Välj rätt poolskydd
Med rätt poolskydd uppnår du säkerhet, lägre uppvärmningskostnad, slipper skräp i poolen och att vattnet avdunstar.
Det är härligt att ha en pool på tomten och kunna bada när man vill. Ett viktigt och nödvändigt tillbehör till en pool är poolskyddet, något som också är lagstadgat.
I första hand är poolskyddet ett säkerhetsskydd som förhindrar att olyckor kan ske när poolen inte används, då både dina och dina grannars barn riskerar att trilla i. Enligt Konsumentverket inträffar de flesta drunkningsolyckor hos grannen, inte på den egna tomten. Därför finns det lagkrav på att fasta pooler som är djupare än 20 cm ska ha skydd. Läs mer om lagkraven hos Boverket.
Men poolskyddet kan ha fler funktioner än säkerhet. Med vissa typer av poolskydd behåller du värmen i poolen bättre vilket ger minskade uppvärmningskostnader. Poolskyddet kan hålla smuts borta och förhindra att vattnet dunstar.
Följande typer av poolskydd finns det att välja bland:
- Staket
- Nät
- Solfolie
- Poolöverdrag med stroppar
- Manuellt poolöverdrag som går i spår
- Automatiskt poolöverdrag som går i spår
- Lamelltäckning
- Poolguard
- Lås- och skjutbart pooltak
- Plåtar
Staket
Om: Ett minst 90 centimeter högt staket med maximalt 9 centimeter mellan spjälorna. Barn ska varken kunna kan klättra över eller krypa under staketet (högst 5 centimeter mellan mark och staket). Grinden ska ha säkerhetsbeslag som barnen inte kan öppna, den ska öppnas utåt och vara självstängande.
Fördelar: Billigt, enkelt att montera, många valmöjligheter utseendemässigt.
Nackdelar: Tar upp mycket blickfång på tomten, mindre säkert än skydd som täcker poolen, djur kan hoppa över/krypa under/ta sig igenom och drunkna i poolen (exempelvis rådjur, grodor, skadedjur mfl), håller inte borta smuts, hjälper inte till att hålla värmen i poolen, trästaket kräver regelbundet underhåll.
Cirkapris: Varierar kraftigt beroende på material. Glas till glasräcke finns exempelvis att köpa för cirka 1 300 kronor/löpmeter
Nät
Om: Enklaste formen av skydd över själva poolen är ett nät. Maskvidden får då maximalt vara 5 centimeter och skyddet ska hålla för att gå på.
Fördelar: Billigt, skyddar från att barn, vuxna och större djur kunna trilla i.
Nackdelar: Håller inte borta smuts, hjälper inte till att hålla poolens temperatur, du kan inte bada under det, skyddar inte från smådjur som ramlar i och drunknar, ytan är ändå täckt av vatten.
Cirkapris: Från 4 000 kronor
Solfolie
Om: Ett slags isolerande värmeduk som placeras på vattenytan men som saknar säkerhetsfunktion vilket gör att du ändå måste ha ett staket eller liknande som hindrar barn från att trilla i och drunkna. Tjockleken på duken mäts i micron, det vanliga är 300, 400 eller 500 micron.
Fördelar: Billigt, isolerande funktion, minskar avdunstning och förbrukning av kemikalier.
Nackdelar: Eftersom det ligger i poolen och inte täcker kanterna är det inte lika bra på att hålla borta smuts och småkryp som skydd som går över kant, ingen luftficka mellan vatten och skydd ifall någon skulle hamna under, ingen säkerhet.
Cirkapris: 200-400 kr/löpmeter (beräknat på 4 meter bred duk, 400 micron).
Poolöverdrag med stroppar
Om: Det här är en vanlig variant av ett manuellt täckande överdrag, ett slags kraftigare presenning. Enligt Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap ska du inte använda en vanlig presenning då den inte är tillräcklig. Det finns både modeller som släpper igenom vatten och de som är täta. Vissa har aluminiumstänger inuti som förstärker konstruktionen. Tänk på att fundera igenom stroppvalet, det finns både modeller som du kan slå i fötterna i och nedsänkta modeller som är lite dyrare.
Fördelar: Billig lösning, isolerande förmåga (de täta), täta kan ofta även användas under vintern som skydd, håller borta smuts, minskar avdunstningen och förbrukningen av kemikalier
Nackdelar: När det regnar på täta överdrag bildas vattenpölar på dem som måste pumpas bort innan du kan dra av det (om du inte har dräneringsnät på kortsidan), täta överdrag är också tyngre än de otäta vilket gör dem tyngre att dra på/av, tidskrävande att fästa och lossa (inget för den som vill ta ett snabbad då och då).
Cirkapris: Från 15 000 kr (beräknat på 3x6 meter med aluminium i). Från 4 500 kr (beräknat på 3x6 meter enbart duk utan ribbor).
Manuellt poolöverdrag som går i spår
Om: Ett skydd som löper i spår längs kanterna och som dras ut manuellt, ofta med ett rep eller liknande. Spårfunktionen gör att du slipper arbetet med att fästa skyddet i en mängd stroppar. De har vanligen aluminiumstänger inuti som förstärker och gör att både vuxna och barn kan gå på det, men det finns även billigare varianter utan ribbor.
Fördelar: Du slipper arbetet med att fästa skyddet i stroppar, det skyddar mot smuts och smådjur, vissa modeller isolerar, minskar avdunstningen och förbrukningen av kemikalier.
Nackdelar: Spår av sämre kvalitet får snabbt usel funktion/går sönder och det blir jobbigt att dra av/täcka poolen.
Cirkapris: Från 8 000 kronor (beräknat på 3x6 meter utan ribbor).
PVC-duk som går i spår. Foto: Folkpool
Automatiskt poolöverdrag som går i spår
Om: Ett skydd som löper i spår längs kanterna och som rullas in och ut automatiskt med pumpen eller annan anordning. De har vanligen aluminiumstänger inuti som förstärker och gör att både vuxna och barn kan gå på det.
Fördelar: Du slipper dra ut/täcka poolen manuellt, du slipper arbetet med att fästa skyddet i stroppar, det skyddar mot smuts och smådjur, vissa modeller isolerar, minskar avdunstningen och förbrukningen av kemikalier.
Nackdelar: Spår av sämre kvalitet får snabbt usel funktion/går sönder och det blir jobbigt att dra av/täcka poolen.
Lamelltäckning
Om: Ett poolskydd som ligger i poolen. Det finns dock lite olika sorter med olika kvalitet och styrka, exempelvis luftfyllda eller inte luftfyllda lameller, så du måste jämföra dem sinsemellan. Vissa klarar exempelvis vintertäckning medan andra inte gör det. Vissa rullas upp på ovansidan, och andra i poolen.
Fördelar: Motor rullar enkelt upp skyddet, isolerar poolen när skyddet är på, väljer du sollameller har de även fördelen att de hjälper till att värma upp poolen.
Nackdelar: Eftersom det ligger i poolen och inte täcker kanterna är det inte lika bra på att hålla borta smuts och småkryp, du kan inte bada under det, ingen luftficka mellan vatten och skydd ifall någon skulle hamna under (vilket dock inte ska kunna hända om skyddet används korrekt).
Cirkapris: Från 40 000 kronor (beräknat på 3x6 meter).
Poolguard
Om: Ett poolskydd som består av PVC-belagd polyamidväv med tvärgående vantstag i aluminium. Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP har testat och typgodkänt det här skyddet, men certifikatet har idag passerat giltighetsdatumet som var satt till 2009. Skyddet uppges klara vikten från både barn och vuxna. Det veckas ihop vid stängning och hänger sedan ner i poolen, detta gör att inget sticker upp över sargen men också att du får hålla vattennivån cirka 5 centimeter lägre. Öppnas och stängs med vred och tillhörande säkerhetsnyckel.
Fördelar: Använder poolens cirkulationspump för automatisk öppning och stängning så du slipper dra skyddet själv, har en isolerande effekt som gör att poolen behåller värmen bättre när skyddet är på, håller borta skräp när skyddet är på, barnsäker låsning, dräneringshål för att hålla borta vattenpölar, minskar avdunstningen och förbrukningen av kemikalier
Nackdelar: Du kan inte bada under det, fungerar inte som vinterskydd
Cirkapris: Från 40 000 kr (beräknat på 3x6 meter med automatik)
Lås- och skjutbart pooltak
Om: Ett pooltak gör att du, till skillnad från poolskyddet, kan använda poolen även när den är under skydd. De finns i olika höjd och till såväl små som stora pooler. Ju större pooltak och ju exklusivare material desto dyrare blir det. Ett lågt tak av kanalplast för en mindre pool är såklart dyrare än ett designtak som du kan möblera under och gå raklång. Tänk på att köpa ett som är anpassat för nordiskt klimat och som klarar snömängderna i din snözon.
Fördelar: Du kan bada under skydd när det regnar eller blåser kraftigt, det håller borta smuts, du slipper sopa av skräp från taket varje gång du ska öppna det (jämfört med poolskydd), växthuseffekt - det hjälper till att värma upp poolen när det är varmt och gör att poolen bättre behåller värmen när det är lite kyligare ute (förlänger badsäsongen), det finns ofta utrymme nog att förvara badprylar under samma tak, minskar avdunstningen och förbrukningen av kemikalier.
Nackdelar: Kan kräva bygglov, tar upp mycket blickfång i trädgården, dyrt.
Cirkapris: Från 45 000 kronor (beräknat på 3x6 meter).
Plåtar
Om: Ett plåtskydd som vanligen är varmgalvaniserat för att inte rosta. Det skyddar poolen under vinterhalvåret och är då självbärande, men det är knappast ett alternativ under sommaren när du använder poolen eftersom den är tung och kräver två man för att lyfta av och på.
Fördelar: Lång livslängd, bra för vintertäckning, hög säkerhet.
Nackdelar: Otymplig.
Cirkapris: Från 7 000 kr (beräknat på 3x6 meter).
Pris och offerter på poolskydd
Priserna på poolskydden i artikeln är cirkapriser räknat från det lägsta priset vi har kunnat hitta. Dock varierar priserna med tiotusentals kronor beroende på storleken på skyddet, materialval, kvalitet, tillverkare, isoleringsförmåga, tjocklek med mera. Begär offerter från flera och glöm inte att räkna in frakten - som även den varierar beroende på var i världen skyddet skickas från, dess storlek, tyngd med mera.
Välj den typ av pooltäckning som du anser passar din pool och dina krav bäst - räkna även in delar så som formen på poolen samt eventuell trappa och stege, då dessa kan minska antalet poolskydd som går att använda - och ta sedan in offerter från flera återförsäljare. Be dem även specificera frakt.
Att tänka på:
- Poolskyddet ska fungera med formen på din pool.
- Poolskyddet ska fungera med en eventuell trappa och/eller trappstege.
- Poolskyddet ska fungera med eventuella tillbehör som t ex Jetstream.
- Ska skyddet isolera?
- Klarar poolskyddet vårt nordiska klimat och snömängden i din snözon?
Sämre säkerhet med staket
Staket har i forskning visat sig vara ett sämre val ur säkerhetssynpunkt.
- Vi gjorde ett forskningsprojekt för något år sedan där vi tittade på staket och liknande barriärer. Det vi kom fram till var att när barnen når en viss ålder så klättrar de över staketet oavsett hur det är utformat, säger Erica Waller hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
Hon rekommenderar därför ett ordentligt poolskydd. Poolguard har tidigare varit det enda typgodkända poolskyddet. Idag har dock certifikatet gått ut.
- Alla certifikat har en begränsad giltighetstid eftersom regler och krav förändras med tiden, förklarar Erica Waller.
Poolguard behöver därför inte nödvändigtvis vara säkrare än de andra skydden. Idag finns heller ingen dedikerad standard för poolskydd, bara ganska övergripande information i standarden EN15288.
- Arbetet inom den europeiska standardiseringsgrupp som arbetade med standarder för offentliga pooler och som skulle ta fram en standard för poolskydd påbörjade detta arbete men det lades sedan ned av olika skäl och jag har inga uppgifter om och när det kan tänkas starta upp igen. För privata pooler finns inget standardiseringsarbete på gång heller just nu för poolskydd, säger Bodil Möller som är projektledare hos SIS Swedish Standards Institute.
Således finns det ingen märkning du kan gå efter när du ska välja skydd. Istället bör du höra dig för kring andra som skaffat poolskydd om vad de rekommenderar och vad deras erfarenheter är.
Täckande poolskydd flera fördelar
Tänk på att ett täckande poolskydd eller pooltak har flera fördelar gentemot staketet: de håller borta smuts, isolerar och minskar avdunstning samt värmeförlust.
Just avdunstningsfaktorn är intressant ur ett ekonomiskt perspektiv. När vattnet avdunstar från ytan måste nytt vatten tillsättas - kallvatten - och det vattnet måste i sin tur värmas upp. Således försvinner värme från poolen och det blir en större kostnadspost i uppvärmningskalkylen.
Men ett täckande poolskydd gör att vattnet stannar kvar i poolen, vissa kan till och med bidra till att värma upp poolen. Ett pooltak skapar till exempel en växthuseffekt.
Således kan det vara värt att investera i ett ordentligt poolskydd.
Kommentarer
4