Ovanmarkspool – stor köpguide
Vill du kunna ta ett dopp på tomten så är en ovamarkspool ett av de billigare alternativen. Men det finns en lång rad olika modeller, mer eller mindre beständiga. Dessutom är det viktigt att du har koll på alla kringkostnader. Läs vår stora köpguide för att få bättre koll.
En ovanmarkspool är kort och gott en pool som du placerar på marken, den är alltså inte (i alla fall majoriteten av modellerna på marknaden) konstruerad för att grävas ned.
Ovanmarkspoolen har fördel i att den inte kräver särskilt mycket förberedande arbete innan du kan börja bada i den. Dessutom klarar de allra flesta att installera den på egen hand.
Det finns dock olika slags ovanmarkspooler, både vad gäller material, storlek och form. Det finns exempelvis både runda, oktagonformade och rektangulära modeller. Det finns de som är av stål och de som är av plast - det finns till och med modeller med träblock. Vidare kan de bestå av en kombination där själva poolduken (liner) är av plast medan konstruktionen som håller den på plats består av stålben och en stålram.
Nackdelen med de enklare ovanmarkspoolerna är att de inte håller lika länge som de mer robusta modellerna tänkta för permanent installation, och att det förstås inte ser lika stilrent ut med en pool på backen såsom det gör när man har den nedgrävd. Det finns dock de som bygger in sin ovanmarkspool i en förhöjd altan så att den ger ett nedgrävt intryck.
Köpa ovanmarkspool
När du ska köpa en ovanmarkspool bör du först fundera igenom hur mycket den kommer att användas. Är det första gången ni skaffar pool, och du är osäker på om det är något för er, så kan det vara bra att välja en lite billigare modell och se hur mycket det badas i den. Ska du däremot bygga in den i en trall är det bättre att välja en mer robust modell så att du vet att den håller länge.
De allra enklaste modellerna består av en PVC-duk som hålls på plats av stödben. De mer robusta modellerna har hela väggsektioner som man fäster samman och sedan klär med liner.
Har du tänkt att delvis sänka ner poolen i marken finns det ovanmarkspooler som är konstruerade för att klara detta, men då framgår det hos tillverkaren, samt vilka krav som måste uppfyllas.
Storlek och form är också viktiga faktorer. Vill du kunna simma i poolen bör du välja en avlång modell, dessa brukar börja i 3x6 meter som storlek och uppåt.
Fundera även igenom var du tänkt placera poolen (innan du bestämmer dig för en viss modell). Det är viktigt att hela poolen står i våg, på ett fast underlag, och på en plats där du har tillgång till både tillförsel av vatten och korrekt tömning av poolen. Det bör även finnas el i närheten eftersom du ska koppla in ett reningssystem och eventuellt även belysning.
Tillbehör till ovanmarkspool - Underhåll
Utöver själva poolen är det viktigt att du ser till att vattnet håller sig fräscht, att du kan ta dig i och ur poolen samt att den är säker så att ingen riskerar att trilla i den när den inte används. Till vissa poolmodeller medföljer stege och överdrag, en del har till och med reningssystem inkluderat i priset. I andra fall måste sådant köpas till separat.
De flesta väljer att rena poolen med hjälp av en poolpump och ett sandfilter. Pumpen cirkulerar vattnet genom sandfiltret så att smuts och dylikt rensas bort från badvattnet.
Utöver pump och filter använder man klor för att hålla badvattnet fritt från bakterier. Du kan även använda pH-stickor för att se om du behöver tillföra annat kem för att få till en bra vattenmiljö, om vattnet exempelvis är för surt kan detta skada ditt mekaniska reningssystem, är det istället för basiskt (högt pH) blir det grumligt och du får sämre verkan på kloret. Bra pH anses generellt ligga mellan 7.2-7.6. Andra exempel på sådant du kan behöva åtgärda är alkalinitet, kalciumhårdhet, järn mm.
Nästa tillbehör de flesta tittar på är ett poolskydd. Det är på ditt ansvar att ingen kan ramla i och drunkna i poolen när den inte är under uppsikt. Ovanmarkspooler har ofta poolskydd som kan köpas till i form av en tjockare typ av presenning / matta som håller för att man belastar den.
Vill du ha varmt vatten finns det poolvärmare, både med och utan solcellslösningar. De mer komplexa installationerna brukar man köpa till pooler som är tänkta att stå på platsen permanent eftersom det dels innebär en högre initial kostnad, dels kräver mer installationstid och kunskap.
5 exempel på ovanmarkspool
Här listar vi fem olika typer av ovanmarkspool för att visa på diversiteten i utbudet av pooler som är tänkta att placeras direkt på backen.
Exit Stone Pool med tak
Om: Rektangulär pool konstruerad av stålram med duk i
Pris: 17 469 kr
Storlek: 4x2 m, höjd 1,22 m
Installation: Ovan mark. De vertikala metallbenen förs igenom dukens fästen. Toppramen monteras ihop och metallbenen fästs i den.
Folkpool Garden 3,9
Om: Oktagonformad pool konstruerad av plywoodskivor
Pris: 28 900 kr
Storlek: 3,9 m, höjd 1,2 m
Installation: Ovan mark eller delvis nedgrävd. Plywoodskivorna monteras ihop med hörnbeslag, och sedan förstärks konstruktionen med kortlingar. Du sågar själv upp hål för bräddavlopp, inlopp och eventuell belysning.
Riopool Rio Oval
Om: Oval markpool konstruerad av komposit och stål. Hålls på plats av nedgrävda balkar istället för stöttor på sidorna.
Pris: 79 750 kr
Baddjup: 1,2 m
Installation: Ovan mark, delvis nedgrävd, helt nedgrävd. Poolen har konsoler och bottenplatta som ska monteras ihop först. Därefter monteras kompositskivorna (poolväggarna), och slutligen fästs liner, bräddavlopp mm.
Bestway Steel Pool Pro
Om: “Rund” pool konstruerad av plastduk och metallben
Pris: 1 599 kr
Baddjup: 0,75 m
Installation: Ovan mark. Metallbenen monteras ihop till en stomme som PVC-duken vilar mot.
Swim & Fun Santorini Pool XL
Om: Rund pool konstruerad av heltäckande stålväggar med liner på insidan
Pris: 7 900 kr
Storlek: 4,6 m i diameter, höjd 1,2 m
Installation: Ovan mark. Först monteras bottenskenor som stålpoolväggarna sedan fästs i. När detta är gjort och alla skruvar är täckta med förseglingstejp fäster man linern.
Installera ovanmarkspool
Det du behöver är en jämn yta att ställa den på. Ytan bör inte bestå av material som kan skada poolbotten. I många fall kan det vara bra att gräva bort 15-20 centimeter på ytan som den placeras på och lägga markduk samt fylla med ett lager grus och sedan sand. På så vis får du en stabil yta där det inte kan krypa upp rötter och vassa stenar som kan ta sig igenom poolduken. Marken undertill ska vara fast.
Poolen ska stå på en jämn yta för att du ska få en horisontell vattennivå så att poolväggen inte snedbelastas och tar skada när du fyller upp poolen med vatten, ytan ska vara i våg. Den ska även dränera bort vatten så att vattnet inte ansamlas på utsidan av poolen.
Cellplast (frigolit) under för att isolera
Vissa väljer att lägga cellplast (frigolit) under för att isolera poolbotten mot marken och på så vis behålla mer värme. Mest värme försvinner dock ovanifrån så om du tänkt värma upp vattnet, och är mån om att minska på uppvärmningskostnaden, kan det vara bra om poolskyddet du införskaffar är isolerat.
Hur själva monteringen av poolen går till varierar mellan olika modeller. Vissa modeller har hela stålväggar som hakas i varandra. Andra består av en ram med ben (ungefär som på en studsmatta) som du först monterar ihop och sedan placerar en duk mot. Se instruktionerna för just den modell som du har köpt.
Kommentarer
5