Investera i markiser och terrassmarkiser

En markis håller såväl regn som för kraftig sol borta, den kan skugga en uteplats eller hålla huset svalt. Många betalar hutlösa summor för sina markisuppsättningar, men det behöver inte vara så.

Terrassmarkiser vid höga fönster.

Terrassmarkiser vid höga fönster. Foto: Per Eskilsson

Vi går hela året och längtar efter solen, men när den gassar på som bäst kan det trots allt vara skönt med lite skugga ibland. En terrassmarkis håller uteplatsen skuggad eller fri från regn, medan fönstermarkisen håller den värsta värmen kvar på utsidan av fönstret. På så sätt får du lagom varmt både ute och inne.

Ta in flera offerter på markiser och terrassmarkiser

När du ska investera i markiser är det absolut nödvändigt att du tar in offerter från flera återförsäljare, detta på grund av att vissa väljer att sätta hutlösa priser på en markis bestående av samma komponenter som den en annan leverantör bara tar halva priset för. Många sätter sina egna varumärken på markiserna, trots att de sedan kan bestå av exakt samma komponenter som konkurrentens markiser.

– En återförsäljare kan ligga 40 procent högre i pris än en annan, trots att det i grunden handlar om samma produkt. De tror att deras produkter är så hiskeligt mycket bättre än de andras att de inte bryr sig om priset. Det beror också på var i landet du befinner dig. En markis i Stockholm kan kosta mer än en markis i Skara trots att den i Skara är bättre, säger Thomas Kärrbring, VD på Dittsolskydd.se som exempel på varför prisbilden kan se så olika ut.

Därför bör du begära in offerter från flera leverantörer och samtidigt fundera över om du vill köpa inklusive montering, montera själv eller anlita en lokal snickare att göra jobbet.

Montera markisen själv

Thomas Kärrbring menar också att många konsumenter inte vågar montera själva trots att det egentligen är ganska enkelt och drar ner priset rejält.

– En markis är enklare än att montera en Billy bokhylla. Det handlar nog snarare om mentala hinder som gör att du hellre betalar för montering, det kan verka svårt när du inte vet hur enkelt det är. Det enda du som kund behöver göra är att skruva upp fästena på väggen - hur man gör det beror på fasadmaterial - sedan är allting förberett och det är bara att hänga dit markisen. När den är låst i fästena, vilket man gör med en liten bult, är den redo att börja användas, säger Thomas.

Träfasad är lite enklare att fästa i förklarar Thomas. Har du tegelfasad behöver du borra och plugga, men han säger att det fortfarande är en tämligen smidig och simpel process som vem som helst klarar på uppskattningsvis en halvtimma.

Att välja markis eller terrassmarkis

Det finns olika slags markiser, olika väv och olika tillbehör. Samtliga dessa delar påverkar också priset. Första frågan du bör ställa dig är om du vill ha en automatisk eller en manuell markis. Den automatiska känner av väder och vind, den fälls ut när solen ligger på och fälls in när det blåser kraftigt.

– Nu börjar automatik bli prisvärt även för privatpersoner så det blir mer och mer vanligt. Fördelen när det sköts det per automatik är att de får du bättre värmeskydd från fönstermarkiserna, huset värms inte upp för att du är på jobbet. En manuell kanske du inte vevar ut innan du åker till jobbet, och då tappar du funktionen med att hålla ute värmen, förklarar Thomas.

Vad han syftar på är alla de som har en värmepump som även håller nere värmen i huset. Stora fönster i söderläge är kanske extremexemplet på när kylningen i huset får arbeta för fullt och Thomas menar att det kostar mer att kyla ner huset än vad det gör att värma upp det.

Manuell markis är dock fortfarande det som dominerar försäljningen. Ofta då med en 100-procent, spinnfärgad akrylväv på terrassmarkisen, eftersom det är det närmaste du kommer en vattentät väv och sedan antingen akrylväv på fönstermarkiserna eller screenväv som är en väv som släpper igenom mer ljus och skapar en mjukare skuggning inomhus.

– Kvalitetsmässigt är screenväv lika bra men du får in 7-8 procent mer UV-strålar, med andra ord mer värme, men även mer ljus. Ofta kombinerar våra kunder akryl med screenväv, säger Thomas.

Den typ av markis du köper hos en lågpriskedja är dock ofta av polyester. De är betydligt billigare, men nackdelen är att de bleks i färgen efter en sommar och inte håller lika hög kvalitet när det kommer till att tåla väder och vind. En akrylväv håller bättre tätt och bleks inte i färgen, men är också dyrare - ofta mer än dubbelt så dyr.

Något du kan göra för att få ner priset om du redan har en gammal markis på plats är att bara byta väven, vilket är betydligt billigare än att köpa en helt ny markis

– Generellt kan man säga att väven står för cirka 30 procent av en markis totalkostnad. Stommarna är i regel så bra från början att du får som en ny markis genom att bara byta väven. Du behöver inte lägga 20 000 kr på en ny terrassmarkis utan det räcker att byta väven för 6000 kronor, tipsar Thomas.

Många återförsäljare av markiser erbjuder även att komma ut och montera markisen, vilket du då betalar extra för. Köper du t ex en terrassmarkis och fyra fönstermarkiser handlar det om max en halv dags jobb att montera dem. Vill du spara pengar men inte montera markiserna själv, kan du kontakta din lokala snickare då installationen är så pass enkel att alla snickare klarar av den, som alternativ till att köpa monteringen från markisföretaget. Då kan du många gånger få ett bättre pris, ofta handlar det om en besparing på flera tusen kronor.

En annan faktor du bör tänka på är att det aldrig tillkommer en skyddande kassett till terrassmarkisen och sällan heller till fönstermarkisen. Den skyddande kassetten gör att markisen får längre livslängd.

– På fönstermarkiser ska du alltid ha en kassett som skyddar väven när du har den infälld. När det gäller terrassmarkiser så ska alla som sitter på en vägg utan naturligt skydd ha kassett eller takplåt. Terrassmarkisen säljs aldrig inklusive kassett, det är för att man oftast monterar den under takstolarna och då har den naturligt skydd. Sitter den däremot på en gavel måste du köpa till skydd. Helkassett är absolut bättre än halv, men än så länge tycker vi att halvkassetten är ett bra val rent prismässigt. Helkassetten är fortfarande dyrare än vad du får ut extra rent funktionsmässigt, säger Thomas.

Köper du en automatisk markis måste du även räkna in en elektriker i priset som kopplar ihop kablarna. Men det är inte ett kostsamt arbete för det går ganska fort.

Tillbehör till markisen

Slutligen har du eventuella tillbehör att ta hänsyn till. Vill du till exempel har stormstag? Det är stag med teleskopsfunktion som fästs i marken längst ut vid markisens front när den är utdragen, när det blåser kan du haka fast markisen i dem och på så sätt få extra bärighet.

Ställbara armar är ett annat tillbehör, det gör att du kan vinkla markisen så att när solen står högt fäller du upp den lite och när solen står lågt vinklar du ner markisen.

Du kan även köpa en motor till din gamla markis, de brukar vara kompatibla med de flesta markistyper men dubbelkolla så att den fungerar med just den konstruktion du har.