Tesla lanserar solcellstak

Elbilstillverkaren skruvar åt greppet om solcellsmarknaden ytterligare ett varv.

En variant av taket.

En variant av taket.

Tesla lanserade i dagarna ett komplett solcellstak i form av fristående takpannor som i mångt och mycket påminner om de takpannor vi traditionellt sett använder idag. Tanken är att du ska slippa omaket med att först lägga ett tak och sedan installera solceller, istället är solcellerna integrerade i takpannorna.

Pannorna är av kvartsglas. Texturen på dem gör att de ser ut som vanliga takpannor nerifrån marken, men att de är transparenta för solens strålar. De kommer i stilarna Textured Glass Tile, Slate Glass Tile, Tuscan Glass Tile och Smooth Glass Tile. 

Enligt vd:n Elon Musk kommer solcellstaket att vara billigare än ett traditionellt tak med solceller och ha en livslängd som överträffar husets. Huruvida det stämmer återstår att se. Dock är det värt att notera att pannorna är två procent sämre i effektivitet än vanliga solceller - något som tillverkaren hoppas åtgärda tillsammans med sin samarbetspartner 3M. 

Tesla har de senaste månaderna rört sig allt mer mot husägare. Uppköpet av solcellstillverkaren SolarCity i somras signalerade att den här typen av produkt skulle kunna tänkas stå på agendan, men att det skulle röra sig om ett komplett tak kom som en nyhet. Framför allt med tanke på att tidigare produkter av den här typen inte riktigt slagit igenom. Kanske kan Tesla göra det som andra tillverkare inte lyckats med hittills.

Samtidigt lanserar företaget en uppgraderad variant av deras hushållsbatteri Powerwall som är tänkt för lagring av den solenergi som huset inte förbrukar under dagen. Powerwall 2 uppges ha högre kapacitet. Priset i USA landar omkring 5 500 dollar.

Exakt vad solcellstaket kommer att kosta är i dagsläget okänt. De fakta som framgår är att tak som inte uppnått sin livslängd ännu mår bäst av separata solceller, och att denna produkt främst riktar sig mot nyproduktion eller hus som behöver byta tak - det är först då den blir kostnadseffektiv.

De första solcellstaken förväntas se ljuset nästa sommar.