Att odla grönsaker i pallkrage har nästan bara fördelar. Du slipper gräva djupt och ligga på knä och rensa ogräs på samma vis som på friland. Du kan ställa pallkragen på en klipphäll, på gräsmattan, terrassen eller till och med på balkongen.

Det mesta går att odla i pallkrage. Vanligast är nog grönsaker och bärbuskar.

Det mesta går att odla i pallkrage. Vanligast är nog grönsaker och bärbuskar. Foto: Sandra Johansson

Pallkragar är ihopfällbara och stapelbara träramar med gångjärn i hörnen, som ursprungligen är gjorda för att transportera gods. Men de går också väldigt bra att odla i. De monteras enkelt på lämplig plats genom att man placerar ut träramen där man vill ha den och slår i en metallsprint genom hålen i hörnen för att stabilisera ramen. 

Lökodling i pallkrage
Pallkrage med odling av rödlök. Foto: Sandra Johansson

Vad kan man odla i pallkrage?

I pallkragar kan man odla det mesta. Allra vanligast är det nog att se jordgubbsplantor, kryddväxter eller grönsaker av olika slag. Men även bärbuskar går bra, såsom hallon, vinbärsbuskar eller krusbär. Sommarblommor eller perenner likaså.

Beroende på vad man ska odla i lådorna kan man välja att ha en, två eller kanske till och med tre lådor staplade ovanpå varandra. Ska du exempelvis odla låga växter som bladspenat, ruccola eller kryddväxter som persilja eller basilika, räcker det med jorddjupet du kan få i en enkel låda. Vill du sätta potatis eller morötter, som breder ut sig mer under jorden, kan du behöva 2 eller 3 lådor på höjden.

Potatis i pallkrage
Potatisplantor i pallkrage. Foto: Medlemmen Snigla

Odlingstips

Kryddväxter är lättodlat i pallkrage och gott att skörda av och använda i köket. Förutom att de doftar gott är de också ofta vackra att se på. Välj de kryddväxter som du tycker om och använder mest. Kanske dill, persilja eller oregano, eller varför inte rosmarin som doftar så gott? Du kan antingen placera ut köpta plantor i lådan eller dra upp dem själv från frön, även om det då tar längre tid. Vattna och skörda regelbundet.

Jordgubbar eller solmogna smultron är trevligt att skörda direkt från plantan och stoppa i munnen. Dessutom är det enkelt att lyckas med och barnen älskar dem! 

Jordgubbar, smultron och gräslök
Jordgubbar, smultron och gräslök är lättodlat i pallkrage. Foto: Sandra Johansson.

Tänk på att även fåglarna älskar dem. Vill du inte dela skörden med fåglarna så går det bra att täcka med ett nät när bären börjar komma.

Bladsallad som ruccola, bladspenat, mangold eller frömixer av olika sorters ätbara blad kan sås i omgångar med några veckors mellanrum under hela sommaren för att du alltid ska kunna skörda. Tänk på att vattna regelbundet. I en pallkrage kan du antingen välja att så i raka rader eller jämt över hela ytan. 

Gräslök är nästan det allra enklaste att odla och är gott i sallader. Dessutom har den vackra lila blommor, och med en skvätt vatten då och då sköter plantan sig i princip av sig själv.

Blanda gärna höga växter som ärtor och bönor längs ena kanten och lågväxande framför. Låt gärna bönorna klättra på någonting, kanske ett galler som stöd.

Vattna gärna med regnvatten. Ett sätt att samla mycket vatten kan vara att leda bort regnvattnet från stupröret till en tunna med lock. Eller placera ut små hinkar och tråg på lämpliga ställen att samla upp regnvattnet i. Att samla regnvatten för att vattna med är ett bra sätt att hjälpa till att minska risken för översvämningar och att spara på dricksvattnet.

Regntunna
Regnvattnet kan ledas bort till en tunna från stupröret. Foto: Sandra Johansson

Gödsla exempelvis med material från din egen kompost eller annat ekologiskt gödsel. Ett alternativ kan vara att täckodla med exempelvis ett lager gräsklipp. Gräsklippet som täcker marken bidrar dels med näringsämnen och dels håller den marken under fuktigare.

Variera gärna från år till år vilka grödor du odlar, så att du undviker skadedjur och sjukdomar. Alternativt kan du byta ut jorden i lådan.

Vad är en lämplig plats för en pallkrage?

En pallkrage går att ställa nästan var som helst, på terrassen, gräsmattan, i kökslandet, på innergården eller på balkongen. Det kan vara trevligt att placera den i närheten av utgången eller vid altanen för att enklare komma åt att vattna och skörda.

Välj gärna en solig plats och se efter så du inte har ett stort träd i närheten med stora trädrötter nära, som kan ta för sig av vatten och näring från odlingarna.

Pallkragar på grus
Ställ gärna pallkragarna i grupp på exempelvis grus eller marktegel. Foto: Medlemmen Scim.

Har du flera pallkragar i grupp kan du täcka marken runt omkring med markduk och täckbark för att hålla det prydligt och enhetligt, eller varför inte ställa lådorna på grus eller marktegel?

Starta med låda

Om det finns risk för att ogräs tar sig upp underifrån i lådan så grunda gärna med en markduk. Häfta gärna fast den en bit upp på insidan av lådan. Annars går det bra att lägga några blöta tidningar i botten. 

Fyll därefter lådan till två tredjedelar med gödslad jord. En pallkrage (helpall) rymmer ungefär 200 liter jord. Därefter är det bara att börja så eller sätta, vattna och vänta!

Pallkrage på balkongen
Medlemmen Benny_o_Lina odlar gurkor i upphöjd odlingsbädd.

Odla på balkongen

Ställer du lådan på balkongen så förvissa dig om att den inte läcker, så att inte grannen under får vatten i sitt morgonkaffe. Täck botten på pallkragen med grovplast och häfta fast den högt upp på insidan av lådan. Häll två stora säckar med leca-kulor som dränerar i botten och fyll sedan på med jord upp till två tredjedelar av lådan.

På en balkong i väst eller öst får du halva dagen i sol och halva i skugga, något som lämpar sig väl för odling. På en solig söderbalkong trivs bärplantor och grönsaker som tomater och gurka. Odlar du på en balkong i norrläge är det tuffare, men kanske kan bladgrönsaker och någon kålväxt fungera.

Har du ont om plats på balkongen? Tänk på att normalstor pallkrage (helpall) har måtten 1200 x 800 x 200 mm. Kanske räcker det med en halvpall som har måtten 600 x 800 x 200 mm?

Lycka till!