Så lyckas du med barnrummet - Cillas 7 bästa tips
Att skapa miljöer för barn som är lekfulla, vackra och funktionella är både roligt och utmanande. Många funktioner ska få plats på en ofta ganska begränsad yta. Här delar jag några av mina bästa tips för att lyckas med barnrummet.
Tips 1: Bestäm vilka funktioner som behövs och önskas
Det första att fundera på är vad som ska få plats med i rummet eller ytan som ska inreda. Finns det flera barn i familjen blir det ofta också lite planering kring vem som ska bo var, om barnen ska dela rum och om ett rum kanske ska vara lekrum.
De vanligaste funktionerna i ett barnrum brukar vara säng, stängd och öppen förvaring, lekyta på golv och skriv- eller lekbord. Sen är det lite beroende på ålder, intressen och storlek på rummet vad man vill ha mer.
Till exempel:
- Mys- och läshörna med hyllor för böcker
- Aktivitetsvägg med romerska ringar, ribbstol eller klättergrepp
- Lego/pysselhörna med gott om förvaring för småsaker
- Skrivbord för läxläsning och gaming
- Plats för större leksaker som dockhus, leksakskök, bilgarage
När det är bestämt så kan du börja planera upp funktionerna i rummet. Då är det viktigt att fundera på vilka delar av inredningen som är mer långsiktiga, och därmed går att göra mer fast, samt vad som behöver bytas när barnen blir större och inredas mer flexibelt. Tänk på att barn gärna vill att vi vuxna är med, så en sittplats eller bredare säng är ett tips.
Tips 2: Färger, mönster och tema
I barnrum går det verkligen att ta ut svängarna vad gäller färger och tema, våga vara kreativ och testa lekfulla detaljer. För att det inte ska kännas allt för spretigt så brukar jag välja en färgskala som hänger ihop, och kanske välja ett par olika mönster (på till exempel matta, gardiner, nån lekfull tapet eller sängkläder) för att det inte ska bli för rörigt. Jag målar gärna om möbler och inredningsdetaljer ton-i-ton med väggen eller i färgskalan jag har valt. Vill man göra mindre förändringar är wallstickers perfekt, enkelt att sätta upp och ta bort.
Temarum är superkul och kan göra det lite lättare att skapa en röd tråd. Men du behöver inte gå all in på ett tema utan kan mixa lite som du vill. I vårt lekrum har jag skogstema vid trädkojan, sporttema vid klätterväggen och legotema i skrivbordshörnan. Jag har istället valt att binda ihop rummet med en enhetlig färgskala i dovare pasteller och ljusbetsad furu.
Tips 3: Smart och lekfull förvaring
Bra förvaring är superviktigt i ett barnrum. Har var sak sin plats är det är lätt att hålla ordning. Mitt bästa tips är en mix mellan öppen och stängd förvaring, där barnen gärna själva kan se och komma åt vissa leksaker, medan andra leksaker står lite högre upp. Att varva leksaker i rummet är också ett tips för att det ska kännas nytt och spännande.
Jag gillar att göra förvaringen till en del av rummet, antingen genom att måla ton-i-ton och få en platsbyggd känsla, eller att dekorera förvaringslådor och skåpsluckor på ett lekfullt vis. Finns det plats för garderob till kläder är det så klart väldigt platseffektivt, men är rummet litet är det perfekt att ha förvaringslådor under sängen, som oftast bli död yta annars.
Tips 4: Använd väggarna och bygg på höjden
I många barnrum samlas sakerna på golvet längs väggarna, som i sin tur gapar tomma. Men väggarna är toppen att använda – både för dekoration och förvaring. Stängda väggskåp för att förvara sånt man inte använder så ofta, hyllor över skrivbordet och grunda vägghyllor till böcker. På så vis frigörs mer golvyta för lek. Att fylla vägarna får dessutom rummet att kännas mer balanserat, större och mysigare. Posters, foton, en spegel, knopplist, väggknoppar, namnskyltar, hyllor med dekorationer är några idéer på vad man använda. Är golvytan liten och takhöjden generös är en loftsäng eller ett lekloft ofta en bra lösning. Här hemma byggde vi en trädkoja i lekrummet.
Tips 5: Textilier och växter ger värme och liv
Gardiner, kuddar, sänghimmel, filtar, mattor och golvdynor – textiler skapar en mysig känsla och får inte glömmas bort. De kan även hjälpa till att sätta stilen i rummet; lekfullt, stilrent, vintage, eller förstärka ett tema. Även växter får oss att må bra och trivas bättre. Så ös på!
Tips 6: Mixa gammalt och nytt
Återanvänd dina gamla möbler, köp second hand och komplettera med nytt där det behövs. Det går att förvandla gamla trista möbler med färg, roliga knoppar och nya ben, men samtidigt är många gamla föremål perfekta precis som de är och kan ge karaktär åt rummet. Själv har jag sockerlådor som jag satt hjul på för böcker, jag har även hittat en fin gunghäst i trä som har följt med i många år och killarnas gamla leksakskök är också en favorit.
Tips 7: Glöm inte säkerheten
Sist men inte minst – det otroligt viktigt med säkerheten när barnrum ska inredas. Vimplar, ljusslingor och drömfångare gör mycket för känslan, men tänk på att sätta fast allt ordentligt och att barnen inte kommer åt att dra i det.
Andra mycket viktiga saker att tänka på:
- att möbler sitter fast ordentligt i väggarna
- att småsaker hålls utom räckhåll för mindre barn
- att ha bra fallskydd vid säng eller koja
- att det inte finns ställen att gömma sig utan luftintag
- att använda tavelramar med akrylglas
- att elsladdar, persiennsnören och dekorationer sitter fast ordentligt
- att eluttag är petsäkrade
Hoppas mina tips hjälper er framåt. Våga ta ut svängarna och låt din fantasi flöda. Bäst blir det oftast om barnen får vara med och tycka och tänka i processen. Lycka till!
Kommentarer
4