Tog tjänstledigt ett år och byggde till själva
Malin och Vilhelm Geijer är elektroingenjörerna som tog ledigt ett år för bygga en rejäl tillbyggnad själva. De hade fått jobba ca 3 timmar för att kunna betala en hantverkare i en timma, så det ser ut att ha lönat sig bra. Vi hade nöjet att få besöka dem och filma i Floda nordost om Göteborg, för att höra mer om vad de har lärt sig och det finansiella upplägget för tillbyggnaden. (11 min)
Vilhelm har en projekttråd på Byggahus.se, där han berättar om hans och Malins jobb med tillbyggnaden: Större tillbyggnad i egen regi. De har tagit tjänstledigt i ett år från sina jobb som elektroingenjörer vid RUAG Space i Göteborg, för att bygga en rejäl tillbyggnad på sitt hus så gott som helt själva.
– Vi försöker vara professionella, men vi har ingen tidigare erfarenhet av att bygga, säger Vilhelm.
– Vi tog tjänstledigt för att vi för det första tycker att det är ganska roligt att bygga. Sedan har vi också en förhoppning om att det ska bli billigare.
Vilhelm visar det gamla och det nya huset. När tillbyggnaden är klar ska de ge sig på att renovera det gamla huset också.
Kalkylen – lönar det sig att bygga själva?
I samband med att de fattade beslutet att bygga själva så räknade de en del på vad det kostar att anlita hantverkare jämfört med att göra saker själva.
– Vi kom fram till att vi måste jobba 3 timmar på våra vanliga jobb för att tjäna ihop till att anlita en hantverkare 1 timma.
I början av bygget hade de tänkt ta in hantverkare för att göra stomresning och tätt hus.
- Och där fick vi in en offert på 1,5-2 miljoner för att få det här huset stomrest, tätt och även byta taket på det gamla huset. I dagsläget har vi spenderat 1,6 miljoner och då har vi färdigställt nästan hela tillbyggnaden.
– Så magkänslan är att det har blivit betydligt billigare än om vi hade tagit in hantverkare.
Byggnadskreditiv hos banken
Det var inte det lättaste att hitta en bank som var villig att låna ut till någon som ska bygga själv, särskilt inte när vi inte skulle ha någon inkomst under byggåret.
– Vi var kunder i Nordea och bad om att få byggnadskreditiv där, men de ansåg att det var för stor risk att låna ut till amatörer och beviljade inte det, berättar Malin.
– Då gick vi över till Handelsbanken där de löste det smidigt för vår del.
Läs mer: Byggnadskreditiv – så funkar det
Budget
Inför kontakten med banken gjorde de en förhandsvärdering på hur mycket huset skulle vara värt efter tillbyggnaden. Sedan baserades kreditivet på den.
De fick byggnadskreditiv på 2,5 miljoner kr. En halv miljon fick de inbetalat på kontot direkt för att kunna sätta igång. Sedan hade de även tillgång till en del sparpengar för att täcka övriga levnadsomkostnader. Budget för hela bygget är 3 miljoner kr. Det ska räcka till både tillbyggnad och renovering av gamla delen.
– Vi försöker överleva på 30-35 000 kr i månaden, men det är svårt att skilja på vad som är levnadsomkostnad och det som går till bygget, säger Malin.
Bygget började med att stöta på berg
Vilhelm berättar att de för ett år sedan tjuvstartade med bygget, men det första de stötte på var ytligt berg. I valet mellan att spränga och bearbeta berget med hydraulisk spräckning, valde de det senare.
– Markarbetena gick på ungefär 60 00 kr, säger Malin.
Att gjuta plattan kände de var ett kritiskt moment och valde därför att leja ut det arbetet. Det kostade runt 100 000 kr.
– Vid stomresningen och för att få på taket hade vi sedan hjälp i fyra veckor av min lillebror som är snickare. Det hade nog varit svårt att göra utan någon som har lite mer erfarenhet, säger Vilhelm.
– De flesta väggar byggde vi ihop på plattan, sedan reste vi dem upp.
Det kändes bra att ha hjälp med att rikta upp väggar av någon som har mer erfarenhet och vet hur rakt det måste vara, var man kan fuska och var det inte är så noga och så vidare.
Taket består inte av vanliga takstolar, utan av kertobalkar som de lyfte upp med kran när leveransen kom.
– Vi försökte tajma alla leveranser så att vi samtidigt kunde lyfta upp materialet på rätt plats, för att spara tid och pengar.
Satsade på fönster från Velfac
De valde fönster från Velfac, mycket för utseendets skull.
– Det verkar vara en favorit bland arkitekter och vi tycker också att de är ganska fina, säger Vilhelm.
– En fördel med Velfac enligt vår smak var också de slimmade fönsterbågarna som gör att man ser mest glas.
De gjorde alla plåtarbeten själva också. Fönsterbleck köpte de färdiga från byggvaruhandeln och bockade, även om det var lite trixigt vid hörnfönstren.
– Det var någon tråd på Byggahus.se där jag frågar konstigt hur man ska skarva fönsterbleck. Men det var skönt att höra någon säga att ”det där är bra”.
Tips: Börja med ett testrum
De började med att göra alla moment i ett rum först, bara för att se om det skulle funka.
– Det var väldigt lyckat, för man inser när man har provat en gång att det här var inte det smidigaste sättet, berättar Malin.
Sedan kunde de spara väldigt mycket tid när de gjorde resten av rummen rätt från början.
Tips: Handla material så billigt som möjligt
För att hålla nere kostnaderna har Malin och Vilhelm även försökt att hitta material så billigt som möjligt.
– Till exempel så är furugolvet här de absolut billigaste plankorna från Byggmax, bara oljat med pigmenterad linolja.
– Smaken är ju som baken, men jag tycker helt klart att det är värt 150 kr per kvadratmeter, jämfört med parkett som kostar 600-700 kr kvadraten, säger Malin.
Sedan har de passat på att köpa in materialet när det har funnits erbjudanden.
– Bygghemma har ju nästan alltid en drive på något, t ex våra dörrar. Dem köpte vi alla på en gång för halva priset, berättar Malin.
Tips: Köp begagnade verktyg
De har sparat väldigt mycket pengar på att köpa begagnade verktyg istället för nya.
– Spikpistolen köpte vi begagnad och den har använts väldigt flitigt, jag köpte tre stycken olika modeller på auktion, berättar Ville.
Undantaget är Malins fogpistol, som hon köpte ny från England, tyvärr lite sent i bygget när hon redan hade fogat alla fönster på utsidan. Den är ändå en klar favorit i verktygsarsenalen.
Läs också: Köpa verktyg från utlandet
De viktigaste verktygen när du bygger till
När Malin och Ville blir ombedda att utnämna de viktigaste verktygen att ha till hands när du bygger blir det:
- Skruvdragare
- Kap- och gersåg
- Spikpistol
- Sänksåg med tillhörande skena
- Fogpistol
- Skruvautomat
Fördelar med att bygga själv istället för att anlita hantverkare
Malin menar att en stor fördel med att bygga själv, är att du inte behöver ha bestämt allt i förväg på samma sätt, utan kan ta beslut om hur saker ska utföras allt eftersom när man ser vad som passar bäst. Det är svårt att visualisera hur alla utskikt kommer att se ut i ett tidigt skede. Då kan du också enklare hitta saker på auktioner och slå till när man faktiskt vet.
Det som krävs av dig för att kunna bygga själv förutom att vara någorlunda händig, är att man är nyfiken, vetgirig och söker efter information.
– Väldigt mycket tid går åt till att ta reda på hur något ska utföras, säger Malin.
Jag skulle absolut rekommendera andra att genomföra ett sånt här projekt, för det är fantastiskt roligt att ha gjort allting själv. Man lär sig jättemycket, säger Malin.
– När det går bra så är det jätteroligt, och när det inte går bra så gäller det att tänka på de perioderna när det faktiskt flyter på. Men över lag så har det gått bra för oss, säger Ville.
Och Malin instämmer:
– Helt klart, bygg ett hus!
Kommentarer
44