Välj rätt handdukstork till badrummet - tänk på det här
En handdukstork är en praktisk lösning för att hålla handdukar torra och varma, vilket också kan bidra till att minska fukt i badrummet. Vi guidar dig till de olika typerna av handdukstorkar som finns på marknaden och vad du bör tänka på före köp.
Med en handdukstork monterad på väggen i ditt badrum kan du säkra tillgången på torra och varma handdukar vid nästa dusch. Läs på innan köpet och säkra att du väljer rätt modell.
Vattenburen handdukstork, elektrisk eller med elpatron?
Dels ska du bestämma dig för hur handdukstorken ska värmas. Det finns tre typer av handdukstork med hänsyn till hur de värms upp:
- Vattenburen handdukstork
- Elektrisk handdukstork
- Vattenburen handdukstork med elpatron
- Dessutom: Finesser som timer och termostat
Det vanligaste är att man väljer mellan en elektrisk eller en vattenburen handdukstork. Den vattenburna kräver dock att man har ett vattenburet värmesystem i huset.
Det finns också handdukstork med elpatron, som gör att handdukstorken kan bli varm även på sommaren då det vattenburna värmesystemet ofta vilar. Det går ofta att installera elpatron i efterhand. Elpatronerna kan i sin tur ha olika funktionalitet, exempelvis automatiskt känna av när vattnet svalnar och det är dags att dra igång, boostfunktion och timer.
Tänk på det här om handdukstorken ska ersätta en radiator
För små badrum kan en kraftfull vattenburen handdukstork räcka för att hålla rummet varmt, men för större badrum är det klokt att kombinera handdukstorken med golvvärme eller en radiator.
Om handdukstorken även ska fungera som ett element i badrummet ska du tänka på att dess effekt ska motsvara den som din gamla radiator har givit. Effektbehovet är ungefär 30 W per kubikmeter. Ett annat sätt att räkna är att effektbehovet är ungefär 70-75 W per kvm golvyta i ett genomsnittligt hus i nordiskt klimat med standardisolering och en takhöjd på 2,40-2,50 meter.
Tänk på att en handdukstork med kromad yta avger mindre effekt, den binder mer värme och blir hetare vilket gör att den passar bättre ihop med golvvärme.
Välj hellre en tork med lackerad yta om du ska ha den som enda värmekälla i badrummet, då den avger mer värme och håller yttemperaturen lägre. Diskutera med din elektriker eller VVS-installatör om du är osäker på vilken storlek och effekt du ska välja.
Handdukstorkens höjd, bredd och design
Handdukstorkarna skiljer sig även åt i design med olika storlekar, bredd, höjd och form. Vi har den klassiska stegen, vertikal handdukstork med krokar och även sådana som kan svängas ut från väggen. Även färgen kan skilja sig åt - ofta ser man modeller i krom eller rostfritt stål, men det finns även handdukstorkar i vitt eller svart, mässing eller koppar.
Vilken storlek vill du ha på handdukstorken? Dels beror det på hur många handdukar du vill kunna torka, men också hur stor handdukstork som får plats på väggen.
5 modeller med prisexempel - så mycket kostar en handdukstork
En handdukstork kostar från ca 1000 kr för de minsta enklaste modellerna och upp till 75 000 kr för de exklusivaste inbyggnadsmodellerna från Vola. Nedan tittar vi närmare på 5 exempel på populära handdukstorkar.
Smal handdukstork med krokar: Nordhem Handdukstork Koberg Eltork 1680
Cirkapris: 3000 kr
Anslutning: El (följer med stickpropp men kan även installeras dolt)
Effekt: 28 W
Design: 1 st vertikalt runt rör med 2 st krokar, finns i flera olika färger och material
Funktionalitet: Boosterfunktion, timer
Handdukstork Svedbergs Bas
Cirkapris: 2 500 kr i basutförande, 5 300 kr med elpatron (1 600 kr) och ventil (1 200 kr)
Anslutning: Både elpatron och vatten (följer med stickpropp som standard, övrigt köps som tillval)
Effekt: 96-282 W beroende på ytbehandling och värme (kromad drar mindre, lackerad drar 50% mer)
Design: Matt-vit stege av pulverlackerat stål, fyra olika horisontella nivåer med tre runda rör vardera
Funktionalitet: -
Hafa Original
Cirkapris: 4 700 kr i basutförande, 7 700 kr med elpatron (1 700 kr) och ventil (1 300 kr)
Anslutning: Både elpatron och vatten
Effekt: 135 W
Design: 8 st horisontella mattsvarta fyrkantiga rör
Funktionalitet: -
Pax TR55
Cirkapris: 1 000 kr
Anslutning: El (dold anslutning)
Effekt: 40 W
Design: Vändbar modell med fyra horisontella runda rör
Funktionalitet: -
Hafa Grace - handdukstork med krokar
Cirkapris: 4 000 kr
Anslutning: El (dold anslutning och stickpropp möjligt)
Effekt: 120 W
Design: Fyra vertikala runda rör av rostfritt stål, med 8 st krokar i två olika nivåer
Funktionalitet: Timer
Som synes så varierar priset på en handdukstork med typ och märke, likväl som effekt och storlek. Eldrivna handdukstorkar kostar mellan 500-8000 kronor och det är främst effekt och storlek som påverkar priset. Vattenburna modeller ligger vanligen mellan 1000-9000 kronor men det tillkommer sedan en kostnad för elpatron och/eller ventil så de är därmed vanligen dyrare än eldrivna modeller i inköpspris. Även dessa varierar förstås i pris utifrån storlek och effekt.
Sedan finns det modeller som sticker ut. Designmodellen Svedbergs Magnetic är ett sådant exempel. Den kostar strax över 10 000 kronor men har ett unikt utseende med magnetiska krokar, touchkontroll, ekoläge (60 W istället för 120 W). Den är eldriven.
Elektrisk handdukstork för- och nackdelar
Eldrivna handdukstorkar är populära tack vare deras enkelhet och flexibilitet.
För- och nackdelar
+ Billigare att installera än vattenburen
+ Kräver inte elektriker om stickpropp/eluttag finns
- Dyrare i drift än vattenburen om inte timer finns
De kopplas vanligen dolt till elnätet, men det finns även många modeller med stickpropp så att de kan anslutas direkt till ett vägguttag och därmed inte kräver elektriker.
Elektriska handdukstorkar finns i många olika storlekar och modeller, och de kan ofta styras med en timer eller termostat för att optimera energiförbrukningen. En fördel med dem är att de fungerar året om.
Den elektriska handdukstorken innehåller en värmekabel (dry electric) eller ett värmeelement som värms upp. Installationen kräver således ingen rörmokare. Däremot kan det som sagt krävas en elektriker.
Driftskostnaderna kan bli högre jämfört med vattenburna alternativ eftersom el ofta är dyrare än värme från det centrala värmesystemet, men det beror förstås på hur du får din el.
Vattenburen handdukstork för- och nackdelar
För husägare med ett befintligt vattenburet värmesystem kan en vattenburen handdukstork vara ett bra val.
För- och nackdelar
+ Billig i drift jämfört med elektrisk
- Dyrare i installation än elektrisk
- Kan inte användas när vattensystemet är i vila
Dessa torkar ansluts till värmesystemet och värms upp med vatten när systemet är igång, vilket gör dem både energieffektiva och ekonomiska i drift. Nackdelen är att installationen kan vara mer komplicerad och kräva en rörmokare. Dessutom kan de inte användas när centralvärmen är avstängd, vilket kan vara en begränsning under varma månader när värmesystemet kanske inte används.
För de som vill ha det bästa av två världar finns alltså handdukstorkar som både är vattenburna och har en elpatron. Märken som Cini, Hafa, Burlington med flera erbjuder denna typ av handdukstorkar, vilket innebär att de kan värmas upp med el när det centrala värmesystemet är avstängt, till exempel på sommaren. Detta ger en flexibel användning året runt och kombinerar fördelarna med både el- och vattenburna system.
I många fall kan du köpa till och installera en elpatron till den befintliga vattenburna handdukstorken.
Hur mycket energi drar en handdukstork?
En typisk eldriven handdukstork med en effekt på 100 watt som används fyra timmar om dagen drar ungefär 0,4 kWh per dag. Jämfört med detta kan en vattenburen handdukstork vara mer energieffektiv om den är kopplad till ett redan aktivt värmesystem.
Vanliga frågor
Är det bra med handdukstork?
Ja, handdukstorken är praktisk för att hålla handdukar torra och fräscha, vilket minskar risken för dålig lukt och bevarar handdukarnas kvalitet längre. Även om handdukstorken använder energi kan den bidra till att minska antalet tvättar, vilket i sin tur sparar vatten och energi. En handdukstork med energisnåla funktioner såsom timer och termostat kan också bidra till en mer hållbar användning.
Får man byta handdukstork själv?
Du får byta en vattenburen handdukstork själv om du känner att du har tillräckliga kunskaper, om inte så är det bättre att kontakta fackman. Enligt Elsäkerhetsverket är det inte tillåtet att byta en elektrisk handdukstork själv.
Vilken typ av handdukstork är bäst?
Det finns inte en enda handdukstork som är bäst för alla badrum. Vilken handdukstork som är bäst för dig beror på din budget, hur stor tork som får plats, hur många handdukar du vill torka, vilken design du föredrar och dina krav på energieffektivitet.
Kommentarer
18