Total makeover från liten stuga till minimalistisk husdröm - Grand Designs
Pontus och Johanna bygger själva och de bygger klokt när de bestämmer sig för att totalförvandla sin lilla stuga vid sjön Glan till en större minimalistisk husdröm som bättre tar tillvara utsikten.
I säsongsavslutningen av Grand Designs Sverige 2024 får vi ta del av när Pontus och Johanna bygger om- och till den lilla stuga de byggde själva 2018 till ett större arkitektritat hus, i skandinavisk minimalistisk stil. Det är ett lite annorlunda avsnitt där störst fokus ligger på den självbyggande barnfamiljen som får tillökning precis när husbygget sätter igång. Det är två sansade och rimliga byggherrar som fattar kloka beslut under byggets gång när priset på byggvaror skjuter i höjden och budget måste hållas.
Byggherrar: Pontus Andersson och Johanna Ringdahl
VVS-ingenjören Pontus Andersson och mellanstadieläraren Johanna Ringdahl bor med sin dotter Lo 2,5 år i en liten stuga vid sjön Glan, en mil väster om Norrköping. Här har de en hänförande sjöutsikt, men de är inte riktigt nöjda med stugan de byggde själva 2018.
De tycker att den vita fasaden skriker med stora kontraster mot svart dörr och tak. Dörren som är placerad i fasadens mitt med ett fönster till höger och vänster ser ut som en näsa och två ögon. Nu väntar de barn nummer två och har bestämt sig för att bygga om och till huset. De har vänt sig till arkitekten Marko Koistinen som har ritat på en total makeover av huset. Marko Koistinen har tidigare varit aktuell på Byggahus.se med Arkitektens eget fritidshus en timme från stan.
Fakta om huset
Byggherrar: Pontus Andersson och Johanna Ringdahl
Arkitekt: Marko Koistinen
Befintligt hus: 48 kvm
Tillbyggnad: 122 kvm
Stomme: Prefabricerad trä
Fasad: Furupanel
Tak: Faltak
Budget: 3,5 miljoner kr
Utfall: 4,2 miljoner kr
Byggstart: November 2022
Inflytt: December 2023
Modell av huset - byggplanerna
Den befintliga stugan på 48 kvm ska byggas till med 122 kvm och när de är klara är huset 170 kvm stort.
Först ska de gjuta en platta och på den bygga upp det nya huset med prefabricerade trästommar från ett snickeri i närheten. Fasaden ska kläs i stående slät furupanel som klättrar vidare upp på taket.
Den nya och den gamla huskroppen ska bindas samman med en glasad entré genom att helt enkelt förlänga den lilla stugan, som man också klär av både tak och fasad på för att sedan klä in i samma material som tillbyggnaden.
I den befintliga stugan finns allrum, barnrum och ett badrum. När huskropparna slås ihop bildas en korridor på 24 meter rakt igenom byggnaden - en obruten länk mellan gammalt och nytt.
I tillbyggnadens bottenvåning blir det kök, matsal ett allrum med en takhöjd på 7 meter, med stora glasade skjutdörrar där man kan sitta och njuta av utsikten över Glan. En trappa upp blir det ett föräldrasovrum.
Vad ska man tänka på när man bygger till?
Mark Isitt går igenom vad som är viktigt att tänka på när man bygger till ett hus, för att allt ska smälta samman till en naturlig helhet:
- Fasaden samma hela vägen.
- Spröjs måste rimma med det gamla
- Färgen måste stämma på pricken
- Lamporna måste vara likadana
- Plåtarbetena samma
- Varenda vinkel, vartenda möte måste sitta som en smäck, annars står man där med ett hus som ser lappat och lagat ut.
Men så besöker han tillbyggnaden av Villa Ekenhov som var med i den allra första säsongen av Husdrömmar. Här gav arkitekten upp och byggde något som bryter av helt istället.
Läs mer: Det Husdrömmar missade om Villa Ekenhov
Så förlöper bygget
I november 2022 startar bygget med att Pontus tillsammans med händiga släktingar gjuter plattan. I bygglaget finns bara en enda person med egentlig byggerfarenhet, byggledaren Stefan. Men det mesta går bra, i alla fall av vad vi får se.
Det blåser upp till oväder i februari när stommen levereras och ska byggas upp. De måste pausa efter att ha rest några av väggarna och staga upp dessa så att blåsten inte tar dem. Det innebär att de får borra i plattan för att fästa stagen, något som gör hål i den bottenplatta som sedan ska vara deras innergolv. Pontus blir bekymrad, orolig för hur deras golv kommer att se ut sedan.
Nu har deras andra barn fötts också. Johanna tar hand om barnen och Pontus bygger.
Priset på byggmaterial har stigit. Det innebär att de antingen får kompromissa och välja enklare lösningar och material, eller så får Pontus jobba mer själv istället för att anlita hantverkare. I de flesta fall väljer han det senare, bygger mera själv. I april 2023 när de sätter in fönstren är det därför bygglagets sista dag. Hädanefter får Pontus bygga själv, eller inte helt själv - brorsan Hampus rycker in och hjälper till liksom svärfar Anders.
I mitten av maj har de fått upp den mesta panelen och taket.
En månad senare river de väggen in till gamla stugan så att den raka länken mellan byggnaderna uppstår, som får de två huskropparna att verka ha stått där från början.
Nu gäller det att få golvet att liva exakt. Höjdskillnaden mellan plattorna måste stämma. Det befintliga golvet är ett par mm för högt. Tyvärr får vi inte reda på hur han gör till slut för att få golven i samma nivå.
Huset klart: utvärdering av resultatet
Programledaren Mark Isitt kommer till det totalförvandlade huset vid Glan i april 2024 för att se hur det ser ut efter att 1,5 år har passerat. Familjen har tagit bottenvåningen i tillbyggnaden i bruk.
– Pontus och Johanna har fått verkligt mycket arkitektur för pengarna. Utsikten är fantastisk och finishen likaså, säger Mark.
– Pontus har uppenbarligen utvecklats till en mästersnickare. En himmelsk trappa, så läcker säger Mark lyriskt när han kommer in i huset.
Han tycker att det är återhållet, stramt och avskalat men ändå aldrig tråkigt. De har fått ett skräddarsytt hus och tomten öppnar sig mot det som fick dem att bygga här från början.
Den 24 meter långa korridoren som löper från gamla huset och genom det nya får huset att verka större än vad det är.
Det slipade betonggolvet livar med trägolvet sömlöst utan trösklar. Dörrarna är infällda utan foder och gångjärn. Vad har de då gjort för att binda ihop den gamla delen med den nya?
- De använder samma material (ek)
- Golvet är av samma material som trappan
- Samma typ av trä i sittdelen vid fönstren som i bokhyllan,
- Samma färger och samma toner överallt
Men där uppe på övervåningen är det fortfarande en byggarbetsplats. Pengarna tog slut. De valde att vänta med den tills de har pengar att bygga i samma kvalitet som resten av huset.
En annan fördel med en paus i bygget är att de då får tid för att vila och umgås med barnen.
Pontus och Johanna bygger väldigt klokt. De väntar tills pengarna finns till att bygga vidare med rätt kvalitet och låter barnen komma före bygget.
De berättar att budget var satt till 3,5 miljoner kr och att de beräknar att landa på 4,2 miljoner ungefär när de är helt klara.
Budget har kunnat hållas nere genom att Pontus lagt ner eget arbete. De hade planerat att flytta in i september, men det blev december.
Pontus har varit duktig som klarat det och Johanna som har roddat två barn själv.
Mark Isitt avslutar:
– Det rör sig om en fantastisk arkitektonisk förädling. Men det har slitit hårt på dem. Har de varit naiva? Ja och tur är väl det. Annars hade det fortfarande stått en ointressant oansenlig oinspirerande liten pyttekåk på den här tomten. De har gått från det ordinära till det extraordinära. En vacker plats har blivit ännu vackrare, säger Mark.
Kommentarer
67