Test skruvdragare - vilken är bäst?
Det känns självklart att en bra borrskruvdragare ska vara kraftfull nog att göra sitt jobb. Den ska också vara enkel att arbeta med och lagom tung så det går att arbeta med den under en längre tid.
Vi testade 8 batteridrivna 18V borrskruvdragare genom att skruva och borra i trä, formplywood och gips, och lade stor vikt vid användarvänlighet och ergonomi. Vi hittade flera bra maskiner för hemmafixaren och utsåg en vinnare som är en värsting vi ger riktigt bra betyg.
Bäst i test blev Makita DDF484:
Hur är en bra borrskruvdragare?
Hur en bra borrskruvdragare ska vara beror självklart på vad du ska ha den till. För en hemmafixare som ska sätta upp innerväggar, skruva ihop möbler eller bygga trädäck, så ska maskinen vara kraftfull nog att klara av detta, och samtidigt användarvänlig och ergonomisk att arbeta med under en längre tid.
Testmetoder - Så testade vi borrskruvdragare
Vi testade 8 batteridrivna borrskruvdragare, samtliga på 18V, med avseende på användarvänlighet, ergonomi och funktion.
Användarvänlighet och Ergonomi: Vi undersökte användarvänligheten vid skruvdragning och borrning, samt hur enkelt det gick att sätta i och ta ur bits och borr. Vi tog tid vid skruvdragning och borrning för att se om någon maskin tog längre tid på sig, eller var extra snabb. Vi noterade problem som uppstod och fördelar.
Bland annat om någon maskin fick problem vid skruvning och inte orkade skruva ända ner till kanten, eller om skruvhuvudet gick för långt ner i materialet. Vi noterade också om maskinen var svår att komma igång med och förstå sig på. Vi testade ergonomi med avseende på grepp, vikt (med batteri), balans och hur enkelt det var att nå hastighetsgivaren och knappen för att växla rotationsriktning med en hand.
Funktion: Vi testade skruvdragning med träskruv (6,0x80 mm och 5,0x60 mm) i mjuk träregel (45x70 mm) hård träregel (45x120 mm), samt genom gips (12 mm) och hård formplywood (12 mm) och in i regel, med tidtagning. Vi testade borrning i trä (8 mm träborr) och hård formplywood på tid (6 mm träborr). Vi noterade fördelar och problem under tiden. Vi gjorde även test av lampan genom att skruva i mörker.
Testresultat borrskruvdragare per modell
Makita DDF484
Produktinformation
Pris: 3 450 kr hos Hornbach
Då ingår 2 st 18 V batteri på 5,0 Ah, laddare DC18RC och förvaringsväska MAKPAC 2
Spänning: 18 V
Motor: Kolborstfri
Vridmoment hård/mjuk: 54/30 Nm
Momentinställningar: 21
Batteri: Li-ion, 18 V, 5.0 Ah x 2
Batteriladdningstid: 45 min
Arbetsmaterial: Trä, stål
Lampa: Dubbel LED-belysning
Vikt med batterier (uppmätt under test): 1,8 kg
Omdöme från test
Användarvänlighet och ergonomi: Enkel och smidig maskin att arbeta med. Greppet var lagom stort, och det gick enkelt att nå knappen för att ändra rotationsriktningen.
Maskinen kändes något tung, men balansen i den var bra. Det var enkelt att sätta i och ta ut borr. Korta bits var något svårare att fästa och tog något längre tid.
Funktion: Maskinen var mycket snabb vid skruvdragning i trä. I gips gick det enkelt att få skruvhuvudet att stanna snyggt där vi ville ha det.
Vid skruvning i gips var Makitan DDF484 klart bäst i test. Vid borrning i trä och formplywood var maskinen snabb, utan krångel, och hålen blev snygga.
Lampan satt mellan hastighetsgivaren och chucken och tändes när vi tryckte in hastighetsgivaren. Maskinen skuggade arbetsytan något, men i det stora hela var det tillräckligt bra ljus för att kunna arbeta.
Totalt omdöme: 4.7 av 5
Bästa priserna på Makita DDF484 just nu är:
Ryobi R18DD7
Produktinformation
Pris: 2 276 kr hos Verkter
Spänning: 18 V
Motor: Borstlös
Maximalt vridmoment: 60 Nm
Momentinställningar: 22
Batteri: Ingår ej i köpet. Vi använde Li-Ion, 18V, 3,0 Ah, som laddades med Compact Fast Charger.
Batteriladdningstid: Anges ej
Arbetsmaterial: Trä, metall
Lampa: LED
Vikt med batterier (uppmätt under test): 1,9 kg
Omdöme från test
Användarvänlighet och ergonomi: Balansen i maskinen var bra, men maskinen kändes tung och greppet för stort. För att nå knappen för att byta rotationsriktning fick vi flytta handen, eller ta andra handen till hjälp, något som blev omständligt i längden. Det gick smidigt och enkelt att sätta i och ta ur bits och borr.
Funktion: Maskinen var stark och kraftfull och fungerade framförallt bra vid borrning. Vid skruvning var det ibland svårt att hitta rätt finkänslighet vid avslut. Vid några tillfällen fortsatte skruvhuvudet långt ner i materialet istället för att stanna där vi ville ha det. Därför rekommenderar vi att provskruva först i materialet för att kunna välja rätt hastighet och momentinställningar för ett bra avslut.
Vid något tillfälle när vi skruvade i formplywood lossnade bitset från chucken. Vid något tillfälle när vi borrade i formplywood lossnade borret från chucken.
Lampan upplevde vi som bra och att den hade rätt placering i maskinens nederkant, för att inte bli skuggad av maskinen vid arbete i mörker.
Totalt omdöme: 3.8 av 5
Makita DDF485
Produktinformation
Pris: 3 447 kr hos Verkter
Då ingår 2 st 18 V batteri på 5,0 Ah (BL1850), laddare (DC18RC) och förvaringsväska (MAKPAC)
Spänning: 18 V
Motor: Kolborstfri
Vridmoment hård/mjuk: 50/27 Nm
Momentinställningar: 21
Batteri: Li-ion, 2 st 18 V batteri på 5,0 Ah (BL1850)
Batteriladdningstid: 45 min
Arbetsmaterial: Trä och stål
Lampa: LED
Vikt med batterier (uppmätt under test): 1,7 kg
Omdöme från test
Användarvänlighet och ergonomi: Maskinen var något tung, men välbalanserad. Greppet var bra och vi nådde knappen för att ändra rotationsriktningen enkelt med tummen. Borr och bits gick enkelt att sätta i och byta ut. Korta bits var lite svårare att fästa.
Funktion: Maskinen var snabb vid skruvdragning i trä, men när vi utmanade maskinen genom att dra i några stora skruvar genom gips, formplywood och i regel stannade skruvarna en bit upp och vi fick arbeta med maskinen för att få dem hela vägen ner. Vid borrning i trä och formplywood var maskinen snabb och hålen blev snygga.
Jämfört med testvinnaren Makita DDF484 upplever vi den här maskinen som mindre kraftfull vid skruvdragning.
Lampan sitter mellan hastighetsgivaren och chucken. Maskinen skuggade arbetsytan något, men i det stora hela var det tillräckligt bra ljus.
Totalt omdöme: 4.0 av 5
Black&Decker BL186KB
Produktinformation
Pris: 1 775 kr hos BAUHAUS
Då ingår 18V kolborstfri borr/-skruvdragare, 2 x 1,5 Ah Li-Ion batterier, 400mA laddare, kitbox.
Spänning: 18 V
Motor: Kolborstfri
Maximalt vridmoment: 52 Nm
Momentinställningar: 22
Batteri: Li-ion, 2x18V, 1,5 Ah
Batteriladdningstid: 3h
Arbetsmaterial: Trä och metall
Lampa: LED
Vikt med batterier (uppmätt under test): 1,5 kg
Omdöme från test
Användarvänlighet och ergonomi: Maskinen kändes lätt och balansen bra. Bits som hörde till maskinen var enkelt att sätta i och ta ur. Små bits var svårare att sätta i. Greppet var stort. Vi nådde inte till omkopplaren för rotationsriktning med tummen utan att byta grepp.
Funktion: Maskinen presterade bra vid skruvdragning i hårdare träregel. Vid skruvdragning genom hård formplywood ner i träregel stannade tre skruvar av tre med skruvhuvudet cirka 1 cm ovanför kanten.
Vid borrning med 8 mm borr i hård träregel fick vi trycka mycket. Några gånger stannade borret halvvägs och vi fick arbeta upp och ner med borret några gånger, för att få det att fortsätta igenom. Vid borrning med 6 mm borr genom 12 mm formplywood gick borret snabbt och smidigt genom materialet, och levererade ett snyggt hål.
Lampan sitter i nederkant på maskinen och ljuset fungerar bra vid skruvdragning i mörker.
Totalt omdöme: 3.0 av 5
Dewalt DCD791 P2
Produktinformation
Pris: 3 008 kr hos Compumail
Då ingår 2 x 18V x 5,0 Ah Li-Ion batterier, XR multiladdare, bältesklämma, magnetisk bitshållare och TSTAK förvaringslåda.
Spänning: 18 V
Motor: Kolborstfri
Maximalt vridmoment: 95 Nm (hårt) och 66 Nm (mjukt)
Momentinställningar: 15
Batteri: XR Li-Ion batterier, 2 x 18V x 5,0 Ah
Batteriladdningstid: Anges ej
Arbetsmaterial: Trä, metall
Lampa: LED-lampa på verktygets fot med tre lägen (låg, medium, spotlight).
Vikt med batterier (uppmätt under test): 1,8 kg
Omdöme från test
Användarvänlighet och ergonomi: Maskinen var något tung men balansen var bra, eventuellt något baktung. Greppet var stort och vi bytte grepp när vi skulle nå omkopplaren med rotationsriktning med tummen. Bits och borr gick enkelt att sätta i och ta ur.
Funktion: Vid skruvning var maskinen kraftfull och snabb. På maximal hastighet och varvtal fortsatte skruvhuvudet en bra bit ner i materialet innan vi hann reagera. På 50 % av max, stannade skruvhuvudet snyggt vid kanten.
Därför rekommenderar vi att provskruva först i materialet, för att hitta rätt inställningar. Vid borrning var maskinen snabb och effektiv.
Lampan var överlägset bäst i test. Den satt i maskinens nederkant, vilket vi tycker är en utmärkt placering för att undvika skugga från maskinen. Med tre olika lägen på lampan, fungerade det utmärkt att borra i mörker.
Totalt omdöme: 4.2 av 5
Metabo BS 18 L BL
Produktinformation
Pris: 2 136 kr hos Compumail
Då ingår 2 LiHD-batteripaket 18V, 4Ah, laddare, plastlåda, bälteskrok och bitsförvaring samt snabbchuckar.
Spänning: 18 V
Motor: Kolborstfri
Maximalt vridmoment: 60 Nm (hårt) och 25 Nm (mjukt)
Momentinställningar: 20
Batteri: LiHD, 2 x 18V, 4,0Ah, med laddare ASC55.
Batteriladdningstid: Anges ej
Arbetsmaterial: Trä, metall
Vikt med batterier (uppmätt under test): 1,5 kg
Omdöme från test
Användarvänlighet och ergonomi: Maskinen har ett riktigt skönt grepp, litet och bra, och det var enkelt att nå knappen för att byta rotationsriktning. Maskinen kändes lätt. En av oss upplevde balansen i maskinen som bra och den andra upplevde maskinen som något baktung. Det gick smidigt att sätta fast och lossa bits och borr.
Funktion: Vid skruvning i träregel och hård formplywood var maskinen snabb och levererade bra resultat. När vi utmanade maskinen med den större skruven som skulle genom gips, formplywood och in i regel stannade skruven med någon centimeter kvar till kanten.
Vid borrning gjorde maskinen snygga hål och kändes enkel att borra med. Vid borrning med 8 mm borr tog maskinen lite längre tid på sig än vid ett mindre borr, men levererade snygga hål.
Lampan är placerad i nederkant på maskinen, vilket vi generellt tycker är en bra placering. Trots detta upplevde vi att ljusstyrkan var lite för svag vid borrning i mörker.
Totalt omdöme: 4.0 av 5
AEG BSB18BL
Produktinformation
Pris: -
Då ingår 2x18 V, 6,0 Ah batterier, laddare och väska.
Spänning: 18 V
Motor: Borstlös
Maximalt vridmoment: 140 Nm
Momentinställningar: 24
Batteri: 2x Li-Ion HD,18 V, 6,0 Ah, laddare BL1418
Batteriladdningstid: 120 min
Lampa: LED
Vikt med batterier (uppmätt under test): 2,5 kg
Omdöme från test
Användarvänlighet och ergonomi: Maskinen var stor och tung, och balansen framtung. Greppet var stort, men det gick bra att nå knappen för att byta rotationsriktning med tummen. Det var svårt att förstå hur vi skulle sätta i bits och borr och vi fick ta manualen till hjälp. Därefter gick det bra.
Funktion: Stark, rejäl och kraftfull maskin som presterade bra vid borrning och skruvdragning när den väl kom igång. Vid ett flertal tillfällen körde inte maskinen igång trots att vi tryckte på hastighetsgivaren och trots att maskinen nyligen fungerat. Till en början trodde vi att det berodde på någon form av glapp mellan batteriet och maskinen, men att byta batteri gjorde ingen skillnad. När hastighetsgivaren reagerade presterade maskinen bra vid både borrning och skruvdragning.
Storleken och styrkan på maskinen upplevdes som en nivå över vad en hemmafixare normalt kanske behöver, då det blir onödigt tungt och tidskrävande.
Lampan var placerad vid foten på maskinen och ljusstyrkan var bra vid borrning i mörker.
Totalt omdöme: 2.7 av 5
Bosch GSR 18V-60C
Produktinformation
Pris: 4 010 kr hos Maskinvaruhuset
Spänning: 18 V
Motor: Borstlös
Vridmoment: 60/31 Nm i Hårt/Mjukt
Momentinställningar: 20
Batteri: Vi fick inget batteri med till maskinen. Vi använde: Li-Ion,18 V, 1,5 Ah.
Batteriladdningstid: Anges ej
Lampa: ja
Vikt med batterier (uppmätt under test): 1,4 kg
Omdöme från test
Användarvänlighet och ergonomi: Maskinen kändes lätt med vikten 1,4 kg med batteri, men framtung i handen. Att sätta i och ta ur borr och bits gick enkelt och smidigt. Greppet var litet, men vi nådde trots det inte upp till knappen för att byta rotationsriktning med tummen. Vi fick byta grepp eller ta den andra handen till hjälp för att växla håll.
Funktion: Maskinen skruvade lätt i hårt trä, men gav upphov till flisor där skruvhuvudet gick in i träet. Så var inte fallet i hård formplywood, utan då stannade skruvhuvudet snyggt vid kanten.
Vid skruvning i gips fortsatte också skruvhuvudet ned något i materialet. Därför rekommenderas provskruvning i materialet först för att ställa in rätt hastighet och momentväxel för ett snyggt avslut.
Vid borrning presterade maskinen bra både i hårt trä med 8 mm borr och i formplywood med 6 mm borr, och var tidsmässigt något långsammare jämfört med de andra maskinerna vid borrning.
Lampan var placerad vid foten och gav ett bra arbetsljus.
Totalt omdöme: 4.2 av 5
Jämförelser och slutsatser
Vad ska man då välja för borrskruvdragare?
Vår bäst-i-test-vinnare och rekommendation är Makita DDF484 med betyget 4.7, som levererar bra både vid borrning och skruvdragning. Den skapar bra avslut vid skruvning och snygga hål vid borrning, och har presterat bra vid varje test som vi har utsatt den för. Den känns enkel att använda och komma igång med och skön att hålla i. Något som möjligen skulle kunna förbättras är lampans placering. Under testets gång har vi observerat att lampan oftast ger ett arbetsljus utan skuggor om den är placerad vid maskinens fot.
En annan mycket bra maskin med betyget 4.2 var Dewalt DCD791. Det som drog ner lite på betyget för Dewalt var att vid skruvdragning fortsatte skruven gärna in i materialet om man inte noga ställde in rätt hastighet och moment.
Däremot var den mycket snabb vid borrning, användarvänlig och ergonomisk. Om du kommer att arbeta mycket i mörka utrymmen så är Dewalt DCD791 ett bra alternativ. Den hade överlägset bäst lampa i test med tre olika lägen (låg, medium och spotlight.)
Både Dewalt DCD791 och Ryobi R18DD7 var kraftfulla och snabba maskiner vid borrning. Vid skruvdragning med dessa maskiner rekommenderar vi att provskruva först i materialet för att välja rätt inställningar och därmed få ett snyggt avslut. Vid för hög hastighet och momentinställning upplever vi att maskinerna inte väjer för något, utan skruven riskerar att fortsätta en bit in i materialet. Dewalt DCD791 kostar cirka en tusenlapp mer än Ryobi R18DD7, men för Dewalt ingår även batterier i priset.
På delad andraplats, med betyget 4.2, kom Bosch GSR 18V-60C. Den presterade bra vid skruvdragning och borrning. Ett plus får den för sin låga vikt på 1,4 kg med batteri.
Det som drar ner något på betyget för ergonomin är dels att trots ett litet grepp nådde vi inte upp till knappen för rotationsväxlaren med tummen utan att byta grepp eller ta andra handen till hjälp. Den var också något framtung. Funktionsmässigt rekommenderar vi att provskruva i trä och gips, för att ställa in rätt hastighet och moment, och få ett snyggt avslut.
Om du betalar cirka 500 kr mindre än för bäst-i-test-vinnaren kan du få en Makita DDF485. Användarvänligheten och ergonomin upplever vi som densamma, men vridmomentet är något lägre.
För Makita DDF485 är vridmomentet i hård/mjuk 50/27 Nm jämfört med Makita DDF484, som hade ett vridmoment på 54/30 Nm i hård/mjuk. Skillnaden som vi såg i testet var att styrkan vid skruvdragning för Makita DDF485 tycktes något lägre då vi använde en större skruv som skulle ta sig igenom tre olika material (gips, formplywood och in i regel). Då orkade inte skruvhuvudet ända ner till kanten utan problem.
Maskinen som var starkast (140 Nm maximalt vridmoment) i vårt test var AEG BSB18BL. Den var också tyngst med sina 2,5 kg. Maskinen presterade bra vid borrning och skruvdragning och fick ett högt betyg för funktion.
Samtidigt upplevdes den som tung och tidskrävande att förstå sig på och den reagerade inte alltid när vi tryckte på hastighetsgivaren, något som tyvärr drog ner ordentligt på betygen för användarvänlighet och ergonomi. Till tyngre arbeten med stora skruvar att dra i, eller stora borr i hårda material lämpar sig maskinen väl.
Om du föredrar en användarvänlig maskin med ett mindre grepp och lägre vikt så kan Metabo BS 18 L BL kanske vara något för dig. Den levererade bra framförallt vid borrning och fungerade utmärkt vid skruvdragning i hårt och mjukt trä. Vid skruvdragning med en något större skruv genom gips, formplywood och in i regel presterade den något sämre i vårt test.
Black&Decker BL186KB var den maskin i testet som hade lägst pris, trots att batterierna ingick. Maskinen kändes lätt och balansen bra och det var enkel att sätta i och ta ur borr och bits. Funktionsmässigt presterade den bra vid skruvdragning i hårdare träregel och vid borrning med borr på 6 mm. Utmanades maskinen med större skruv och flera material, eller större borr på 8 mm, så presterade den tyvärr sämre i vårt test.
Läs gärna mer om hur du väljer rätt borrskruvdragare.
Kommentarer
84