Hägna in tomten
Behöver du markera tomtgränsen så att obehöriga inte kommer in eller för att barn eller djur inte ska rymma? Här berättar Elina Blom hur hon gjorde när hon hägnade in sin tomt med staket och stängsel.
Jag har en ganska stor tomt som tyvärr också är överfartsled för grannarna bakom när de ska till sommarstugan. Vägen går diagonalt över tomten och även om grannarna inte är här särskilt ofta, så har jag två hundar som är vana att gå lösa och som tycker om att vara ute. Jag vill inte att de ska bli påkörda och jag vill heller inte att de ska oroa grannarna när de kommer körandes.
Den absolut bästa lösningen på problemet är såklart att dra om vägen så att den istället följer tomtgränsen. Jag hade då kunnat stängsla in hela tomten istället för att dela upp den i två halvor. Men eftersom det är ett ganska kostsamt projekt och jag måste prioritera huset i förstahand just nu, så fick jag finna en annan lösning. Jag vill inte dela upp tomten i två stora delar heller för det är ett jättejobb när vägen sedan ska flyttas och så även de inre staketdelarna. Istället valde jag därför att stängsla in själva trädgården för hundarna, detta med fint trästaket mot vägen, och resten av tomten utrustas runtom med viltstängsel. Så här gick det till.
1. Mäta tomtgräns
Jag kontaktade Lantmäteriet för att få hit en person som kunde hjälp mig markera ut tomtgränsen. Vet du redan hur din tomtgräns löper kan du hoppa över det här steget. Min tomt är cirka 5 700 kvadratmeter och avlång så han markerade med sprayburk och stolpar för att jag enklare skulle se hur gränsen löper vid de längre bitarna som går genom skogen. För att få ännu bättre koll fick jag en rundtur när han mätt klart. Totalt kostade detta cirka 4 200 kronor inklusive moms.
2. Hitta rätt staketstolpar till rätt pris
Jag jämförde därefter priser och storlekar på staketstolpar. Mina stolpar behövde klara av att hålla uppe både viltstängsel och staket och jag ville inte behöva sätta dem för tätt. Slutligen valde jag en tryckimpregnerad stolpe på 1,5 meter som redan var spetsad i ena änden. Jag köpte den via nätet för att få den hemlevererad. Detta gick på omkring 5 200 kronor. Totalt blev det 126 stycken stolpar.
3. Så djupt ska de bankas ner
När stolparna levererats med lastbil tog jag en sprayburk och ett måttband och gick ut och mätte upp 50-60 centimeter från stolpens spetsiga ände och sprayade en markering med färgburken. Detta för att senare veta hur långt jag skulle slå ner dem för att de skulle hamna på frostfritt djup.
4. Staketet runtom tomten - begagnat
Nästa steg var att få tag på viltstängsel. Jag kollade priser på nätet men eftersom jag fått låna ett släp tänkte jag även att det var värt att kolla på Blocket. Där fanns en man som sade sig ha två rullar på vardera 25 meter liggande på sin parkering och den som hämtade det fick det gratis, dock var det hela 2 meter högt vilket inte fungerade med min stolpe. Eftersom jag tänkt ringa in runt hela tomten med viltstängsel och bara ha trästaket längs vägen så behövde jag cirka 300 meter viltstängsel. Men jag tänkte att om jag delar rullarna på mitten så får jag ut i alla fall 100 meter.
5. Dela viltstängsel på mitten = dubbelt så långt
Det visade sig när jag kom hem och rullade ut första rullen att den var 50 meter, tur! Jag rullade ut den på vägen och klippte av den bit för bit i mitten med avbitartång. Till slut hade jag 2 mer lätthanterliga 1-metersrullar som jag rullade bort till där viltstängslet skulle börja.
6. Konsten att slå ner stolpar
För att få en rak och bra linje längs tomtens ena kortsida tog jag ett snöre och drog mellan hörntomtpinnarna. Nu hade jag en rak linje att gå efter. Jag slog ner stolparna en och en med hjälp av en slägga tills de nått markeringen som jag sprayat tidigare, eftersom jag är ganska kort stod jag på en stege för att få bättre slagvinkel. Jag placerade dem på cirka två meters avstånd från varandra och där jag stötte på berg gjorde jag en markering att det senare ska ner en stolpe och gick ytterligare två meter för att sätta ner nästa. Så här fortsatte jag tills jag fått klar kort- och långsida (cirka 150 meter). Det tog cirka en vecka för jag arbetade bara på kvällarna och det var myggor överallt efter ett tag.
Vid alla de platser där jag stött på berg tog jag sedan en bergsborr och borrade hål för ett kraftigt armeringsjärn. Jag gjöt fast armeringsjärnet, sågade av foten på stolpen och fäste den mot järnet. Denna del av staketet vetter mot skogen och syns knappt, så jag gjorde helt enkelt den snabbaste, billigaste och enklaste lösningen jag kunde komma på.
7. Få upp viltstängslet
Nu var det dags att börja fästa viltstängslet i stolparna. Jag använde märlor för att fästa det i stolpen och vid varje ny stolpe använde jag en kofot för att verkligen spänna upp nätet innan jag slog i varje märla. Du får bättre kraft genom att ha någon form av hävstång än om du bara drar i nätet. Här krävs det att man är två stycken om det ska bli bra, en som håller nätet spänt och en som spikar i märlan. Jag spände vid varje märla, alltså först i botten, därefter i mitten och slutligen på toppen, innan märlan slogs i.
Där ena viltstängselrullen tog slut knåpade jag helt enkelt ihop den med den andra rullen och fortsatte. Mina grannar var snälla och hjälpte mig med att få upp delen i skogen eftersom det krävdes att vi var tre personer som rullade ut rullen då terrängen var svår.
8. Trästaketet
Hundarna kan vid det här laget fortfarande nå vägen eftersom den går tvärs över tomten. För att lösa den frågan valde jag att skärma av själva trädgården som en egen del. Jag hade ju redan viltstängsel åt två håll (mot skog och mot sommarstuga). Vid delen mot vägen ville jag dock ha ett lägre, mer välkomnande staket. Som tur var hade min svärfar en del staket över från när de bytte och dessa staketbitar räckte för att täcka den sträckan. Dock är staketet något lågt för mina hundar (40 centimeter) och jag ville inte sätta det för högt upp på stolparna för då får jag ju ett hålrum i botten. Därför kapade jag - eller snarare min styvpappa, för han och min mamma var här och hälsade på och hade tråkigt en morgon - staketstolparna cirka 20 centimeter högre upp än stakettoppen för att senare kunna hänga en kedja eller ett rep mellan dem.
Stolparna här placerades anpassade efter hur breda staketbitarna är. Min styvfar bankade ner dem och jag åkte och köpte en snygg kedja från en stor bygghandel. Det blev en vit plastkedja för att den inte skulle bli för tung. När stolparna var avsågade i toppen satte jag en märla i toppen som jag fäste kedjan med. Här är det viktigt att se så att hänget mellan varje stolpe blir jämt, annars ser det heltokigt ut.
9. Sista biten
Sista kortsidan mot skogen valde jag att ha viltstängsel mot för det kan jag flytta den dagen jag drar om vägen och på så sätt få en L-formad tomt som är helt inramad av staket.
Kommentarer
1