Väggmålningar – enkelt och effektfullt - gör det själv

Att göra väggmålningar är ett enkelt och effektfullt sätt att förändra ett rum är med färg och form.

Väggmålning på hustema till ett lekrum.

Väggmålning på hustema till ett lekrum. Foto: Cecilia Rosvall

Att sätta upp en cool tapet eller wallstickers, addera vackra dekorlister, eller att måla väggar och tak i olika färger och mönster. En diagonal, ränder, en cirkel eller halvmåne. Eller mer avancerade mönster och motiv, eller rent av konstverk.

Arbetsplats
Den här skrivbordshörnan fick en enkel diagonal med beige (S 2005-Y20R) upptill och blått (S 3010-B10G) nertill. Foto: Cecilia Rosvall

Vill du ge dig på en väggmålning så krävs lite fantasi och tålamod – men det är egentligen inte så svårt. Jag tycker väggmålningar passar lika bra i vardagsrum eller sovrum som i barnrum, även om många av mina exempel är från barnrum.  

Väggmålning
Väggmålning på fotbollstema i mina killars lekrum. Foto: Cecilia Rosvall

Första stora väggmålningen jag gjorde var fotbollsplanen i mina killars lekrum, där började jag med en ljusgrå vägg och använde bred maskeringstejp för att skapa de ljusa linjerna genom att måla över tejpen i olika gröna färger. Kulörerna heter Treasure, Antique Green och Smooth White, alla från Jotun.

Väggmålning vardagsrum
Vacker väggmålning i varma toner. Foto: Sara Olsson

Hemma hos Sara Olsson @our_life.story hittar vi den här underbara färgklicken i varma toner. Den ger verkligen en personlig touch till rummet. Kulörer från vänster är Jotuns Savanna Sunset, Adventure, Alcos Sjöbod, Jotuns Masala och Devine.

Steg-för-steg

Här kommer steg-för-steg-instruktioner för att lyckas med väggmålningar. Bilderna kommer från en stor väggmålning jag gjorde i ett lekrum med hussiluetter i blågrå toner från ljus till mörk. Kulörerna jag använde var S 3010-B10G, S 5010-B10G och S 7010-B10G.

Steg för steg-skisser
Bilder från målningen av hussiluetter i lekrum. Foto: Cecilia Rosvall

Steg 1: Skissa upp mönstret på papper 

Tips är att först skissa upp mönstret proportionerligt på rutpapper eller i ett ritprogram på paddan. Färglägg gärna med de kulörer du tänkt för att känna in att de funkar. Räkna ut olika mått innan du sätter igång med väggen med hjälp av rutorna. 

Steg 2: Skissa upp mönstret på väggen 

Använd blyerts eller tavelkrita som går lätt att borsta bort. Gör lite stödmarkeringar för mått med hjälp av tejp. En krysslaser är toppen för att markera horisontella eller vertikala linjer. När jag målar har jag ofta en tjockare pappbit för att få 90 och 45 gradiga vinklar. För runda former kan man använda spik och snöre, eller hitta passande mall. Och vissa former blir bäst att skissa upp på frihand.   

Steg 3: Maskera med tejp

Ska hela väggen målas så börjar du med att maskera längs lister, i hörn och mot tak och täcka golvet. Har mönstret raka linjer så tejpar man upp genom att följa skissen. Man kan behöva tänka till i vilken ordning man lägger färgerna och ibland skissa, maska och måla i olika omgångar. Även runda former går att maska genom att klippa till tejpen i runda former, riva i mindre bitar eller använda flexibel tejp som är böjbar. Sätt tejpen nån millimeter utanför blyertslinjen så den täcks av färgen. 

Steg 4: Spärrmåla

För att få till knivskarpa linjer utan färg som läcker in under tejpen, så kan du måla längs med maskeringstejpen med den underliggande kulören först. Då blockar du så nya färgen inte kan blöda igenom. Är ytan helt slät så brukar det klara sig utan, men är väggen väldigt knottrig så är det bra, man kan även ta ett tunt lager av latex också – blir bäst om väggen under är ljus. 

Steg 5: Måla

Lite beroende på vilken typ av målning du ska göra så kan du använda olika tekniker och typ av färger. För mina projekt brukar jag använda roller och matta tåliga väggfärger. Pensel för spärrmålning, till mindre mönster eller för runda former där maskeringstejp inte funkar. Att måla med pensel ger en annan struktur än väggen i övrigt, men passar mer konstnärliga projekt. Väggfärgen brukar behöva minst två lager för att det ska bli snyggt och jämt, se till att det får torka ordentligt mellan lagren. Ta bort tejpen innan färgen hunnit torka så den inte fastnar och fnasar. Målar du tex en klättervägg så är det bättre med en lite tåligare snickerifärg.

Börja enkelt

Väggmålning
Björkstammar målade i ett barnrum. Foto: Cecilia Rosvall

Ibland behövs inte så mycket för förändra känslan i ett rum, en rand eller en halvcirkel i ny färg – våga testa! Går det fel att det bara att måla över. I barnrum kan du ta ut svängarna lite mer, men ibland är det enkla minst lika coolt.

Här målade jag två björkstammar i ljusbeige (Space, Jotun) på en grön (S 3010-G50Y) vägg i ett syskonrum. 

Väggmålning
Regnbågsmålning i ett lekrum. Foto: Victoria Berggren

Det finns många lekfulla teman att välja på – berg, skog, hus, moln, sport, rymden, blad, hav, cirkus med mera. Regnbågar av alla de slag är superpoppis och jag avslutar med en sober regnbåge i lekrummet hemma hos Victoria Berggren @hugochfrans. Kulörerna är Koala och White från Rusta. Den beigea har hon blandat ut med den vita för varje båge för att få det ljusare och ljusare in mot mitten. Enkelt och effektfullt!