Marmor i kök - en guide

En bänkskiva och stänkskydd av marmor är vackert och ger köket en lyxig känsla. Och marmor passar i både gamla och moderna kök. Här berättar vi om olika typer av marmor och vad du ska tänka på innan du skrider till verket och investerar i marmor till ditt kök.

Marmor i bänkskivor, stänkskydd och ho vid köksön hos belgiska Obumex.

Marmor i bänkskivor, stänkskydd och ho vid köksön hos belgiska Obumex.

Marmor i köket är något som vi har använt oss av länge. Redan på 1800-talet satte man marmor i de lite finare köken, både som bänkskiva och som stänkskydd. Under 1900-talet blev materialet allt vanligare. 

Stensorten används förstås även på andra platser i hemmet; som kakel och klinker i badrum, som skiva på bord eller byråer och som fönsterbänk. I offentlig miljö hittar du denna natursten på fasader, som beklädnad av trappor och till och med som ornament.

Det är kanske inte den mest lämpliga stensorten att ha i ett rum där det skvätter mycket, men många tycker att det är så pass vackert att det är värt risken att man får leva med lite fläckar.

Grön marmor
En köksö i grön marmor. Foto: Ballingslöv

Marmor är vackert men känsligt

Den vackra naturstenen marmor finns i en lång rad utföranden och sorter. Allt från vit marmor till röd, brun, svart och grå - ja till och med blå. 

Nackdelen med marmor är att den lätt får fläckar eftersom stensorten är känslig för sura ämnen. Det innebär att den som spiller vin eller glömmer en citronskiva på bänkskivan kommer att få en fläck som är mycket svår, i många fall omöjlig, att få bort. Dessutom är många rengöringsmedel sura och bör inte användas på marmor. 

– På en granitskiva kan du rengöra med nästan vad som helst, det kan du inte på marmor. Om du frågar säljare av rengöringsmedel kommer de säga att deras medel är det bästa som finns. 

– Men vi som branschorganisation rekommenderar bara såpa. Tyvärr går det sällan att få marmor helt rent. Såklart försöker man ta bort det så gott man kan med de medel som finns, men ska man vara riktigt ärlig, när det gått några månader har du så mycket fläckar att du inte märker det, det blir patina, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund.

Han menar att detta samtidigt är charmen i många äldre kök med marmor. Att fläckarna då är så pass utspridda på materialet att det blir en del av designen.

– Det är en del av charmen med marmor. Den blir fläckig men det blir som en patina, man ser att köket har använts, säger Kai.

Diskho i marmor
Diskho och bänkskiva av Cararramarmor. Foto: Cupboards & Goods

Slipa marmorn för att bli av med fläckar

Har du väldigt många fläckar och känner att du inte kan leva med dem kan du förstås även slipa ner stenen. Du slipar då först, och polerar sedan upp den för att få en tålig yta. Grundprincipen är vidare att man aldrig behandlar natursten. Natursten har fukt i sig, och fukt vandrar fram och tillbaka. Lägger du då ett skikt på stenen så blir det inte bra.

– Vi rekommenderar endast att man behandlar bänkskivan med såpa, alltså att du torkar av den med såpavatten när du rengör den. Såpavatten har fördelen att det täpper till porerna lite grand på stenen och gör den mindre känslig. Men det är fortfarande ett känslig material. Du får räkna med att du kommer att få fläckar, säger Kai Marklin.

En annan fördel med såpavatten är att din marmorskiva blir mer glansig efteråt.

Fior di Pesco-marmor
Ett kök med italiensk marmor Fior di Pesco. Foto: Kvänum kök

Marmor i världen

Man kan dela upp stensorterna i världen i två grundtyper: karbonat och silikat. Marmor tillhör karbonatstenarna och är en kristallin kalksten. Silikatstenar, såsom exempelvis granit, är mycket tåligare än karbonatstenar.

– De uppför sig lite olika. Silikat tål i princip vad som helst kemiskt. Det gör inte karbonat, den är mjukare och känsligare mot kemikalier, säger Kai Marklin.

Marmor finns över hela världen, så även i Sverige. Men vi är främst ett granitland, så utav de cirka 70 olika stensorter som bryts här är omkring 90 procent granit och granitliknande sorter. Marmor är med andra ord lite mer ovanligt, men det finns några svenska marmorsorter. En vanlig svensk typ av marmor är Kolmårdsmarmor. Den är grönaktig och återfinns ofta på äldre byråtoppar. En annan slags svensk marmor som är väldigt känd är Ekebergsmarmor och finns i blå samt vit version. Den är vanlig på bland annat fönsterbänkar, fasader, i badrum och som stänkskiva.

Den mest kända typen av marmor är dock inte svensk, utan torde snarare vara Carrara. Det är en vit/vitgrå marmor som bryts på ett 100-tal platser i norra Italien.

– Svensk marmor är ganska liten volym jämfört med vad som finns i världen. Frågar du någon på stan om de kan nämna en marmorsort är det ofta Carrara du får som svar, säger Kai.

Kök med marmor
Kök med inslag av svartvit marmor. Foto: Apartment Therapy

Olika slags marmor

Vi grävde i utbudet hos de olika sten-återförsäljarna i Sverige för att se vilka marmorsorter som är vanliga, vilka som anses populära och hur de skiljer sig åt i pris och utseende.

När du köper marmor finns den att få som polerad eller matt, beroende på vilken slags marmor du har valt. Polerad är lite mer tålig. 

Priserna varierar beroende på vilken slags marmor du väljer och hur tjock du vill att skivan ska vara. Marmorbänkskivor är exempelvis vanligen minst 20 millimeter i tjocklek, ofta 30 millimeter - ibland ännu tjockare - och då går priset upp. Medan stänkskydd vanligen beställs i 10 millimeters tjocklek.

Vidare påverkar sådant som kantfasning och transportkostnader slutpriset.

Carrarramarmor i kök
Stänkskydd av Carrarramarmor. Foto: Picky Living

4 sorters vacker vit och vitgrå marmor 

Bianco Carrara C

Beskrivning: Vit populär marmorsort som används både för skivor, väggbeklädnad och inredning.
Ursprungsland: Italien
Pris: 3000-4000 kr/kvm (20-30 mm, polerad)

Jura Grey

Beskrivning: En ljusgrå marmorsort som bryts i Tyskland och används på bordsskivor, bänkskivor mm
Ursprungsland: Tyskland 
Pris: 2000-3000 kr/kvm (20-30 mm, matt)

Arabescato Vagli

Beskrivning: En vitgrå exklusiv marmor som används som bänkskiva eller för inredning.
Ursprungsland: Italien
Pris: >13 000 kr/kvm (20 mm)

Beige och blå ekebergsmarmor
Beige och blå Ekebergsmarmor från Sverige.

Ekebergsmarmor

Beskrivning: En dolomitisk svensk vit/vitgrå marmor som bryts i Glanshammar. Detta är Närkes landskapssten och den används bland annat i badrum, på fasader, som beklädnad av trappor mm. Syns exempelvis på Dramaten i Stockholm.
Ursprungsland: Sverige
Pris: Ca 2000 kr/kvm (10 mm)

Grön Kolmårdsmarmor
Grön Kolmårdsmarmor. Foto: Picky Living.

3 sorters vacker grön marmor 

Verde Guatemala

Beskrivning: Denna marmorsort är mycket populär och används till bland annat fönsterbänkar och bänkskivor. Den är blågrön i färgen och har mörk ådring.
Ursprungsland: Indien
Pris: 2000-3500 kr/kvm (30 mm, polerad)

Kolmårdsmarmor

Beskrivning: En svensk grön marmor som bland annat använts för inredning sedan lång tid tillbaka, men även som golv mm. Blev utnämnd till årets natursten 2016.
Ursprungsland: I Kolmården i Sverige
Pris: 1500-2500 kr/kvm

Verde Alpi

Beskrivning: Grön marmor som man ofta återfinner som klinker i badrum eller stänkskydd i kök.
Ursprungsland: Italien
Pris: 2000-3000 kr/kvm (10 mm)

Brun marmor
Brun marmor, Dark Emperador. Foto: Stenfirma Bror Törner.

2 sorters vacker beige/brun marmor 

Dark Emperador

Beskrivning: En brun marmorsort som ofta återfinns i badrum på väggar eller golv.
Ursprungsland: Spanien
Pris: 3000-4000 kr/kvm (20-30 mm, polerad)

Breccia Sarda

Beskrivning: En beige-brun marmorsort med ljus ådring.
Ursprungsland: Italien
Pris: 1500-2500 kr/kvm (20-30 mm, polerad)

Köksö i svart marmor
En köksö i svart marmor. Foto: Apartment therapy

3 sorters vacker svart marmor

Nero Marquina

Beskrivning: Populär svart marmorsort med inslag av vit ådring. Den används bland annat som fönsterbänk, stänkskydd och i badrum.
Ursprungsland: Spanien
Pris: 4000-5000 kr/kvm (polerad, 20-30 mm), ca 1500 kr/kvm (polerad, 10 mm)

Grigio Carnico

Beskrivning: Svart/mörkgrå marmorsort med en varm ton. Grigio Carnico används både som bänkskiva och som kakel eller klinkers.
Ursprungsland: Italien
Pris: 3000-5000 kr/kvm beroende på tjocklek

Nero Portoro

Beskrivning: En exklusiv svart marmor som bland annat används för att klä kaminer, som stänkskydd eller som kakel i badrum.
Ursprungsland: Italien 
Pris: Okänt