Vad kostar markiser och terrassmarkiser?

Terrassmarkiser och fönstermarkiser är ett bra alternativ för att sänka värmen inomhus eller skydda sig från vädrets makter på uteplatsen. Men vad kostar egentligen markiser?

Delar av fasaden som ligger i söderläge behöver ofta en markis.

Delar av fasaden som ligger i söderläge behöver ofta en markis. Foto: Medlemmen Fasting65

Vi har räknat på priset för att köpa och installera en terrassmarkis och fyra stycken fönstermarkiser. Terrassmarkiser är den sort som du sätter utomhus för att skugga uteplatsen, medan fönstermarkiser är sådana som placeras över fönstren för att ge skugga åt insidan av huset.

Kostnad fyra fönstermakiser och en terrassmarkis:

Totalt: 27 900
ROT-avdrag: 1 590 kr
Belopp inkl. ROT-avdrag: 26 310 kr

Arbetskostnad: 5 300 kr
Montering fönstermarkis: 2 800 kr
Montering terrassmarkis: 2 500 kr

Materialkostnad: 22 600 kr
Fönstermarkis FM30, 4 st, bredd 1700 mm, utfall 700 mm, fållad kappa, hissband: 11 200 kr
Terrassmarkis FM40, 1 st, bredd 4000 mm, utfall 2500 mm, fållad kappa, vev: 11 400 kr

Markis
Medlemmen scim monterade sina markiser själv. Foto: scim

Jämför priser på markiser på olika inköpsställen

Många upptäcker när de börjar leta markiser att marknaden innehåller många aktörer med ett ganska stort prisspann på saluförda markiser. I många fall kan det till och med handla om exakt samma produkt, som bara är helt olika prissatt. Dels kan det handla om olika återförsäljare som sätter sitt eget märke på i grunden i princip samma produkt. Det kan också handla om att produkten kan kosta olika beroende på var du bor.

– En markis i Stockholm kan kosta mer än en markis i Skara trots att den i Skara är bättre, säger Thomas Kärrbring, vd för Dittsolskydd.se.

Det kan alltså vara lönsamt att leta ett tag för att hitta billigaste inköpsstället så att du inte betalar ett för högt pris för markiserna. Det är viktigt att du tar in offerter från flera återförsäljare.

Markis
Markiser över höga fönsterdörrar. Foto: Marlén Eskilsson

Vilken typ av markis och hur många?

När du bestämt dig för att skaffa markiser, undersök hur du vill att din markis ska se ut och fungera. 

  • Hur ska du styra markisen?
    Med vev? Hissband? Vill du att den ska åka in/ut automatiskt - så kallad automatik? Fördelen med automatik är att du får lägre nedkylningskostnad eftersom den automatiskt skuggar när solen ligger på och du är på jobbet - speciellt om du har stora fönster i söderläge. Men det kostar å andra sidan en del i inköp.
  • Vilken väv vill du ha?
    Vill du exempelvis ha en vattentät väv (akrylväv) eller en mer genomsläpplig som samtidigt skapar en mjukare skuggning inomhus (screenväv)? De billigaste vävarna är av polyester, de är som sagt billigare men riskerar också att blekna samt stå emot väder och vind sämre.
  • Ska du köpa till en skyddskassett?
    En sådan medföljer sällan men den förlänger livslängden på markisen och är därför ett rekommenderat tillbehör.

När du väl hittat en modell som passar ditt hus är det dags att räkna ut hur stort antal du behöver samt hur stora de ska vara. 

Markis
Medlemmen cheesemans markis i infällt läge. Foto: cheeseman

Montera markisen själv eller inte?

Att montera en markis är i grund och botten ganska enkelt. Det tar ungefär en timme för den genomsnittlige hemmafixaren. Enligt Thomas Kärrbring är det enklare att montera en markis än att montera en Billy bokhylla.

– Eftersom man kanske inte har gjort det förut så tror många att processen är mer komplicerad än vad den faktiskt är. Men egentligen handlar det bara om att skruva upp fästen och hänga på markisen. Du låser fast den med en bult. 

Genom att göra arbetet själv kan du spara ett par tusen kronor, vilket du kan se i vår exempeloffert. Men det är inte alla som känner sig tillräckligt erfarna för ett sådant projekt, och det kan också vara så att man inte har tid. Då kan du leja någon att montera markiserna. Antingen genom företaget som du köper markiserna av, eller en vanlig snickare.

Infästningen varierar beroende på fasad. Är det vanlig träfasad är det bara att skruva dit den, men är det tegel eller sten krävs borr och plugg först.

Har du köpt en markis med automatik, eller köpt till automatik till en redan befintlig markis, kommer du även att behöva anlita en elektriker som kan koppla in den.

markis
En markis i närbild. Foto: cheeseman

Byta gamla markiser

Har du redan markiser men tycker att väven börjar bli sliten? Visste du att stommarna ofta håller betydligt längre än väven? Därför kan du se över stommen, och om den ser ut att hålla god kvalitet fortfarande räcker det att byta väv. En väv utgör cirka 30 procent av totalkostnaden. Således sparar du omkring 70 procent på att bara köpa ny väv - förutsatt att du monterar den själv.