Mats-S
Nackdelen med marmor är att den lätt får fläckar eftersom stensorten är känslig för sura ämnen. Det innebär att den som spiller vin eller glömmer en citronskiva på bänkskivan kommer att få en fläck som är mycket svår, i många fall omöjlig, att få bort. Dessutom är många rengöringsmedel sura och bör inte användas på marmor.
Marmor passar alltså perfekt i lyxköken där det aldrig tillagas någon mat.

Hos oss som använder köket till vad det är avsett till, totalt felaktigt materialval
 
  • Gilla
Fadai
  • Laddar…
Mats-S Mats-S skrev:
Marmor passar alltså perfekt i lyxköken där det aldrig tillagas någon mat.

Hos oss som använder köket till vad det är avsett till, totalt felaktigt materialval
Vi brukar hyra kock från http://www.xn--kockbyrn-g0a.se/

Kocken kommer inte med egen bänkskiva
 
  • Haha
Huddingebo
  • Laddar…
Mats-S
AndersMalmgren AndersMalmgren skrev:
Vi brukar hyra kock från [länk]
Samma här, men min kock ingår i bohaget ... kallas även hustru :giggle:
Nackdelen är att frugan, precis som alla andra kockar, producerar oerhörda mängder disk under matlagningen, och kockar diskar ju inte, så gissa vem som är hennes dräng :rofl:

Men till ämnet, när det var dags för nytt kök förra året så blev det inga marmorskivor. Kravspecen från henne var ett praktiskt kök, med bänskivor som tålde alla typer av spill och hetta.
 
  • Gilla
Snicklas
  • Laddar…
Mats-S Mats-S skrev:
Marmor passar alltså perfekt i lyxköken där det aldrig tillagas någon mat.

Hos oss som använder köket till vad det är avsett till, totalt felaktigt materialval
Marmor är underbart att baka/kavla på och mycket annat, har aldrig upplevt att cararra skulle vara speciellt hyperkänsligt som en del påstår.
I nya köket kommer jag att ha en lång rostfri diskbänk >2.5m och en lika lång marmorbänk i L-formation.
Döda djur, rödvin och annat slabbigt kan man hålla på med på den stadiga snygga handgjorda diskbänken.
 
  • Gilla
arkTecko
  • Laddar…
Mats-S
Huddingebo Huddingebo skrev:
rödvin och annat slabbigt kan man hålla på med på den stadiga snygga handgjorda diskbänken
Absolut, även vi valde en hederlig rostfri diskbänk till den "våta" avdelningen.
Men för att slippa påtala regler för gäster mm, slippa tänka på underlägg för heta ugnsplåtar mm så kändes det enklare att välja en skiva som tål typ allt ... inget tvivel då vad man kan göra och inte göra :thinking:
 
Vi har Verde Guatemala på golvet i hallen. Den verkar ganska motståndskraftig mot fläckar. Vi har också hyrt ett hus ett tag som hade någon ljus marmor i köket, vet inte vilken sort. En total mardröm att hålla fri från fläckar. Skär melon, spill några droppar, vänta fem minuter med att torka av och det är kört.
 
Vi valde kvartsit till köksbänkskiva, men om vi hade gillat mönstret på granit hade vi nog valt det istället.
Får se hur nöjda vi blir om ett tag när vi använt bänkskivan under en tid.
I ett kök vill man väl kunna jobba utan att vara orolig för fläckar?
 
Det finns en baksida med marmor och andra varianter på sten. En bekant till mig förstörde hela sin bröllopsservis (det här var länge sen...), ena koppen/fatet efter den/det andra därför att marmor är stenhårt - ställ ner en porslinspjäs lite hastigt så går den sönder. En hederlig diskbänk av rostfritt ger efter lite, om du inte råkar träffa en kant.

Redaktionen Redaktionen skrev:
En bänkskiva och stänkskydd av marmor är vackert och ger köket en lyxig känsla. ...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.