Luta furugolv

Om du vill ha ett blekt vitt furugolv är det att luta golvet som gäller. Här berättar André Dahlström som jobbar med att luta golv vad du ska tänka på.

Ett lutat och vitoljat furugolv.

Ett lutat och vitoljat furugolv. Foto: Marlén Eskilsson

Luta furugolv gör man för att de inte ska gulna lika fort som de annars skulle ha gjort. Lutbehandlingen gör dessutom att golvet blir mindre fuktkänsligt och mer reptåligt.

André Dahlström
André Dahlström

 

– Luten bromsar infärgningen i träet så att den tar mycket längre tid. Utan lut påverkas furugolvet av bland annat solljus, säger André Dahlström vid golvbehandlingsföretaget Ångtvättbilen.

Många vill samtidigt med lutningen ge golvet en ljusare känsla och väljer då att vitolja golvet efter luten. De här alternativen till golvbehandling med lut finns det: 

  • Lut + vitpigmenterad olja
  • Vitpigmenterad lut + naturell olja
  • Vitpigmenterad lut + vitpigmenterad olja
  • Lut + såpa, med vitpigment eller inte 

Det finns alltså även lut med vitpigment i och du kan då avsluta med olja utan pigment om du inte vill att golvet ska bli ljusare, eller med golvsåpa. Ytterligare en kombination är lut med vitpigment i och därefter vitolja eller vitsåpa för ett ännu ljusare resultat.

– Du får ett mer obehandlat golv med såpa, det blir lite mattare i själva ytan, säger André om skillnaden på såpa och olja som slutbehandling. Han fortsätter:

Vi brukar rekommendera olja för att det ger ett bättre skydd. En såpa får du oftast hålla på med mer på lång sikt för att få ett bra skydd. Förr såpade man golv oftare, en gång i veckan. Man lade ner mycket tid på städningen och fick då ner fettet i golvet vilket gav ett bra skydd. Idag har man inte riktigt den tiden utan man vill ha en bra behandling direkt, då är olja bästa alternativet.

Olika kombinationer av lut och olja, med eller utan vitpigment och av olika märken ger olika resultat. Därför är det viktigt att prova den lösning du väljer på en bit av golvet och ser hur det kommer att se ut innan du behandlar hela golvet.

Lutbehandlingen behöver du bara genomföra en gång. Skulle du därefter vilja göra om den måste du slipa om golvet igen och börja om processen. 

Så gör du när du lutar golv

1. Skydda golvet. Se till att ditt golv inte blir utsatt för solljus före lutning, då hinner det börja gulna.

2. Slipa. Finslipa golvet före behandling.

3. Städa. Städa noggrant så att det inte ligger partiklar och skräpar på golvet.

4. Lut fräter. Klä på dig skyddskläder i form av skyddsglasögon och handskar, blanda därefter luten ordentligt.

5. Stryk ut luten. Följ instruktionerna som medföljer det lut du valt. Vanligen handlar det om att du med lutpensel eller syntetborste ska stryka ut luten i träets längdriktning. Börja i ett hörn och arbeta i planklängder. Du kan ta ett par plankor i taget.

6. Torka. Låt det färdiglutade golvet torka ordentligt. Torktiden för just ditt lut får du undersöka på burken, men vanligen ligger rekommendationen på 12-24 timmar.

7.  Jämna ut. Fräs av golvet med en rondell padd så att du får ett jämnt resultat och dammsug därefter rent.

8. Slutligen kan du behandla golvet med olja eller golvsåpa. Olja kan poleras in med polermaskin för ett fint resultat och passar bra i utrymmen som utsätts för mycket slitage, exempelvis hall och kök. Väljer du istället såpa (ett äkta gammaldags skurgolv) bör du se till att du använder en riktig golvsåpa och att du blandar denna med kallvatten för att få ett livfullt golv. Varmvatten ger ett grått och livlöst golv.