos privatpersoner.

– Kondensatorerna som sitter i de här små pluggarna har mest troligt ingen effekt för de är så små. Men de kan fungera, vi har som sagt inte testat dem. Det spelar dock i slutändan ingen roll för det är ingen som betalar för reaktiv effekt.

Ulf Stenberg, chefjurist vid Villaägarnas Riksförbund, håller med:

– Voltbox minskar inte din elräkning. Däremot så innehåller den viss elektronik, som LED-indikator, och det gör att den förbrukar ström. Så det blir tvärtom, din strömförbrukning ökar. Villaägarnas Riksförbund avråder därför från att köpa Voltbox.

Mats Lejon, professor vid Uppsala Universitet
Mats Lejon, professor vid Uppsala Universitet

Mats Leijon, professor vid Uppsala Universitet, är inne på samma linje. Han säger att han inte helt vill avfärda produkten eftersom han inte själv har undersökt huruvida den fungerar - och slår fast att den i teorin skulle kunna göra det. Men precis som Per tycker han att produkten är lite för liten för att kunna ge ett reellt positivt utfall - och dessutom är den felplacerad då den ansluts direkt till ett vägguttag.

– Om du tänker dig ström som en våg som ska vara jämn i sina toppar och dalar, så kan det vara så att den istället är hackig eller på annat vis vara av dålig kvalitet. Då skulle en sådan här produkt potentiellt kunna rätta till det problemet. Men vi har rent generellt inte så pass dålig kvalitet i Sverige så jag skulle nog också säga att jag avråder från produkten.