Linoleums resa från exklusivt till rationellt
Linoleum är ett golvmaterial med en lång historia. Men linoleumgolven idag är inte vad de var förr.
Idag är linoleumgolvet känt för bland annat den låga investeringskostnaden och dess egenskaper så som att det går lätt och snabbt att lägga. Men linoleumgolvet var från början något exklusivt, ett golv avsett för de med tjock plånbok.
– Från första början, mitten av 1800-talet, använde man det i de fina bostäderna i England, som matta under bord istället för textilerna - eller i korridorerna. Då hette det inte linoleum utan kamptuliconmatta, säger Lone-Pia Bach som är restaureringsarkitekt och driver Bach Arkitekter.
Kamptuliconmattorna var mattor framställda av kautschuk, korkmjöl och färg som gjöts på juteväv och sedan handtrycktes mattan med en utskuren träskiva. Kautschuk var gummi från gummiträdet. Anledningen till att mattorna blev så populära var för att golven i husen ofta var väldigt dragiga, mattorna gjorde att man slapp draget från golvet vilket ökade komforten. Men gummit blev snabbt väldigt dyrt och priset för en matta var därför högt, vilket ledde till att produktionen upphörde helt.
Kautschukmattan är föregångaren till dagens linoleumgolv. Men det var först under 1860-talet som en ung engelsman vid namn Frederick Walton hittade ett alternativ till gummit.
– Han hittade gamla burkar linoljefärg som höll på att stelna och upptäckte att det blev som en gummiaktig massa. Han började experimentera med massan, lät den rinna ner över linnedukar och såg att materialet fick samma känsla som kautschuk. För att få mattorna mjuka blandade han i korkmjöl och manglade ut på en duk av jute. Så i slutet av 1800-talet uppstod de första linoleummattorna, säger Lone-Pia Bach.
Från början infärgades massan med några enstaka pigment, det var brunt, grönt o svart. Men ganska snabbt började även dessa få tryck som trycktes för hand.
Från exklusiv produkt till en produkt för folket
I slutet av 1800-talet öppnade de första fabrikerna i Sverige och runtom i Europa vilket gjorde att priset på mattorna sjönk. Forshaga startade sin produktion i Sverige 1896. Och under början av 1900-talet blev linoleumgolvet en populär kommersiell produkt som slutade vara matta och började vara helt golv.
– När man kommer in på 1900-talet marknadsförs det som ett hygieniskt golv för hemmafrun eftersom det är enkelt att städa. På något sätt är det det bekväma livet man säljer. Man hade då väldigt tjocka linoleummattor för att de skulle hålla länge, säger Lone-Pia Bach.
Varken kautschukmattorna eller dessa linoleumgolv var som dagens variant. De var tjockare och mjukare.
– Det är inte alls samma sak idag, det är mycket stenmjöl, mattorna är mycket tunnare, kallare och hårdare. De moderna mattorna har plastskikt på också för att möta dagens krav på slitage och moderna rengöringsmetoder. Golvet har förlorat mycket känsla, säger Lone-Pia Bach.
Fördelarna med dagens linoleumgolv är att det är billigt och går snabbt att lägga. Nackdelen är att det inte klarar fukt i någon större utsträckning.
– Du bör exempelvis inte ha det i entréer, säger Lone-Pia Bach.
Från att ha haft viktiga kvaliteter som komforthöjare, är det idag ett rationellt och ekonomiskt material som du hittar i såväl flerbostadshus, kontor och i småhus.
Kommentarer
7