Pooltak - fördelar, nackdelar, erfarenheter, priser

Ett pooltak är den typ av pooltäckning som har överlägset flest fördelar, men det är också den dyraste. Därför är det en god idé att läsa på ordentligt innan du bestämmer dig för vilket pooltak du ska välja.

Pooltak Cheroform Evolution.

Pooltak Cheroform Evolution. Foto: Bygghemma.se

När Byggahus.se’s medlem MathiasS och hans familj skulle välja täckning till sin pool var det inget snack om saken, det var ett pooltak de skulle ha. 

– Vi insåg tidigt att vi ville ha ett pooltak, så vi tittade aldrig på några alternativa lösningar. Däremot var vi i kontakt med många återförsäljare innan vi bestämde oss, säger MathiasS. 

Pooltaket är den dyraste formen av pooltäckning, men också den typ som har överlägset flest fördelar

  • Med pooltaket håller du enkelt poolen ren.
  • Pooltak minskar behovet av kemikalier.
  • Pooltak förlänger badsäsongen.
  • Du kan bada under pooltaket en regnig dag.
  • Pooltaket ger en växthuseffekt och hjälper dig värma poolen.
  • Det är enkelt att dra av och på ett pooltak.
  • Du kan förvara prylar under pooltaket.

– Det praktiska var avgörande för oss - säkerheten, minimalt behov av att städa poolen, att slippa vintertäckningsplåtar, de låga uppvärmningskostnaderna och så vidare. Förra året gick det åt drygt 5 000 kWh mellan 20 april-20 september, hälften av det var uppvärmningskostnad. Vår pool är 4x7 meter, vilket motsvarar cirka 42 kubik vatten. Att pooltaket hjälper till med uppvärmningen gör en hel del för elräkningen, säger MathiasS.

Den stora nackdelen med pooltaket är som sagt priset. MathiasS tycker dock även att utseendet hamnar på minussidan. 

– Den största nackdelen med pooltak, som jag ser det, är att de är fula som stryk. Vi valde ett lågt tak på 1,1 meter för att slippa bygglov. Då tar det också upp mindre blickfång. Nackdelen med låga pooltak är att de tål snölast sämre, men här i Stockholm räcker det bra, säger MathiasS.

Han berättar att han hört flera mer norröver som har pooltak, och är nöjda med det, men ändå valt vintertäckning med plåtar eftersom deras pooltak inte tål den snömängd de har där de bor.

Det kan också finnas stora kvalitetsskillnader i de rörliga delarna, exempelvis kan kullagren hålla olika kvalitet hos olika tillverkare. Därför är det viktigt att du läser på ordentligt om andras erfarenheter från just din leverantör och tillverkare. Och leverantörer finns det mängder av.

Poltak prestige

Poltaket Prestige från Svenska poltak.

- Om man skippar de exklusiva pooltaken som du kan få i alla former, och bara tittar på budgettaken så finns det bara cirka 2-3 tillverkare. Så samma pooltak finns hos flera leverantörer. Det lönar sig att jämföra, säger MathiasS.

Ytterligare en skillnad som finns mellan de olika pooltaken är hur väl de isolerar. Ett tak av 10 millimeters kanalplast isolerar bättre än ett 8-millimeters (det är också tåligare). Under kalla nätter minskar det kraftigare pooltaket behovet av uppvärmning dagen efter och därmed din elkostnad. Men här får du ställa elkostnaden i förhållande till prisskillnaden mellan de två pooltaken.

Pooltak från Rubinpool

Poltak från Rubinpool, se nedan.

Vad är ett pooltak?
Pooltaket består vanligen av aluminium, någon form av plast samt ett antal rörliga delar. Plasten är vanligen kanalplast, men kan också vara klarplast/glasklar polycarbonat. Den senare är mer exklusiv eftersom du kan se igenom den, och därför dyrare. 

- Vi valde kanalplast. Klarplast ser trevligare ut när det är torrt, men faktum är att det nästan alltid är kondens på insidan och då ser man ju ändå varken in eller ut. Dessutom tål de snölast sämre, säger MathiasS. 

Taket skjuts fram eller tillbaka på så kallade löpskenor. Dessa kan vara av olika längd, vilket påverkar hur långt tillbaka du kan skjuta det när du vill bada under öppen himmel.

- Jag skulle rekommendera långa skenor så att du kommer åt breddavloppet även när taket är parkerat bredvid poolen, säger MathiasS.

Det finns också olika former och olika storlekar på pooltak. När du väljer utgår du såklart främst från din poolstorlek, men utöver det finns det ändå en del att tänka på. Vill du exempelvis ha gånghöjd längs med långsidorna? Eller räcker det med att du kan huka dig in och hoppa i badet? Vill du ha en vanlig välvd form eller är du ute efter en mer exklusiv variant som sticker ut på tomten?

Pooltak från Termantec

Pooltak från Termantec.

Tänk på det här när du väljer pooltak:

  • Hur mycket snö och vind tål pooltaket?
  • Behöver du bygglov för den typ av pooltak du har tänkt dig?
  • Är det UV-skyddat?
  • Hur isolerande vill du ha det?
  • Vilken takhöjd vill du ha?
  • Hur mycket yta vill du ha fritt att röra dig på vid poolens kort- och långsidor?
  • Vilken design föredrar du rent utseendemässigt?
  • Ingår montering i priset?
  • Hur ser garantin ut och hur länge sträcker den sig?
  • Vad har andra för upplevelser av just det pooltak du tänker välja?

- Mitt bästa tips är att välja rullskenor som inte sticker upp. De flesta säljer låga skenor, men det finns de som fortfarande säljer höga och de är inte sköna att trampa på, säger MathiasS.

Pooltak

Pooltak Casablanca från Poolteam, se nedan.

Bygglov och frakt för pooltaket
När pooltaket överskrider en viss höjd, vanligen 1,1-1,2 meter, kan det krävas bygglov. Hör med din kommun vilka regler som gäller vid vilka höjder. Glöm heller inte att ta reda på fraktkostnaden hos respektive leverantör innan du bestämmer dig.

Kostnad pooltak
Priset på pooltaket varierar dels med kvaliteten, dels med storleken. Sedan finns det prisskillnader hos återförsäljarna av andra orsaker, så som deras inköpspriser, vilket land pooltaket producerats i och frakten därifrån med mera. Ett högt pris är således ingen garanti för att det är ett kvalitetstak.

– Jag tror att normalkostnaden för de enklare pooltaken ligger någonstans kring 60 000-80 000 kronor för en pool som är cirka 4x8 meter. Sedan finns det också exklusivare varianter för typ flera hundratusentals kronor, men vi övervägde aldrig ett sådant. Vårt pooltak kostade cirka 65 000 kronor 2012. Vi har ett Deli B+ från Pooltaksspecialisten som kom i paket direkt från fabriken i Tjeckien och man skruvar ihop det själv, säger MathiasS.

MathiasS pool är alltså 4x7 meter stor och pooltaket av kanalplast och aluminium med låga rullskenor. Det är ett så kallat lågt tak på 1,1 meter.

– Man kan väl kalla det ett budgettak, i alla fall i jämförelse med de exklusiva. När det väl står där fungerar det mycket bra, men det klarar inte samma snölaster och det har en lite enklare konstruktion. Men skulle jag göra om valet hade jag valt exakt samma pooltak igen.

För att du ska få en uppfattning om hur priserna på pooltak kan variera ser du aktuella priser på pooltak på Pricerunner nedan.

 

Några leverantörer av pooltak
Gullberg & Jansson
Pooltakspecialisten
Poolteam
Rubinpool
Svenska Pooltak
Pool & Mark
Nettopool
Poolkungen
Pool Sweden
Härliga Bad
Ellips Pool
Pool & Spa butiken i Lund