Kostnad elburen golvvärme

Många överväger att passa på att lägga golvvärme också när man ändå byter golv, kanske i en hall eller på en toalett. Men vad kostar elburen golvvärme egentligen?

Här en som gillar att han fått golvvärme i hallen.

Här en som gillar att han fått golvvärme i hallen. Foto: Medlemmen Mazen

Här visar vi ett kostnadsexempel på vad det kan kosta att lägga tio kvadratmeter elburen golvvärme i hallen. Till vår hjälp har vi tagit en före detta golvvärmeinstallatör som numera arbetar som produktingenjör för golvvärme hos Ebeco.

Beräkningen utgår från cirkapriser i handeln. Rådgör alltid om priset med din installatör.

Tänk också på att elektrisk golvvärme måste installeras av en behörig elinstallatör, även om du köper in materialet själv.

Pris totalt: 5 755 kr
Avgår ev. ROT-avdrag: 1 100 kr
Pris efter ROT: 4 655 kr

Arbetskostnad: 2 200 kr (a 550 kr/h)
Materialkostnad: 3 355 kr

Material
Cable Kit 200, 3 300 kr (lim, limstavar, tejprulle, termostat, slang till golvgivare osv)
2,5 meter VP16-rör för anslutningskabeln, 15 kr
Apparatdosa till termostaten (rotdosa), 40 kr

Utöver detta: Flytspackel och klinkers samt kostnad för plattsättare.

Förbered underlaget för elburen golvvärme

Beroende på vilken typ av bjälklag som finns i huset ser installationen lite olika ut. I vårt fall har vi en hall med plastmatta och betongbjälklag, som nu ska få ett golv med klinkers och elektrisk golvvärme. Rekommenderad effekt för detta är 100-120 W/m².

En viktig del i planeringen är att ta hänsyn till eventuella skillnader i höjd före och efter monteringen. Kabeln bygger i vårt fall fyra millimeter på höjden och spackelskiktet den ligger i ska därför vara fem millimeter, eftersom det ska läggas klinker efteråt. Därefter har du även klinkerplattorna att ta hänsyn till som kanske bygger ytterligare 8-10 millimeter. Detta innebär att du kan få en högre golvhöjd än vad du hade tidigare, vilket i sin tur kan påverka sådant som trösklar och dörrar. Det är bra att ta med detta i planeringen.

Fundera också över huruvida du behöver mer isolering. Det finns spårade isoleringsskivor (i det här fallet Cable Board) av extruderad polystyren, avsedda för elektrisk golvvärme, som du kan lägga ut på underlaget och dra kabeln i. Dessa bygger då 20 millimeter till på höjden.

Köper du till isolerskiva får du också räkna med att priset för ditt projekt blir något högre, i vårt fall omkring 3 000 kronor mer. Ställ detta i relation till den värmebesparing som tillverkaren uppger för isolerskivan.

Att lägga ut skivorna på underlaget går däremot fort och innebär därför bara en försumbar ökning av kostnaden.

Arbetsmoment 1: Förbereda underlag och montera givare

Steg ett är att du river ut den gamla plastmattan. I vårt exempel har vi räknat med att du gör detta arbetsmoment själv och rivningen är således inte medräknad i priset. Underlaget ska sedan primas, vilket du också med enkelhet kan göra själv. Låt därefter torka.

Det är nu elektrikern dyker upp. Givarkabeln placeras i en särskild spiralslang som tillsammans med ett rör dras upp en bit i väggen och sticker sedan ut ur ett hål som är anpassat för en apparat-/rotdosa där termostat kan installeras.

När det är förberett för dessa så isolations- och resistansmäts golvvärmekabeln innan den läggs ut. Därefter är det dags att gå vidare till nästa steg.

Arbetsmoment 2: Förläggning av kabeln

Kabeln fästs med tejp eller smältlim direkt mot den primade ytan.

- Jag föredrar tejp när jag installerar golvvärme för att det är smidigare att arbeta med. Det går fortare helt enkelt. Men smältlim fungerar lika bra. Det är upp till var och en vad de föredrar, säger Magnus Svanberg.

Innan arbetet sätter igång målas markeringar ut på golvet där kabeln ska löpa, utifrån korrekt gällande c/c-mått.

- Man tar den fria golvytan (m2) genom längden på kabeln och får då fram ett c/c-avstånd. Börja från vägg med halva c/c-avståndet, sedan kommer det att stämma på centimetern, säger Magnus Svanberg.

Tejpen placeras i början och slutet av golvet längs med kabelns löpväg och rullas därefter ut i takt med att varje raklång del av slingan läggs på sin plats. På så sätt låses kabeln fast mot underlaget slag för slag.

När hela slingan är placerad på underlaget förstärks fästningen genom att fler tejpremsor dras ut mellan den första och sista tejpraden.

Kabeln mäts därefter upp ännu en gång och arbetet dokumenteras med bilder och text. Detta görs för garantins skull. 

Total arbetstid hittills beräknas till cirka tre timmar för en erfaren elektriker. 

Arbetsmoment 3: Golvvärmen är på plats

Nu är golvet redo för plattsättaren (ej med i vår kostnadsberäkning)! Plattsättaren kommer dit och flytspacklar in kabeln och lägger ut klinkerplattorna. Är du händig klarar du kanske till och med av detta moment själv och kan på så sätt spara en del pengar.

Din elektriker kommer därefter tillbaka på ett återbesök för en sista mätning samt inkoppling av termostaten. Detta tar cirka en timme. 

- Se till att du får ett testprotokoll. Det är din garanti, säger Magnus Svanberg.

Tänk på att du bör vänta fyra veckor efter att installationen är klar innan du gradvis slår på golvvärmen. Detta för att spacklet ska hinna bränna ordentligt.

När du har träbjälklag

Observera att förläggningen skiljer sig åt beroende på vilket bjälklag som finns i huset. För träbjälklag gäller generellt att ett armeringsnät läggs över ytan som ska få golvvärme, och kabeln läggs sedan ut på detta istället för på den primade ytan.

Välja tillverkare av golvvärme

Utöver Ebeco finns det en rad tillverkare av golvvärme, till exempel Pentair, Kima, Home Heating och Devi. Samtliga erbjuder precis som Ebeco, olika typer av värmelösningar  som till exempel lös kabel, självhäftande och system med värmefolie. Läs därför på och diskutera med andra medlemmar i vårt forum om du känner dig osäker på vad du ska välja för just ditt projekt. 

Läs mer

Kostnad vattenburen golvvärme
Golvvärme - ingjuten eller flytande?