Fårladan vid Hornborgasjön – det du inte fick veta
Avsnitt fyra av Husdrömmar handlade om ett par som förvandlar en fårlada vid Hornborgasjön till ett riktigt hem. Vi kontaktade dem för att få veta mer, för efter programmet var man fylld av frågor.
I förra veckans avsnitt av Husdrömmar på SVT fick vi se när Börje och Ewa Falemo, arkitekt respektive inredningsarkitekt i Skara i Västergötland, förverkligade sin gemensamma dröm om att skapa ett hus på en vacker plats.
Ewa och Börje Falemo, inredningsarkitekt respektive arkitekt.
En väldigt nära vän hade varit nära döden, med bara en timma till godo. I chocken efter den upplevelsen stannade de upp och funderade. Det kanske är dags att fånga dagen och tänka på vad man verkligen vill göra? De hade båda funderat på om de inte skulle skaffa ett annat hus, på en vacker plats.
En dag när de vandrade vid naturreservatet vid Hornborgasjön som ligger 1,5 mil från Skara, gick de förbi en vacker fårlada. Den hade stråtak och var byggd av ekplank. De kontaktade ägaren som kunde tänka sig att sälja.
– Ladan ligger utanför naturreservatet, men i detaljplanen ligger ett skydd för landskapsbilden, berättar Ewa när vi kontaktar henne.
Ladan innan de hade börjat bygga om den.
Fårladan var byggd så sent som 2008. Ewa berättar också att i trakterna kring Hornborgasjön är det tradition att bygga ladorna med stråtak och att det är därför även denna lada har sådant tak. Sedan var byggherren intresserad av fina gedigna material och använde sig av ekträ från Visingsö, där man påbörjade en stor ekplantering 1832 för att säkra virke till flottan. Läs mer här: Ekskogen på Visingsö.
Fint ekträ från Visingsö.
Det var alltså en riktig pärla Ewa och Börje sprang på vid sin vandring vid Hornborgasjön.
De fick köpa den gedigna ladan med magnifik utsikt över Hornborgasjön och fem hektar tillhörande mark – och kunde börja förverkliga sin husdröm. Total budget för inköp av ladan, mark och ombyggnad av huset sätts till 5,7 miljoner kr.
Huset skulle få 5 rum och kök, 170 kvm boyta. Bygget startade i april 2016 och målet var att det skulle vara klart i september 2016. I tv-programmet får vi se när två yrkesmän bygger om ett hus och håller tidplanen, för det märks att de är proffs.
Innan de påbörjar sitt projekt gör de en programförklaring som båda skriver under. Båda ska lyssna på den andra, det ska göras med ett gott humör och det ska kännas bra.
Börje är med när hantverkarna jobbar, är delaktig i de små besluten, peppar och håller koll på detaljerna.
Beslut om mellanväggar gör det inget om de ändrar efter hand.
Öppen planlösning till slut
Vid Gert Wingårdhs första besök vid ladan uppstår en diskussion om planlösningen. Gert beundrar det öppna rummet och ser att det enda man verkligen måste ha där är de bärande stolparna/pelarna, några mellanväggar behövs egentligen inte. Men Börje och Ewa hade i sin plan att ha ett kontor/bibliotek/tv-rum/gästrum på nedervåningen, i anslutning till kök och vardagsrum. På kvällen efter att Gert hade varit där och med friska ögon sett potentialen i att ha öppen planlösning bestämmer de sig för att gå på hans linje. De gör ett helt öppet plan där nere och flyttar upp kontor/bibliotek/tv-rum/gästrum.
Guldfärg på ytterdörren gör det lätt för besökaren att hitta rätt.
Mycket snack om fönstersättningen
I programmet gör man en stor sak av fönstersättningen. Börje och Ewa är överens om att de ska ha ”sittfönster”, dvs smala liggande fönster placerade i en höjd så att man får den optimala utsikten genom dem när man sitter. Dessa sittfönster kombinerar de med stora fönsterdörrar och vissa fönster från golv till tak. Gert Wingårdh tycker först att det är tokigt.
Börje och Ewa vill ha sittfönster.
– Jag tycker nog att det är en miss att inte göra en större affär av utsikten alldeles direkt, säger Gert.
Men när han ser det färdiga resultatet gör han en pudel. Gert inser att det blir en mäktig upplevelse att ta in hela den magnifika utsikten när man sjunker ner i en stol för en stunds vila.
Som vanligt hade man önskat att få fler byggmoment, materialval och konstruktioner förklarade för sig i det här tv-programmet. Det vi fick se nu var en förklaring av hur balkongen monteras och hur svårt det är att lägga kalksten, vilket i och för sig var intressant.
Man fick se när balkongen monterades.
Utanför sovrummet ska de ha en balkong. Man får se hur de går tillväga när de hänger på balkongen, med rejäla konsoler som sätts fast i väggen med gängstänger. Det är trixigt att borra genom en tjock vägg så att hålet hamnar rätt på både in- och utsida.
När man lägger kalksten i hallen krävs noggrannhet och koncentration för att det ska bli ett lyckat resultat. Det är inte bara att slänga dit skivorna, då blir det någon millimeter som skiljer här och var. Börje övervakar arbetet så att det sker med precision.
Lägga kalksten.
Diskret skorsten till ladan
De kommer att ha en pelletskamin i huset och för att inte förstöra det vackra halmtaket och intrycket av en lada, väljer de att montera en diskret skorsten på fasaden. Blir det verkligen brandsäkert att sätta skorstenen i väggen på det här sättet, undrar vi?
De sätter en skorsten på fasaden istället för på halmtaket, för att inte störa bilden av en lada.
Börje berättar att han har använt sig av ett system som heter Drag från Airterm. Den fiffiga konstruktionen i det systemet sänker temperaturen på rökgasen till helt ofarliga nivåer genom att rökgasen från kaminen blandas med uteluft innan den leds ut.
Skrosten till pelletskaminen på väggen.
Inredning av ladan
Vi fick också ta del av hur Ewa resonerade när hon valde material till inredningen. Ewas tankar med inredningen är att det ska vara så enkelt som möjligt, huset väljer sina material själv. Stenmaterial med golvvärme i en hall känns självklart. I området finns mycket kalksten och även förr i tiden använde man kalksten i golvet i de gamla ladorna. Man får följa med när Ewa besöker ett stenhuggeri för att titta på olika stensorter. Det ska alltså bli kalksten i hallen och i köket en bänkskiva av granit.
Ewa väljer sten i stenhuggeriet.
Sedan får hon hjälp av dottern Lovisa när hon ska välja färger. Ewa kommer att välja grönt i en del av köket.
– Det är modigt att välja gröna luckor, säger Lovisa.
Lovisa diskuterar inredning med Ewa.
– Man ska utgå ifrån hur huset ser ut när man väljer färg. Det är skillnad på en liten röd söt stuga och den här ladan. Rent allmänt tycker jag att grönt är ett säkert kort. Med grönt är det lätt att glida över till andra kulörer. Det är svårare att möta turkos med något annat, t ex, säger Ewa.
En vägg i köket blir grön. Bänkskivan av granit. Den mörka sockeln innehåller utdragbara lådor.
I köket har de inga överskåp.
Projektet håller alltså tiden. I december 2016 när Ewa och Börje är inflyttade gör Gert och Pernilla ett sista besök i fårladan, som nu har blivit ett riktigt hem av högsta kvalitet, med respekt för ladans ursprung och den magnifika omgivningen.
Mellanrummet, som har den yttre fasaden på väggarna, kalksten på golvet.
Kontoret på övervåningen, med fönster in till sovrummet med utsikt.
Sovrummet med utsikt, med fönster som Gert gillar skarpt.
Det var intressant att få följa hur två människor som jobbar med att rita, bygga och inreda hus dagligen väljer att göra när de ska ta sig an sitt eget drömhus. Och vilket fantastiskt hus de hade fått tag på. Det verkade ju inte jättesvårt att bygga om en enkel lada till ett hus ändå. Men det fanns definitivt inslag jag gärna hade sett bytas ut mot mer byggteknisk information, saker som problemen med att flytta och packa hade man kunnat vara utan till förmån för information om energivärden och var alla produkterna kommer ifrån. Även om det blir gratis reklam till de företagen då så vill man ju veta.
Kommentarer
5