Test häcksax
En häcksax ska vara kraftfull nog att klippa tjocka grenar och vara skön att arbeta med i olika positioner under en längre tid. Vi har testat 12 häcksaxar och hittat några som är riktigt bra.
Det finns mycket att ta ställning till när du ska köpa en häcksax. Ska du köpa en batteri- eller sladdriven? Vilken svärdlängd ska häcksaxen ha? Vilken är skönast att arbeta med och vad får den kosta? Vi testade 12 häcksaxar och utsåg häcksaxen som är bäst i test.
Hur är den optimala häcksaxen?
Merparten av häcksaxarna i det här testet är i obalans. Tillverkarna verkar ha svårt att hitta en balans mellan styrka och ergonomi. De är antingen för svaga och har bra ergonomi, eller så är de kraftfulla - men har då dålig viktbalans och är jobbiga att arbeta med. Vi gjorde vårt bästa att hitta häcksaxarna som har det bästa av båda världar: kraftfulla och ergonomiska maskiner.
En bra häcksax ska vara kraftfull nog att kunna skära av grova grenar och kunna göra djupa intag i en häck. Under vårt testande tyckte vi att häcksaxarna med långa och vinklade knivar var de som klippte bäst. Ett exempel på en häcksax med utmärkt knivdesign är Stihl HSA 56. Den har en ovanlig form på sina knivar som verkar vara till nytta när den ska klippa både grövre och mindre grova grenar, vilket den gör väldigt effektivt.
En bra häcksax ska också ha bra viktfördelning och vara bekväm att lyfta högt när man klipper ovansidan av häcken. Vi tycker att häcksaxarna som fördelar vikten lika över höger och vänster hand var skönast att arbeta med. Viktfördelningen spelar större roll för ergonomin än själva totalvikten. Häcksaxen Ryobi RHT1851R20F och Bosch AdvancedHedgecut 36 är maskinerna med bäst ergonomi i det här testet.
Att ha ett långt svärd på häcksaxen är både en fördel och en nackdel. Med ett långt svärd behöver man inte sträcka på sig lika mycket för att nå till häckens botten och över till andra sidan häcken. Nackdelen med ett långt svärd är att maskinen blir tyngre och mindre hanterbar. Vi tycker att ett svärd på ungefär 50-55 cm är en bra längd för att man ska ha bra räckvidd, utan att maskinen blir klumpig.
Batteridrivna häcksaxar är överlägsna sladdrivna, kom vi fram till. I det här testet har vi med två sladdrivna maskiner från Bosch, en liten och en stor. De låter båda mycket mer än de batteridrivna maskinerna från Bosch, utan att ha märkbart bättre prestanda. Sedan har de den självklara nackdelen att man måste dra runt en förlängningssladd i trädgården. De batteridrivna maskinernas drivtid räcker alla för att klippa ordentligt mycket häck. När man är färdig sätter man bara batteriet på laddning, så är den redo att användas nästa gång man behöver den.
Klipptips: Klipp häcken så att den är något smalare upptill för att se till att alla delar av häcken får lika mycket sol.
Testmetod - Så testade vi häcksaxar
Vi testade häcksaxarna på ligusterhäckar, bokhäckar och träd. En ligusterhäck är tätvuxen och väldigt formbar, vilket gav oss möjligheten att testa formklippning och kraftfullhet när vi klippte djupt in i den täta häcken. Bokhäcken vi testade att klippa var hög, vilket gjorde att vi fick testa hur det är att klippa med maskinerna högt uppe. Vi testade också häcksaxarnas kraftfullhet genom att klippa tjocka grenar på övervuxna träd.
Testade modeller av häcksaxar
Ryobi RHT1851R20F
En välbalanserad maskin som både klipper bra och är skön att arbeta med. Har ett justerbart handtag som går att vinkla 45 och 90 grader för bekvämare klippning av häckens sidor. På svärdets ovansida finns ett blad som Ryobi kallar Hedge Sweep, som puttar undan grenarna och löven på ovansidan av häcken när du klipper. Låg vikt och låg ljudnivå är också ett plus. Mycket häcksax för pengarna och blir därför testets vinnare. (Läs mer i resultat)
Klippning: 5 av 5
Kraftfullhet: 4 av 5
Ergonomi: 5 av 5
Betyg: 4,5 av 5
Stihl HSA 56
Pris: 1 789 kr
En kraftfull maskin som klipper riktigt bra. Knivarna på svärdet är långa och har en annorlunda design som verkar bidra till att den klarar att klippa tjocka grenar väldigt effektivt. Är dessutom tystlåten. Det som gör att den inte går ända in i mål är ergonomin. Den är tyngre och inte lika lättmanövrerad som testvinnaren är.
Klippning: 5 av 5
Kraftfullhet: 5 av 5
Ergonomi: 3 av 5
Betyg: 4 av 5
Bosch AdvancedHedgeCut 36
Pris: 3 967 kr
Den här 36V-häcksaxen från Bosch har riktigt bra viktfördelning och är skön att hålla i huvudhöjd under längre perioder. Vikten är fördelad jämnt mellan vänster och höger hand oavsett hur man håller i den. Den har dessutom ett väldigt bra handtag som tillåter en att hålla maskinen i många olika positioner. Allt det här resulterar i en häcksax med mycket bra ergonomi som är skön att arbeta med. Anledningen till att den här häcksaxen inte fick ännu bättre betyg är för att den inte presterade lika bra som de ovannämnda häcksaxarna på tjocka grenar. Det kan bero på att den inte har lika grova och långa knivar.
Klippning: 4 av 5
Kraftfullhet: 3 av 5
Ergonomi: 5 av 5
Betyg: 4 av 5
Ryobi RHT36C61R15S
Pris: cirka 3000 kr
Det här är 36V-versionen av testvinnaren Ryobi RHT1851R20F, vilket betyder att den har samma smarta funktioner som till exempel Hedge Sweep och ett vinklingsbart handtag. Den är dessutom snäppet mer kraftfull än testvinnaren. Anledningen till att den här häcksaxen inte tar hem förstaplatsen är för att den är tyngre och därför inte lika skön att arbeta med. Den är också mer än en tusenlapp dyrare.
Klippning: 5 av 5
Kraftfullhet: 4 av 5
Ergonomi: 4 av 5
Betyg: 4 av 5
Dewalt DCM563P1
Pris: 2 495 kr
Precis som med många andra produkter från Dewalt känns den här häcksaxen robust och är väldigt kraftfull. Den jämförs bäst med häcksaxen från Stihl då de har liknande design på sina knivar. Både Dewalt och Stihl är bra på att klippa grova grenar och göra djupa intag i häckar. Det som skiljer dem åt är att Stihl är skönare att arbeta med än Dewalt. Häcksaxen från Dewalt är inte mycket tyngre på papper, men den känns mycket tyngre när man arbetar med den. Det kan bero på att den har en sämre design på sitt handtag än Stihl. Handtaget påminner mer om ett skruvdragarhandtag än ett handtag ämnat för en häcksax. På en häcksax vill man ha en stor avtryckare som är lätt att nå och att hålla i många positioner. Vi upplevde också lagg med avtryckaren på Dewalt. Det hände att den inte startade när man tryckte på avtryckaren, så man fick trycka fler gånger för att den skulle gå igång.
Klippning: 5 av 5
Kraftfullhet: 5 av 5
Ergonomi: 2 av 5
Betyg: 3,5 av 5
Black & Decker GTC18502PC
Pris: 1 690 kr
Den här häcksaxen från Black & Decker är lättmanövrerad och skön att arbeta med, tack vare låg vikt och bra viktbalans. På ovansidan av maskinen finns en knapp som gör att svärdet slår långsammare, vilket ska vara bra för att skära tjockare grenar. Vi tycker dock inte att den funktionen är särskilt användbar eftersom man vill att häcksaxen ska kunna ta tjocka grenar utan att man trycker på en knapp. Vad gäller klippning och kraftfullhet presterade inte Black & Decker GTC18502PC lika bra som de ovannämnda häcksaxarna. Den är dock en ganska bra häcksax för priset.
Klippning: 4 av 5
Kraftfullhet: 3 av 5
Ergonomi: 4 av 5
Betyg: 3,5 av 5
Husqvarna 115iHD45
Pris: 2 190 kr
Vinnaren i vårt test av grästrimrar var Husqvarna 115iL. Den här häcksaxen är från samma batteriserie och precis som grästrimmern känns den väldigt högkvalitativ. Tyvärr är den här häcksaxen inte lika bra på att klippa häck som grästrimmern är på att trimma gräs. Under testandet fastnade den i tjocka grenar ett flertal gånger vilket kan bero på motorstyrkan eller knivdesignen. Det hände också att avtryckaren laggade så att vi behövde trycka flera gånger för att den skulle starta, precis som med häcksaxen från Dewalt. Dessutom är den ganska tung och inte så skön att arbeta med under längre tid.
Klippning: 4 av 5
Kraftfullhet: 3 av 5
Ergonomi: 3 av 5
Betyg: 3,5 av 5
Biltema CHT 36
Pris: 1 397 kr
Biltema CHT 36 är ett av de trädgårdsverktyg som fungerar med Biltemas 36V-batterier. När man handlar verktyg från Biltema är det alltid spännande att se vad man får och hur bra de fungerar. Medan deras tapetborttagare fungerar utmärkt, var deras grästrimmer riktigt dålig. Den här häcksaxen är ganska skön att arbeta med. Den är inte den lättaste maskinen, men den har bra viktfördelning och ett ställbart handtag som går att vinkla när man ska klippa häckens sida, precis som testvinnaren Ryobi RHT1851R20F. Tyvärr är den inte särskilt kraftfull och presterade inte så bra på varken grova grenar eller tät ligusterhäck. Vi måste dock medge att man får en helt okej häcksax för 600 kr, om man har ett batteri från Biltema sedan tidigare.
Klippning: 3 av 5
Kraftfullhet: 2 av 5
Ergonomi: 4 av 5
Betyg: 3 av 5
Bosch AHS 70-34
Pris: cirka 2 040 kr
Bosch AHS 70-34 är en riktig baddare. Den har en svärdlängd på hela 70 cm och väger 4 kg. Dessutom är den sladdriven. Den klipper bra, men inte nödvändigtvis bättre än de batteridrivna häcksaxarna. Det finns ett par saker som gör att den här häcksaxen är riktigt jobbig att arbeta med. Den är tung och klumpig. Sedan är den mycket mer högljudd än någon av de batteridrivna häcksaxarna. Av någon anledning blåser den luft i ansiktet på en när man håller den i huvudhöjd. Vi tycker inte heller att man behöver en svärdlängd på 70 cm, även om man har en riktigt djup häck.
Klippning: 5 av 5
Kraftfullhet: 4 av 5
Ergonomi: 2 av 5
Betyg: 3 av 5
Bosch AHS 45-16
Pris: cirka 800 kr
Bosch AHS 45-16 är lillebror till Bosch AHS 70-34, som istället för 70 cm har ett mer normallångt svärd på 45 cm. Den här maskinen är liten och lätt, men på grund av sladden är den inte särskilt lätt att manövrera. AHS 45-16 känns plastig och presterar ganska dåligt på tätare häckar och grövre grenar. Likt den större varianten Bosch AHS 70-34, blåser AHS 45-16 luft som luktar kemikalier i ansiktet på en när man klipper med häcksaxen i huvudhöjd.
Klippning: 3 av 5
Kraftfullhet: 2 av 5
Ergonomi: 2 av 5
Betyg: 2 av 5
Bosch EasyHedgeCut 12-35
Här har vi testets minsta häcksax med en svärdlängd på 35 cm. På grund av storleken tänkte vi att den skulle fungera bra för att klippa buxbom, så vi testade. Slutsatsen är att man klarar sig bättre med en buxbomsax eller en ännu mindre häcksax som går att hålla i en hand. När det kommer till bokhäck och ligusterhäck får man trycka på ordentligt för att den ska ta sig igenom grenarna. Tjocka grenar är helt uteslutet. Dessutom känns den ganska plastig och håller inte alls samma kvalitet som de finare häcksaxarna från Bosch. Vi ser inte riktigt något användningsområde för en häcksax i den här storleken.
Klippning: 2 av 5
Kraftfullhet: 1 av 5
Ergonomi: 3 av 5
Betyg: 2 av 5
Biltema CPH 36
Pris: 1 596 kr hos Biltema
Biltema CHP 36 är den enda häcksaxen med teleskophandtag som vi har med i det här testet. Tanken med teleskopet är att man ska nå att klippa högt upp om man har en hög häck. Det stora problemet med CHP 36 är att den har nästan all vikt uppe i klipphuvudet, vilket betyder att man måste bära all vikt med vänster hand. Att använda den är som att bära en fem kilo tung sten på en träpinne, utan något stöd från den tillhörande selen. Den är med andra ord otroligt jobbig att hålla i och att arbeta med. Eftersom att vi inte har med några andra teleskophäcksaxar i det här testet kan vi bara tala för Biltema CPH 36, men vi anser att man klarar sig mycket bättre med en stege och en vanlig häcksax än en sådan här.
Klippning: 3 av 5
Kraftfullhet: 2 av 5
Ergonomi: 1 av 5
Betyg: 2 av 5
Resultat och jämförelse
Häcksax | Ryobi RHT1851R20F (vinnare) | Stihl HSA 56 | Bosch AdvancedHedgeCut 36 | Ryobi RHT36C61R15S | Dewalt DCM563P1 | Black & Decker GTC18502PC | Husqvarna 115iHD45 | Biltema CHT 36 | Bosch AHS 70-34 | Bosch AHS 45-16 | Bosch EasyHedgeCut 12-35 | Biltema CPH 36 |
Pris | - | 1 789 kr | 3 967 kr | cirka 3000 kr | 2 495 kr | 1 690 kr | 2 190 kr | 699 kr | cirka 2040 kr | cirka 800 kr | - | 549 kr |
Drivtyp | Batteri | Batteri (ingår ej) | Batteri (ingår ej) | Batteri | Batteri (ingår ej) | Batteri (ingår ej) | Batteri (ingår ej) | Batteri (ingår ej) | Sladd | Sladd | Batteri (ingår ej) | Batteri (ingår ej) |
Batterinamn | Ryobi RB18L25 | Stihl AK 10 Compact | Bosh 36V LITHIUM BATTERI 2,0AH | Ryobi BPL3615 | Dewalt DCB184-XJ | Black & Decker BL1518 | Husqvarna BLi10 | Biltema BP 36 | - | - | PBA 12V 2.5Ah O-B | Biltema BP 36 |
Batteri passar också till | Skruvdragare, cirkelsågar, grästrimrar mm. | Lövblåsar, grästrimrar. | Gräsklippare, motorsågar, grästrimrar, lövblåsar. | Högtryckstvättar, gräsklippare, grästrimrar, motorsågar. | Avloppsrensare, skruvdragare, cirkelsågar, spikpistol mm. | Skruvdragare, cirkelsågar, grästrimrar mm. | Gräsklippare, stångsågar, grästrimrar. | Gräsklippare, motorsågar, häcksaxar, lövblåsar. | - | - | Skruvdragare, cirkelsågar, mutiverktyg. |
Gräsklippare, motorsågar, häcksaxar, lövblåsar. |
Batterikapacitet | 2 Ah | 1,4 Ah | 2 Ah | 1,5 Ah | 5 Ah | 2 Ah | 2,1 Ah | 2,5 Ah | - | - | 2,5 Ah | 2,5 Ah |
Svärdlängd | 50 cm | 45 cm | 54 cm | 60 cm | 55 cm | 50 cm | 45 cm | 54 cm | 70 cm | 45 cm | 35 cm | 43 cm |
Maximal grentjocklek | 2,2 cm | 2,3 cm | 2 cm | 2,6 cm | 1,9 cm | 1,8 cm | 2,5 cm | 1,8 cm | 3,4 cm | 1,6 cm | 1,5 cm | 1,8 cm |
Klipp/minut obelastad | 1 350 klipp/min | - | 2 000 klipp/min | 1 600 klipp/min | 1 400 klipp/min | 1 300 klipp/min | 3 000 klipp/min | 1 300 klipp/min | 3 400 klipp/min | 3 400 klipp/min | 2 400 klipp/min | 2 500 klipp/min |
Vikt inkl. batteri | 3,2 kg | 3,6 kg | 3,5 kg | 3,8 kg | 3,7 kg | 3 kg | 3,8 kg | 3,8 kg | 4 kg | 2,5 kg | 1,9 kg | 5 kg |
Ljudnivå från öra | 80 dB | 80 dB | 77 dB | 84 dB | 83 dB | 80 dB | 82 dB | 80 dB | 87 dB | 75 dB | 75 dB | 74 dB |
Övriga funktioner | Vinklingsbart handtag, Hedge Sweep. | - | - | Vinklingsbart handtag, Hedge Sweep. | - | Speciellt läge för tjocka grenar. | Eco mode. | Vinklingsbart handtag. | - | - | - |
Ställbart klipphuvud. |
Klippning (1-5) | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 3 | 2 | 3 |
Kraftfullhet (1-5) | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 3 | 3 | 2 | 4 | 2 | 1 | 2 |
Ergonomi (1-5) | 5 | 3 | 5 | 4 | 2 | 4 | 3 | 4 | 2 | 2 | 3 | 1 |
Betyg (1-5) | 4,5 | 4 | 4 | 4 | 3,5 | 3,5 | 3,5 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 |
Testvinnaren Ryobi RHT1851R20F
Vi har testat 12 häcksaxar, 10 batteridrivna och 2 sladdrivna. Vi kan konstatera att - att ha en batteridriven häcksax väger mycket tyngre än nackdelarna. Friheten man har utan sladd väger upp för den begränsade batteritiden. Man får ordentligt mycket klippt på en laddning, och om batteriet mot förmodan skulle ta slut kan man ladda det i en timme och kratta löv under tiden. Vi rekommenderar alltså att du köper en batteridriven häcksax.
Ryobi RHT1851R20F är en väldigt välbalanserad maskin. Den har en svärdlängd på 50 cm som ligger i en sweet spot där man får bra räckvidd utan att ha en klumpig maskin. Om man trycker på knappen på ovansidan av handtaget kan man justera svärdets vinkel i fem olika lägen så att svärdet vinklas i antingen 45 eller 90 graders vinkel. Att ha ett svärd som pekar uppåt medan handtaget sitter kvar är väldigt bekvämt när man klipper sidorna av häcken. Ovanpå detta har den en låg vikt på 3,2 kg. Allt det här bidrar till en maskin som är både användarvänlig och skön att arbeta med. Den får 5 av 5 i ergonomi.
Häcksaxarna från Ryobi har en fena på ovansidan av svärdet som de kallar för “Hedge Sweep” som fungerar mycket bra. Vanligtvis lägger sig klippta grenar och löv uppe på häcken, vilket betyder att du måste plocka ner dem när du klippt färdigt. Med Hedge Sweep-fenan puttas alla löv och grenar ner samtigt som man klipper, vilket gör att man inte behöver gå och plocka uppe på häcken efter att man klippt färdigt. Detta är en mycket användbar funktion och vi hoppas att andra tillverkare tar efter.
Ryobi RHT1851R20F är inte den mest kraftfulla maskinen vi har med i det här testet, men den gör ändå ett bra jobb med att klippa grövre grenar och större sjok tät häck. Vi ger Ryobi 5 av 5 i klippning och 4 av 5 i kraftfullhet. Stihl HSA 56, som fick 5 av 5 i både klippning och kraftfullhet, presterade bättre än Ryobi på tjocka grenar och tät häck. Trots detta tycker vi att att Ryobi är det självklara valet mellan de två. Hedge Sweep och det justerbara handtaget gör att Ryobi är mycket skönare att arbeta med. Ryobi är dessutom ett halvt kilo lättare och 500 kr billigare än Stihl. Om du köper Ryobi RHT1851R20F får du en väldigt bra maskin för pengarna.
Kommentarer
15