Spackla som ett proffs
Det är en konst att spackla snyggt och hållbart. VI pratade med ett riktigt proffs om vad du ska tänka på för att spackla med gott resultat.
Hur väl du har spacklat före målning eller tapetsering spelar en avgörande roll för hur slutresultatet av rummet upplevs. Spacklingen kan antingen dölja fula misstag, eller synliggöra dem. Ett riktigt dåligt spacklingsjobb kan till och med dra ner intrycket av ett i övrigt väl genomfört renoveringsprojekt.
- Huvudregeln är att man behöver spackla på alla underlag inomhus där man vill ha en slät yta innan målning, tapetsering eller användning av annat väggmaterial. Man kan även använda spackel för snickerier, eller för att applicera pappersremsor för att förstärka eller fylla igen skarvar mellan gipsskivor, säger Magnus Bodin, produktchef hos Tikkurila Sverige AB.
Välj rätt spackel och rätt redskap
Men innan du sätter igång är det viktigt att du har rätt sorts spackel och rätt sorts redskap för det projekt du tänkt genomföra - utöver maskeringstejp, eventuell skyddsplast med mera.
Det finns olika slags spackel. Det finns spackel du kan blanda med pulver, men det vanligaste är färdigblandade spackel och det är dem vi pratar om i den här artikeln.
Färdigblandat spackel finns i tre huvudvarianter, beroende på hur du ska applicera det:
- handspackel
- rullspackel
- sprutspackel
- Dessa spackelsorter är i sin tur anpassade för olika underlag med olika egenskaper. Man brukar gradera spackel i fin, medium, grov där grov fyller ut bäst, säger Magnus Bodin.
Traditionellt handspackel är fortfarande den vanligaste metoden, men utvecklingen går mer och mer åt rull- och sprutapplicering.
Handspackel. Foto: Schonox
Finspackel, mediumspackel och grovspackel: Samtliga är vanligen så kallade lättspackel avsedda för gipsskivor och andra väggmaterial inomhus. Det som skiljer dem åt är grovleken på fyllmedlet. Grovspackel är bra där du har större håligheter som ska fyllas, medan finspackel ger en finare ytfinnish och ska appliceras tunt vilket gör det utmärkt när du exempelvis ska måla istället för att tapetsera. Mediumspackel är mittemellan och ett bra val för de flesta ändamål.
Rullspackel. Foto: Dalapro
Rullspackel: Rullspackel påminner om handspackel men rollas ut med roller istället för att appliceras med traditionella spackelspadar. Det är ett bra alternativ vid skarv- och bredspackling - speciellt eftersom du hinner få ut mer spackel på kortare tid. Magnus Bodin tipsar om att det är bra att vara två vid rullspackling, där en rollar ut spacklet och en slätar ut. Det finns även varianter som är sprutbara.
Skarv- och fog-spackel: Spackel speciellt avsett för skarvar och fogar. Proffsen använder denna typ av spackel för att hinna med många skarvar/sätta remsa innan spacklet börjar torka.
Våtrumsspackel: Är det ett badrum eller annan typ av våtrum som ska spacklas ska du använda våtrumsspackel. Det innehåller bland annat mögelskydd och är framtaget för att stå emot fukt och fästa bra. Du känner igen spacklet på dess blåa kulör.
Snickerispackel: Är underlaget istället trä eller stål är det snickerispackel du ska använda.
Sprutspackel: Används vid bredspackling av betong-, lättbetong- och putsväggar samt tak av samma material. Sprutas ut med högtrycksspruta.
Vad gäller redskap när du ska spackla är det första du behöver spackelspadar. Grunduppsättningen består ofta av en lite bredare så kallad bredspackel, och en lite smalare som används i kombination under själva spacklingsarbetet.
En liten japanspackel.
Men det finns fler redskap du bör ha koll på. Japanspackeln är exempelvis en lite mindre spackelspade som är bra för små ytor där underlaget består av trä eller stål, hörnspackeln är bra då du ska göra övergångar mellan vägg och tak och ska du dessutom använda dig av rullspackel behövs även en roller - dimensionen på denna avgörs utifrån huruvida du exempelvis ska skarvspackla eller bredspackla.
Det finns gott om gipsskarvar att spackla när du bygger nytt. Foto: Anna1984
Spackelteknik
Att spackla bygger på arbete i flera lager. Arbetsgången är vanligen följande:
Gipsskarvar - fyll i, fyll på, finjustera
- Remsa monteras och mediumspackel appliceras i ordentlig mängd. Dra försiktigt av överflödet med spackelspaden och låt torka ordentligt.
- Fyll på skarven med ännu en omgång mediumspackel, dra av överflödet och låt torka ordentligt.
- Ska du måla väggen finjusterar du genom att fylla i skarven ännu en gång men denna gången med finspackel. Ska den däremot tapetseras kan du använda mediumspackel för omgång tre med. Låt återigen torka ordentligt.
- Slipa.
Ytterhörn - montera skydd
- Spackla ytterhörnet så att det är jämt. Om det finns lite större håligheter, välj grovspackel, annars går mediumspackel bra. Låt torka ordentligt och slipa ytan jämn.
- Montera hörnlisten/förstärkningsskenan med avsett lim och låt torka.
- Spackla med finspackel (målad vägg) eller mediumspackel (vägg som ska tapetseras). Låt torka ordentligt och finslipa.
Bredspackla med rullspackel (var gärna två)
- Rolla ut rullspackel med en roller över hela väggen, vänta några minuter och låt din arbetskompis slätar ut spacklet med en bredspackelspade. Låt torka och slipa därefter hela ytan jämn.
- Är resultatet ojämnt kan du finjustera med en ny omgång spackel. Vanligen krävs det två omgångar för att resultatet ska bli bra.
Laga en större skada
Om du har stora skador är inte traditionellt spackel rätt lösning, då finns istället andra typer av lagningsspackel på marknaden som torkar annorlunda vilket medför att det passar bra för tjockare lager. Det finns en uppsjö sådana produkter. Det de har gemensamt är att de påminner mer om gummi än om spackel. Det som kan skilja produkterna åt är att vissa går att slipa ytan på medan andra inte kan slipas.
Väljer du ett som ytan kan slipas på kan du fylla igen hela hålet med lagningsmedlet direkt. Låt det torka och slipa därefter för ett jämnt och fint resultat.
Går det däremot inte att slipa får du fylla upp hålet i lagom mängd. När det har torkat kan du sedan spackla för att få en fin slutfinnish. Låt spacklet torka, och slipa därefter ytan jämn.
Tips och nybörjarmisstag
Det absolut vanligaste felet man gör som nybörjare är att man använder för lite spackel, och dessutom skrapar av för mycket vid utslätning. Ha hellre en något för stor mängd spackel och slipa efter ordentlig torkning ner till jämnt resultat.
Ett annat vanligt nybörjarfel är att man bara spacklar skarven/remsan mellan två gipsskivor två gånger. När det torkar sjunker det in, och två omgångar blir då sällan bra när man inte är van.
- Ett proffs kan lägga på en lite större mängd spackel och direkt få en jämn nivå efter torkning, men det är svårt som amatör. Då är det bättre att du spacklar tre omgångar och låter det torka ordentligt emellan, säger Magnus Bodin.
Väggen riskerar annars att bli randig vid varje skarv. Initialt är det svårt att se med blotta ögat, men det kommer att synas tydligt när du målat och ljuset faller på och bryts annorlunda på grund av den lilla djupskillnad som uppstår.
Handlar det om stora ytor som ska spacklas kan det vara bra att använda ett så kallat rullspackel istället.
- Som hemmafixare klarar man ofta själv att spackla skarvar, men det är svårare att spackla en hel vägg. Ofta drar man av för mycket spackel, och har kanske även svårt att hinna med. Då är rullspackel en bra lösning. Men var helst två så att en kan rolla spackel och en annan kan släta ut, säger Magnus Bodin.
Han ger även två tips som kan vara bra att ta med sig om du ska spackla på annat underlag än nymonterad gips.
Målad vägg: Innan du börjar spackla på en redan målad vägg bör den slipas. Till ett sådant jobb behöver du en slipkloss och sandpapper. Handlar de om stora ytor som ska slipas genomförs jobbet enklast med en ledad slipkloss monterad på ett förlängningsskaft.
- Se till att du har rätt sandpapper för respektive yta och spackel. Fråga i butiken om du känner dig osäker, säger Magnus Bodin.
Tapetvägg: Ska du istället spackla en vägg där det finns tapet kvar är det viktigt att du förankrar tapeten först så att det inte uppstår bubblor. Färghandeln har särskilda produkter avsedda för ändamålet, som appliceras före spackling.
Kommentarer
5