Test: Vi testar 12 lövblåsar
Vi har testat 12 lövblåsar, både batteri-, nät- och bensindrivna. Vilken lövblås som är bäst beror på hur din trädgård ser ut, men också på din fysik och dina personliga preferenser. En expert berättar hur du tar hand om löven kretsloppsanpassat med lövblås och gräsklippare.
Det moderna, effektiva och kretsloppsanpassade sättet att ta hand om höstlöven är att blåsa fram dem i en hög med en lövblås och sedan köra över dem (läs mala ner löven) med en vanlig gräsklippare försedd med gatorknivar. Då återgår lövens näring till gräsmattan. Hörselskydd och skyddslasögon ska vara på när du blåser, för att undvika skador.
Byggahus.se testade 12 lövblåsar, vissa av dem ute i Alnarpsparken och där träffade vi på trädgårds-och arboristläraren Björn Vollbrecht vid Hvilan utbildning. Han menade att man idag vet bättre än att frakta bort löv fulla av näring för att sedan påföra konstgödsel.
– Att räfsa och kasta löven känns omodernt. Vi blåser fram löven, bort från trädstammar, rabatter, häckar och buskage. Sedan kör vi över lövhögarna med en gräsklippare försedd med gator-knivar. På så sätt återgår näringen till gräsmattan och kretsloppet, säger Björn Vollbrecht.
Du kan ta hand om höstlöven kretsloppsanpassat som proffsen där hemma. Det fungerar att byta ut knivarna på en vanlig motorgräsklippare till gatorknivar, för att mala löven på snabbaste och enklaste sätt och återföra näringen till gräsmattan.
Välja rätt lövblås
Men vilken lövblås ska man då välja? Vår test av lövblåsar visade att det är så pass stor skillnad mellan en batteridriven, nätdriven och en bensindriven lövblås att de knappt är jämförbara. Alla testade lövblåsar fungerade för att blåsa bort och blåsa ihop löv på olika underlag. Skillnaden låg i hanterbarheten och hur lätt maskinen var att kontrollera.
Batteridriven lövblås för mindre trädgård
För det första har valet av lövblås med storleken och formen på din trädgård att göra. Till en liten villaträdgård är det smidigast med någon av de små batteridrivna lövblåsarna. Den typen av lövblås kan även en mindre stark person i familjen använda.
Vår testpanel utsåg lövblåsen Bosch ALB 36 Li till vinnare i den batteridrivna kategorin. Den är lagom kraftfull i den lilla trädgården, munstycket fungerar bra även i rabatter. Den är lätt att bära och har lägre ljudvolym än många andra modeller. Om bärrem medföljt hade betyget blivit ännu högre.
Nätdriven lövblås – slipp ladda
En nätdriven lövblås är för dig som vill komma undan problemet med att ladda batteriet när det tar slut efter 10-60 minuter. Men var beredd på att sladden är i vägen och ramlar ur med jämna mellanrum.
Till Bäst i test av de nätdrivna lövblåsarna utser testpanelen Black & Decker GW3031B. Den har bra tvåhandsgrepp på både blås- och sugfunktionerna. Sugförmågan är kraftig och tar snabbt upp våta löv från gräsmattan. Steglöst reglage gör att den även fungerar i rabatter. Bärremmen och tvåhandsfattningen avlastar ryggen vid användning. Enkel och bra manual. Det enda minustecknet blir för sladden, som begränsar arbetsytan.
Bensindriven lövblås för stora trädgården
Till en stor parkliknande trädgård räcker inte en liten batteridriven lövblås långt. Du behöver rejälare doningar och då är det en bensindriven lövblås som gäller. Men för att hantera den bensindrivna lövblåsen gäller det att du har rätt fysiska förutsättningar, för den maskinen är tung, kraftull och svårare att kontrollera. Dessutom är det inte fel att ha en viss motorvana, eftersom det är ungefär som att ha med en motorgräsklippare att göra. Du ska ha rätt bensin och tumme med choken.Testpanelen efterlyser dock bärremmar till de bensindrivna lövblåsarna. Det skulle underlätta arbetet enormt mycket.
Till Bäst i test av de bensindrivna utsåg vi Husqvarna 525 BX. Den har fler fördelar än de andra; den är lätt att starta och hålla i handen, har bra och enkla reglage som är lätta att hantera under gång. Blåset är kraftigt, men trots det har den en acceptabel ljudnivå. Manualen är tydlig och lättfattlig.
Läs också: Bensindriven lövblås från Jula
Så utförde vi testet av lövblåsar
Vi samlade ihop ca 175 liter löv som fyllde ca 1,5 säck. Vi strödde ut löven på gräs, stensatt yta, respektive singel i en liten villaträdgård. Det finns många rum i trädgården, indelade med häckar och planteringar. De bensindrivna lövblåsarna var alltför kraftfulla för att använda i den trädgården. När vi startade den bensindrivna lövblåsen så blåstes alla löv bort, in till grannen helt okontrollerat. Därför gick vi över till att testa de bensindrivna i Alnarpsparken. Där fanns större ytor, mer löv, bokollon och kvistar.
Filmklippet visar hur vi utförde testet av lövblåsar.
Vi testade hur effektiva, hanterbara och smidiga var och en av lövblåsarna var för att:
- Blåsa bort löven, dvs förflytta dem genom att fösa dem framför sig.
- För att blåsa ihop löv i en hög på ett kontrollerat sätt.
- Båda dessa funktioner testades på gräs, stenbelagd yta samt grus.
Vi satte betyg 1-5 på var och en av dessa funktioner, där 5 är bäst.
Vi mätte hur mycket lövblåsarna bullrade med hjälp av appen Buller utgiven av Arbetsmiljöverket. Telefonen hölls i öronhöjd på testaren med lövblåsaren igång.
Vi satte ett sammanfattande betyg 1-5 baserat på ovanstående punkter.
Alla resultat redovisas i tabellen längst ner i denna artikel.
Vårt omdöme om lövblåsen som produkt
Det samlade omdömet från vår testpanel om lövblåsen som produkt är att den inte är någon harmonisk maskin, utan en ganska störig sådan. Det är inte en njutning att gå ut i den klara höstluften och blåsa löv, som det kan vara att kratta löv på det gamla hederliga sättet. Lövblåsen låter mycket, du är orolig för att störa grannarna, orolig att få saker i ögonen. Men om du är en person som gillar maskiner, vill att lövsamlandet ska gå snabbt, då kan en lövblåsare vara något för dig.
Suga upp löv med en lövblås – en onödig funktion
Tre testade modeller hade sugförmåga. Vår testpanel upplevde det obehagligt att suga löv, det lät som att lövblåsen skulle explodera. Den malde löven, men restprodukten var för stor för att bara hälla ut på gräset. Det känns onödigt att suga upp löven med lövblåsen, det går snabbare att samla upp löven för hand. Om du har en lövblås med sugfunktion blir det fler saker att förvara och det tar tid att bygga om maskinen.
Välj lövblås efter trädgård och dina fysiska förutsättningar
Storlek och form på trädgården har stor betydelse för valet av lövblås.
Vårt test visade att en batteri- eller nätdriven lövblås passar för den lilla villaträdgården, medan den som har en stor trädgård med stora mängder löv att hantera och tillräckligt stor motorvana och muskelkraft förmodligen blir mest nöjd med en bensindriven lövblås.
Batteridrivna lövblåsar
Med en batteridriven lövblås känner du inte dig begränsad, utan den är smidig att bära runt och arbeta med. En batteridriven lövblås är inte lika högljudd som den bensindrivna. Nackdelen med de batteridrivna lövblåsarna var att batteriet tog slut efter en tid. Längst batteritid hade Wolf-Garten 24B, ca 60 min, och kortast Stiga SBV48AE, 20 min.
Batteriet väger också en del, t ex kändes Stiga SBV48AE med sina 5 kg onödigt tung. Lilla Stihl BGA45 och lilla Bosch ALB36LI var de lövblåsare som var lättast och därmed smidigast att arbeta med. En lätt lövblås kan du luta ut från kroppen utan problem, men mycket beroende på dina egna fysiska förutsättningar. Stihls lilla BGA45 hade ett inbyggt batteri inbyggt i maskinen, det gjorde att den blev lättare. Nackdelen med lilla Stihl var att de har varit lite väl ambitiösa med säkerheten. Det behövdes en aktiveringsnyckel för att starta, typiskt en sak som kan komma bort.
För- och nackdelar med batteridrivna lövblåsare:
+ Relativt lätt
+ Smidig att bära runt pga relativt lätt och avsaknad av sladd
+ Lätt att kontrollera i en liten trädgård
+ Inte så högljudd
- Måste laddas efter 20-30 minuter
Nätdrivna lövblåsar
En lövblås med sladd är enkel för att du bara kan plugga in och börja köra den utan strul med att ladda batterier eller fylla på bensin. Problemet är bara att sladden sedan drar runt löven du har blåst ihop. Vår testpanel upplevde att sladden fastnar överallt och är i vägen. Flera gånger trillade sladden ut från maskinen när vi höll på att blåsa. De nätanslutna lövblåsarna hade bärrem, till skillnad från de bensindrivna och några av de batteridrivna lövblåsarna. Maskinen kändes därför inte tung.
För- och nackdelar med nätdrivna lövblåsar:
+ Behöver inte laddas eller fyllas med bensin
- Sladden är i vägen och försvårar arbetet
Bensindrivna lövblåsar
Våra testade bensindrivna lövblåsar vägde mellan 4 och 10 kg. Det är inga lätta pjäser att bära runt på. De gav ett kraftfullt blås som inte gick att kontrollera i en liten trädgård. Vår testpanel upplevde att de bullrade som jetplan. Vid mätning uppgick ljudnivån till mellan 94 och 104 decibel. Den bensindrivna lövblåsaren är för starka motormänniskor, den luktar fränt av bensin, den har choke, man får mata fram bränslet genom att trycka på en gummiknapp. Den passar att använda i större trädgårdar med stor gräsmatta och stora träd. Glöm inte att använda skyddsutrusning, dvs öronskydd och skyddsglasögon alt. hjälm med visir.
För- och nackdelar med bensindriven lövblås:
+ Kraftfull
+ Kan hantera stora mängder löv och stora ytor
- Bullrar
- Tung
- Strulig hantering med bensin
- Svår att kontrollera
- Att använda skyddsutrustning nödvändigt
Resultat Byggahus.se:s test av lövblåsar
Batteridrivna modeller
Stiga SBV48AE
Drivmedel | Batteri |
Batteritid | 20 min. |
Hanterbarhet |
Batteriet gör den baktung, belastar armen väldigt. |
Reglage | Bra med steglös reglering av blåsstyrkan. |
Blåsförmåga | Ingen uppgift i manualen |
Sugförmåga | Dålig |
Funktion: | |
-Blåsa bort löv från gräs | 3 |
-Blåsa bort löv från grus | 4 |
-Blåsa bort löv från plattor | 4 |
-Blåsa ihop löv | 4 |
-Suga upp löv | 2 |
Ljudnivå | 94 dB |
Ljudnivå (enl.manual) | 104 dB |
Uppsamlare storlek | 40 l |
Vikt | 5 kg |
Manual |
Oerhört svår att läsa. Saknar många uppgifter, har dålig översättning, ibland fel språk. |
Pris | 1 199 kr hos Jula (exkl batteri) |
Testpanelens betyg | 2 |
Testpanelens kommentar |
Den här lövblåsen fungerar i en liten trädgård, men rekommenderas endast på fria ytor. Den fungerar sämre i rabatter och blåsa bort löv intill häckar. Den dåliga sugförmågan, den höga ljudvolymen och svårläst manual drar dock ner betyget rejält. |
Bosch ALB36LI
Drivmedel | Batteri |
Batteritid | Ingen uppgift i manualen |
Hanterbarhet | Ingen bärrem, det är ett minus. |
Reglage | Praktiskt med steglöst reglage. |
Blåsförmåga | 70 m/s |
Sugförmåga | – |
Funktion: | |
-Blåsa bort löv från gräs | 4 |
-Blåsa bort löv från grus | 4 |
-Blåsa bort löv från plattor | 4 |
-Blåsa ihop löv | 3 |
-Suga upp löv | – |
Ljudnivå | 80 dB |
Ljudnivå (enl.manual) | 90 dB |
Uppsamlare storlek | – |
Vikt | 2,8 kg |
Manual | Bra och lättfattlig manual |
Pris | 1 244 kr (ink batteri) |
Testpanelens betyg | 4 |
Testpanelens kommentar |
Byggahus.se utser lövblåsen Bosch ALB 36 Li till vinnare i den batteridrivna kategorin. Den passar bra i den lilla trädgården, munstycket fungerar bra även i rabatter. Den är lätt att bära och har lägre ljudvolym än många andra modeller. Om bärrem medföljt hade betyget blivit ännu högre. |
Stihl BGA 45
Drivmedel | Batteri (inbyggt) |
Batteritid | Ingen uppgift i manualen |
Hanterbarhet | Lätt att hantera, låg vikt, bärrem behövs ej. |
Reglage |
Aktiveringsnyckel att sätta i, annars fungerar den inte, kan lätt tappas bort. Dessutom dödmanshand-grepp vid start. |
Blåsförmåga | 38 m/s |
Sugförmåga | – |
Funktion: | |
-Blåsa bort löv från gräs | 3 |
-Blåsa bort löv från grus | 3 |
-Blåsa bort löv från plattor | 4 |
-Blåsa ihop löv | 4 |
-Suga upp löv | – |
Ljudnivå | 80 dB |
Ljudnivå (enl.manual) | 87 dB |
Uppsamlare storlek | – |
Vikt | 2,1 kg |
Manual | Bristande tekniska data, full med varningar. |
Pris |
1 275 kr |
Testpanelens betyg | 3,5 |
Testpanelens kommentar |
Den här lövblåsaren har låg vikt, är lätt att ladda och har inbyggt batteri. Maskinen har låg ljudvolym, är lätt att hantera och har ett munstycke som fungerar bra i rabatter. Om manualen varit korrekt och aktivitetsnyckel ej behövts skulle den fått högre betyg av oss. |
McCulloch Li 40GB
Drivmedel | Batteri |
Batteritid | Ingen uppgift i manualen |
Hanterbarhet | Lätt att hantera, inte så tung. |
Reglage |
Enkla reglage, bra med “låsknapp”, man slipper hålla inne gasknappen hela tiden. |
Blåsförmåga | 50 m/s |
Sugförmåga | – |
Funktion: | |
-Blåsa bort löv från gräs | 4 |
-Blåsa bort löv från grus | 3 |
-Blåsa bort löv från plattor | 4 |
-Blåsa ihop löv | 3 |
-Suga upp löv | – |
Ljudnivå | 90 dB |
Ljudnivå (enl.manual) | 105 dB |
Uppsamlare storlek | – |
Vikt | 3,1 kg |
Manual |
Enkel att läsa, men viss info handlar om andra maskiner (häcksax tex) |
Pris | Okänt |
Testpanelens betyg | 3,5 |
Testpanelens kommentar |
Lövblåsaren är enkel att hantera och har bra funktion för att låsa blåsfunktionen i ett läge. Men maskinen känns lite för tung efter en stunds användande. Ljudvolymen är det som drar ner betyget. |
Husqvarna 436LiB
Drivmedel | Batteri |
Batteritid | 26 min. |
Hanterbarhet | Svår att hålla utan bärrem |
Reglage |
Lätta reglage, men svårt att “pricka rätt” på knapparna med handskar på. |
Blåsförmåga | 47 m/s |
Sugförmåga | – |
Funktion: | |
-Blåsa bort löv från gräs | 3 |
-Blåsa bort löv från grus | 4 |
-Blåsa bort löv från plattor | 4 |
-Blåsa ihop löv | 3 |
-Suga upp löv | – |
Ljudnivå | 87 dB |
Ljudnivå (enl.manual) | 97 dB |
Uppsamlare storlek | – |
Vikt | 3,7 kg |
Manual | Flera modeller i samma manual, lätt att läsa fel. |
Pris |
Okänt |
Testpanelens betyg | 3 |
Testpanelens kommentar |
Lövblåsaren fungerar bra på fuktiga löv och maskinen har två hastigheter på blåset ger valmöjlighet. Maskinen upplevdes dock som dålig ergonomisk utformad då armen trycks bakåt av lufttrycket och armen blir felbelastad. Bärrem saknas vilket gör att den känns tung efter en stunds arbete i trädgården och detta drar ner betyget. |
Wolf-Garten 24B
Drivmedel | Batteri |
Batteritid | 60 min. |
Hanterbarhet | Lätt att hantera, bra med bärrem. |
Reglage | Bra, har turboknapp för starkare blås. |
Blåsförmåga | Ingen uppgift i manualen |
Sugförmåga | – |
Funktion: | |
-Blåsa bort löv från gräs | 4 |
-Blåsa bort löv från grus | 3 |
-Blåsa bort löv från plattor | 4 |
-Blåsa ihop löv | 3 |
-Suga upp löv | – |
Ljudnivå | 87 dB |
Ljudnivå (enl.manual) | 86 dB |
Uppsamlare storlek | – |
Vikt | 2,9 kg |
Manual |
Inte kompletta uppgifter, inga tekniska specifikationer. |
Testpanelens betyg | 3,5 |
Testpanelens kommentar |
Den här lövblåsaren gör vad den ska och passar både i mindre och lite större trädgårdar. Reglagen är lätta att förstå och turboknapp finns för starkare blås. Bärremmen avlastar armar och rygg. Manualen är av dock av det sämre slaget, med knapphändiga uppgifter vilket dragit ner betyget. |
Nätdrivna modeller
Black & Decker GW3031BP
Drivmedel | El |
Hanterbarhet | Ergonomiskt utförande, lätt att bära, har bärrem. |
Reglage | Enkelt med steglöst reglage. |
Blåsförmåga | 116 m/s |
Sugförmåga | Kraftig och bra |
Funktion: | |
-Blåsa bort löv från gräs | 3 |
-Blåsa bort löv från grus | 2 |
-Blåsa bort löv från plattor | 5 |
-Blåsa ihop löv | 4 |
-Suga upp löv | 4 |
Ljudnivå | 94 dB |
Ljudnivå (enl.manual) | 104 dB |
Uppsamlare storlek | 50 l |
Vikt | 3,7 kg (blåsläge) - 4,9 kg (sugläge) |
Manual | Bra, tydlig och enkel att läsa |
Pris |
Okänt |
Testpanelens betyg | 4 |
Testpanelens kommentar |
Testpanelen utser Black & Decker GW3031BP till vinnare bland de nätdrivna lövblåsarna. Den har bra tvåhandsgrepp på både blås- och sugfunktion. Sugförmågan är kraftig och den suger snabbt upp fuktiga löv från gräsmattan. Steglöst reglage gör att den även fungerar i rabatter. Bärremmen och tvåhandsfattningen avlastar ryggen vid användning. Enkel och bra manual. Det enda minustecknet blir för sladden, som begränsar arbetsytan. |
Bosch ALS30
Drivmedel | El |
Hanterbarhet |
Ett plus för bärremmen, känns ergonomiskt rätt i handen, lutar lite framåt och är inte baktung. |
Reglage | Smidigt och enkelt reglage. |
Blåsförmåga | 50 m/s |
Sugförmåga | Starkt och bra. |
Funktion: | |
-Blåsa bort löv från gräs | 4 |
-Blåsa bort löv från grus | 3 |
-Blåsa bort löv från plattor | 4 |
-Blåsa ihop löv | 4 |
-Suga upp löv | 3 |
Ljudnivå | 94 dB |
Ljudnivå (enl.manual) | 100 dB |
Uppsamlare storlek | 45 l |
Vikt | 3,2 kg (blåsläge) - 4,4 kg (sugläge) |
Manual | Bra, enkel och informativ. |
Pris |
Okänt |
Testpanelens betyg | 3,5 |
Testpanelens kommentar |
Den här lövblåsen är lätt att hantera med smidiga och enkla reglage och har bärrem som avlastar ryggen och ger extra stöd vid arbetet. Funktionen för att suga upp löv får godkänt. Den här lövblåsaren skulle passa i stora trädgårdar om det inte varit för sladden! Den är i vägen, fastnar i växter och lossnar från kontakten. |
MTD BV2500E
Drivmedel | El |
Hanterbarhet |
Bra med grepp för båda händerna, bra med bärrem. |
Reglage | Enkla reglage, lätta att hantera under gång. |
Blåsförmåga | Ingen uppgift i manualen |
Sugförmåga | Inte så bra. |
Funktion: | |
-Blåsa bort löv från gräs | 4 |
-Blåsa bort löv från grus | 2 |
-Blåsa bort löv från plattor | 4 |
-Blåsa ihop löv | 3 |
-Suga upp löv | 2 |
Ljudnivå | 92 dB |
Ljudnivå (enl.manual) | 90 dB |
Uppsamlare storlek | |
Vikt | 3,5 kg |
Manual | Saknar tekniska specifikationer! |
Pris |
Okänt |
Testpanelens betyg | 2 |
Testpanelens kommentar |
Lövblåsaren är enkel att hantera, har bra tvåhandsgrepp och bärrem som avlastar ryggen vid arbete. Sugförmågan är dock inte tillräckligt bra för att suga upp löv samt att manualen saknar tekniska specifikationer, vilket drar ner betyget rejält. Liksom med de andra nätdrivna lövblåsarna är det jobbigt när sladden kommer i vägen, fastnar i buskar och kontakten åker ur. |
Bensindrivna modeller
MTD MT32
Drivmedel | Bensin |
Hanterbarhet |
Ryggburen, ger bra ergonomisk arbetsställning. Långt rör så att man slipper böja sig. |
Reglage |
Ok reglage. Startas på marken innan den sätts på ryggen. Bra vid längre arbetspass då ryggen inte blir snedbelastad. |
Blåsförmåga | 67 m/s |
Funktion: | |
-Blåsa bort löv från gräs | 4 |
-Blåsa bort löv från grus | 2 |
-Blåsa bort löv från plattor | 3 |
-Blåsa ihop löv | 4 |
Ljudnivå | 104 dB |
Ljudnivå (enl.manual) | 98 dB |
Vikt | 10 kg |
Manual |
Bra och tydlig för montering och drift, men tekniska specifikationer saknas. |
Tankvolym | 0,9 l |
Pris |
Okänt |
Testpanelens betyg | 3,5 |
Testpanelens kommentar |
Den här lövblåsaren är inget för den lilla eller medelstora trädgården, den passar bäst i parker. Den är ryggburen och bra vid längre arbetspass då ryggen inte blir snedbelastad. Däremot är den väldigt tung och har mycket hög ljudvolym eftersom motorn sitter nära öronen, vilket drog ner betyget. |
Stihl BG 56
Drivmedel | Bensin |
Hanterbarhet |
Lätt att hälla i bensinen, locket lite svårt att få tätt. |
Reglage |
Bökig att starta, men väl igång är reglagen enkla att hantera. |
Blåsförmåga | 60 m/s |
Funktion: | |
-Blåsa bort löv från gräs | 4 |
-Blåsa bort löv från grus | 3 |
-Blåsa bort löv från plattor | 4 |
-Blåsa ihop löv | 3 |
Ljudnivå | 100 dB |
Ljudnivå (enl.manual) | 104 dB |
Vikt | 4,1 kg |
Manual |
Svår att hitta rätt i, beskriver många olika modeller på samma gång. |
Tankvolym | 0,54 l |
Pris |
3 289 kr |
Testpanelens betyg | 3 |
Testpanelens kommentar |
Svårt att hitta rätt i manualen då den beskriver många modeller på samma gång. Blåsröret var svårt att montera på. Krånglig att starta men väl igång är reglagen enkla att hantera. |
Husqvarna 525 BX
Drivmedel | Bensin |
Hanterbarhet | Lätt att hantera, om än lite tung. |
Reglage |
Bra reglage som var lätta att hantera under gång. |
Blåsförmåga | 70 m/s |
Funktion: | |
-Blåsa bort löv från gräs | 4 |
-Blåsa bort löv från grus | 3 |
-Blåsa bort löv från plattor | 4 |
-Blåsa ihop löv | 4 |
Ljudnivå | 96 dB |
Ljudnivå (enl.manual) | 92 dB |
Vikt | 4,5 kg |
Manual | Tydlig och bra. |
Tankvolym | 0,45 l |
Pris | 4 890 kr |
Testpanelens betyg | 4 |
Testpanelens kommentar |
Vi utser Husqvarna 525 BX till vinnare i kategorin bensindrivna lövblåsare eftersom den är lätt att hålla, har bra reglage som är lätta att hantera under användning samt att den har en tydlig och bra manual. Som de andra bensindrivna har den kraftig blåsfunktion och passar bäst för stora ytor. |
Kommentarer
36