Välj rätt solskydd – en guide till bästa solskyddet
Vill du skydda huset mot solen på grund av värme eller ljus? Här får du tumregler och expertråd på hur du väljer rätt solskydd av Solskyddsförbundet. Och vad kostar olika solskydd för hus och trädgård?
Hur väljer man rätt solskydd till huset och vad kostar olika solskydd? Vi ställde frågor om det till Svenska Solskyddsförbundets Margareta Bergetun.
Vilket är det mest effektiva solskyddet för hus?
– Allt handlar om vad man vill ha ut av sitt solskydd. Är det mot övertemperaturer man behöver avskärmning, eller bländning, mörkläggning? Vill man ha bonus i form av bättre ljudmiljö och energibesparing?
Tumregeln säger värmeproblem – utvändig lösning; Ljusproblem – invändig lösning. Men ofta är faktiskt en kombination det bästa.
Moderna hus, vilket solskydd brukar ni rekommendera där?
– Allt handlar om vad man vill ha ut av sitt solskydd – funktionskraven. Så det är svårt att bara tala om de estetiska värdena. Spännande med moderna hus, är att de många gånger har mycket stora och ibland fönster med speciella former. (runda/trekantiga – en utmaning!) Men det mesta har en lösning; på ett runt fönster kan en korgmarkis funka faktiskt. Och titta på en av våra finalister i år - ett hus som liknar en båt nästan, som fick en lysande lösning tycker jag – olika i olika fönster, men ändå i harmoni.
Vilket solskydd passar bäst på gamla hus?
– Åh, spännande fråga. Klassiska markiser på en klassisk villa kan ju inte gå fel. Men här finns varianter och saker att beakta; Har man t.ex. en k-märkt eller skyddad fastighet, så får eller vill man kanske inte förändra utseendet på fasaden. Då kan man behöva jobba mer på insidan.
Eller kan en diskret lösning med sk. zipscreens smyga sig in i fasaden utan att förändringen av husets karaktär blir så stor. Eftersom de syns mest när de är nerfällda, kan det funka. Så man behöver inte låsa sig vid modernt/klassiskt tycker jag. Man kan hitta fina crossovers.
Finns någon typ av solskydd som du tycker är underskattat och som fler borde välja?
– Alla solskydd som inte används! Alltför många orkar inte använda solskydden aktivt, och då är de faktiskt inte till nytta. Speciellt på vintern kan invändiga solskydd och gardiner spara otroligt mycket energi, speciellt för dem som har äldre fönster. Det handlar om att dra ner på kalla vinternätter, eftersom det mesta av värmen försvinner ut genom fönstren.
Och det omvända på sommaren förstås; Om man låter solen lysa in hela dagen, kan man inte räkna med att det ska vara svalt på kvällen.
Vilket är det billigaste solskyddet?
– En måttbeställd fönstermarkis kostar från ca 3000 kr och uppåt, en måttbeställd rullgardin från ca 800 kr och en måttbeställd persienn från ca 500 kr. Allt beroende på tillval förstås.
Ungefär vad kostar markiser idag?
– Stor spridning, men från några tusenlappar och uppåt, beroende på storlek och tillval.
Nedan följer fler deltagande solskydd i tävlingen Solskyddspriset 2022 att inspireras av.
Persienner vid ett hus i Miami från My Window.
Svart hus med svarta markiser från tävlande företaget Växjö Markisfabrik.
Pergolamarkis och vertikalmarkiser.
Invändigt solskydd i ett komplementhus, ett tävlngsbidrag från Ikaros på de två bilderna ovan.
Solskydda med pergola
Det finns lyxiga pergolas med lameller i taket som skyddar både mot sol och regn. De kostar från 100 000 kr och uppåt, enligt Margareta Bergetun vid Svenska Solskyddsförbundet.
Det finns också enklare solskyddande pergolas som ovan.
Kommentarer
51